Hanoiban jártunk!

Ha egész Vietnámot nem is ettük végig, a Hanoi vietnámi étteremben jó kis ízelítőt kaptunk a Gourmet Guides e havi vacsoraestjén.

Hallottam már több helyen is, hogy az I. kerületi Fő utcát viccesen Pho utcának szokták nevezni - utalva az utcában található Hanoi vietnámi étteremre. Bár ma már itthon is szép számban találhatunk vietnami éttermeket, a Hanoi talán a leginkább klasszikus értelemben vett étterem - nem kifőzde, nem street food, hagyományos, éttermi vacsorára számíthatnak, akik ide betérnek. Ide szervezte soron következő tematikus gasztronómiai estjét a Gourmet Guides.

Ahogy az a két szervezőtől, Merényi Krisztinától és Varga Viktóriától már megszokott, most is gondoskodtak arról, hogy ne csak a jó falatok legyenek az este fénypontjai - a vacsorán részt vett Váraljai Márton is, akit tizenhárom év vietnámi külügyi szolgálat után méltán nevezhetünk igazi vietnámszakértőnek. Így nemcsak a fogások autentikus fogyasztási módjáról értesültünk első kézből, de vacsora közben Vietnám történetéről és szokásairól is sok érdekességet megtudtunk - az indokínai háborúktól kezdve odáig, hogy milyen kihívások vártak egy európai diplomatára a frissen egyesített Vietnámban a nyolcvanas években.

A híres pho

A vacsora maga rizspálinkával indult - a welcome drinkként szolgáló feles segít beindítani az emésztést, amire később szükség is volt. Első fogás a méltán híres pho volt - nem csoda, hogy átkeresztelték miatta az utcát, az én egyik kedvencem is ez lett a menüből. A hosszan főtt tésztás marhahúsleves a belepakolandó mungóbabcsírával, korianderrel és citrommal nem hiába olyan híres világszerte - a sokfűszeres illatozó levest nem lehet megunni.

Rák zöldrizs bundában

Utána következtek a falatkák: rizsbundában sült rák, roppanós, olajban sült tavaszi és friss nyári tekercs, és mini marhanyársak a hozzá illő szószokkal. Kedvencem ebben az etapban a nyári tekercs volt, de az elronthatatlan, friss és valóban nyárízű étel imádata valószínűleg csak ízlés kérdése. A tavaszi tekercs is dicséretet érdemel - ezt az ételt könnyű kiszárítani, és sok helyen kispórolják belőle a tölteléket, itt azonban nem volt okunk panaszra.

Mini marhanyárs

A főételek előtt asztalra került egy pirított rizs és egy pirított tészta - ők voltak az egész vacsora leggyengébb láncszemei. Nem mintha különösebb baj lett volna velük, egyszerűen csak kissé el voltak "magyarosítva". A velük együtt felszolgált kicsit csípős korianderes salátát viszont bármelyik nap elfogadnám ebédre.

A főfogásként érkező húsok között volt chilis-citromfüves borjú, currys csirke és gombával párolt kacsa. A borjú és a kacsa is jól voltak elkészítve, nálam az abszolút favorit azonban a csirke volt, ami tökéletesen fűszerezett, vastagra sűrített pikáns curryszószban várta a végzetét. A húsok ráadásul kívül ropogósak, belül omlósan puhák voltak. A másik két fogással sem volt semmi baj - pusztán egyéni ízlés kérdése, hogy én tízből kilencszer curryt kérek minden ázsiai étteremben.

Pirított tészta

A vacsora végén érkezett a vietnami vízi spenót. Én speciel nagyon szeretem, és most sem csalódtam benne, de ez egy érzékeny fogás. Az asztalnál valaki az ecet nélküli forrázott salátához hasonlította - ahhoz ugyan még nem volt szerencsém, a vízi spenótot viszont mindenkinek ajánlom, aki nyitott az új ízekre.

Az elképesztően finom csirkecurry

A desszert rizslapba tekert sült banán és ananász volt - én csak a banánból ettem, mert eddigre már maximálisan kimerítettem a gyomrom befogadókészségét. Nem hagyott bennem nagyon mély nyomot, de ez megint csak egyéni ízlés kérdése - a banános édességek kedvelőinek valószínűleg nagyon bejönne.

Vizispenót fokhagymával

Összességében nagyon jól éreztem magam - a Hanoit szeretettel ajánlom mindenkinek, aki autentikus vietnami konyhára kíváncsi, a Gourmet Guides rendezvényeit pedig azoknak, akik szívesen megismernének új konyhákat, ízeket, és az adott kultúra étkezési szokásait.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...