A paprikát és a paradicsomot sosem hámozzuk, de a krumplinál, uborkánál és répánál azért mégis a hámozóért nyúlunk, illetve késsel próbálkozunk. Valóban szükséges ez? Nézzük meg zöldségenként!
Uborka
Az uborka héjában találhatóak a zöldégségben jelenlevő antioxidánsok, illetve a K-vitamin, így nem feltétlenül kell meghámozni, hacsak nem zavaró az ételben a héj jellegzetes íze. Ha azonban bio uborkát veszünk, akkor esélyes, hogy a héjának sem lesz kellemetlen, kesernyés íze, és így teljességgel eltekinthetünk a hámozásától.
Répa
Ha még elég friss, ennek a zöldségnek a héja nagyon vékony és ehető, de ha már sokáig tárolt répát készítenénk el, melyen sötétebb foltok láthatóak, és érzékelhetően keményebb a héja, akkor a kellemesebb íz érdekében már érdemes meghámozni. A répában található tápanyagok túlnyomó többsége közvetlenül a héja alatt található, így a legjobb, ha nagyon vékonyan hámozzuk meg.
Krumpli
Nagyon óvatosnak kell lennünk, ha a krumplit, amit felhasználnánk, már hosszabb ideje tároltuk. A krumpli héja alatt ugyanis mérgező anyag, a solanin található. A német Burgonyakutató Intézet alapvetően nem javasolja a krumpli héjának fogyasztását. A leginkább akkor juthatunk hozzá a zöldség héja alatt megbúvó vitaminokhoz, ha először a héjával együtt megfőzzük, majd azt egyszerűen lehúzzuk róla. A krumpliról minden esetben el kell távolítani azonban a zöld részeket és a rügyeket, mert azok tartalmazzák a legtöbb solanint, amely egészségkárosító is lehet.
Rebarbara és retek
Ezt a két zöldséget azért kell meghámozni, mert héjukban oxálsav található, mely nagyobb mennyiségben károsítja a fogakat és a vesét.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Mandarin, a kedvenc téli csemege: ezért jó, ha gyakran eszed
Tudtad, hogy a mandarin az ókori Kínából származik?
Jenei Gréta6 ok, amiért érdemes mogyorót enned
A mogyoró (más néven törökmogyoró, ami nem azonos a nálunk főleg sózva népszerű földimogyoróval) ízletes rágcsálnivaló, és számos étel remek kiegészítője. Ha valaki kiegyensúlyozott, kalóriakontrollált étrendbe illeszti, annak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Jenei GrétaHogyan süssünk, főzzünk együtt a gyerekkel?
A gyerekekkel közös főzés nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a világukat, és hogy segítsünk nekik abban, hogy ők is felfedezhessék a felnőttek életét.
Jenei GrétaIsmerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni,...
A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.
Jenei Gréta