Harapj bele a pezsgőbe

Szilveszter közeledtével még azok is pezsgőt bontanak, akik egyébként nem is szeretik, hiszen szinte kötelező eleme az új esztendő köszöntésének.

Személy szerint én sem igazán kedvelem. Nem is az ízével, inkább a szénsavasságával van bajom, de természetesen azért koccintok egyet éjfélkor - illedelmesen beleiszom, de azzal a mozdulattal le is teszem a poharam. Szóval, mint már említettem, nem az ízével van a baj, sőt... ezért arra gondoltam, ha már szilveszter és pezsgő, miért ne készítsünk inkább pezsgős finomságokat arra a bizonyos estére. Habár koccintani nem valószínű, hogy tudunk majd velük, de a körülöttünk levők biztosan értékelik kreativitásunkat.

Azok, akik mindenképp a folyékony változat mellett maradnának, kisebb csavarral kutyulhatnak belőle bólét, ha eggyel szilárdabbra vennénk a figurát, akár leves is válhat pezsgőnkből. Mindkettőhöz szuperül passzolnak a különböző gyümölcsök: a legismertebb talán az eper, de lévén, hogy télvíz idején nem igen kapunk frisset, kiválthatjuk valamilyen más gyümölccsel, sőt, használhatjuk a konzerv- illetve fagyasztott változatokat is - leveshez tökéletesen megteszi. Ha azonban minden áron friss szezongyümölcsre vágyunk, válasszuk a sütőtököt vagy az almát!

Narancsbólé

A könyvem megjelenése alkalmából rendezett fogadáson a vendégeket ezzel a ’welcome’-mal fogadtam. Az Anna-malmi boldog klubesteken is volt mindig egy gyümölcsös-pezsgős ’welcome’, ...

A pezsgő jól passzol a pohárkrémekhez, tortákhoz, süteményekhez,de készíthetünk belőle mártást, szószokat vagy különféle habokat is. Az édes pohárkrémekhez kiegészítésképp adhatunk például lekvárokat, dzsemeketés friss gyümölcsöket. Láthatjuk tehát, hogy a pezsgőnek számtalan felhasználási módja létezik, mégis milyen ritkán fogyasztjuk, azaz harapjuk. De miért is? Talán eddig nem volt meg a kellő receptünk - mi most folytatjuk a sort!

Epres pezsgőzselé torta

Ez a torta kedves szakácstársunk, AzEszter engedélyezésével :) kerül fel a No Salty-ra. Az ihletet az ő Almás borzselé tortája adta. Ez a torta az ő tortájának az "ünnepi" változata, ...

Íze nem csak az édességekhez passzol, hanem asós krémekhez is. De mi a helyzet a húsokkal és ahalakkal? Érdemes azokhoz is kipróbálni, ínyenc finomságok sülhetnek ki belőle! Készíthetünk belőle például isteni pezsgőhabot egy jó lazac mellé, de szinte bármilyen boros étel esetében használhatjuk (bor helyett), nem bánjuk meg!

Fügés májkrém

A Nők Lapja Konyhája december-januári számában találtam ezt a pikáns receptet. A nyomokban felfedezhető mézédes tónus, ami a fügének köszönhető, remekül feldobja a májkrém sokszor ...

Konfitált lazac pezsgőhabbal

A Gusto egyik legutóbbi számában találtam ezt a pofonegyszerű, de egyszerűségében is lenyűgöző receptet, a cikk szerint Léa Linster nevéhez fűződik ez a kreáció.   Sajnos a ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...