Hamarosan a levegőből is élelmiszer lesz

Egy finn cég levegőből készít élelmiszert, amely nem csak egészségesnek ígérkezik, de még a globális felmelegedés ellen is hasznos lehet. 

Solein néven fejleszt egy különleges élelmiszert a Solar Foods nevű finn cég - írja a hvg.hu. A Solein nevű por egy olyan fehérjeforrás, melyenek 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. A Solein előállításához mindössze vízre, áramra és széndioxidra van szükség, a végeremény pedig egy lisztszerű és -ízű anyag, amely 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet.
Az előzetes ígéretek szerint a Solein porral először joghurtokban és turmixokban találkozhatunk majd, de nem kell sokat várni arra sem, hogy húsmentes húst állítsanak elő belőle.

De hogy készülhet levegőből élelmiszer?

A különleges eljárás során szén-dioxidot nyernek ki a levegőből, amit vízzel, vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítanak, ezután pedig napenergiából származó árammal egy fermentációs folyamatot katalizálnak. Az előállítási munkálatokhoz szinte alig kell termőföldet és vizet felhasználni, így az élelmiszer gyártása költséghatékony és környezetbarát is.
A Solein előállítása során a finn cég az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy az élelmiszert ne csak a bolygón, hanem akár azon kívül, egy űrállomáson is elő lehessen állítani.
A mostani elképzelések szerint a Solar Foods terméke 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a Föld 9 milliárd lakójának.

EZ IS ÉRDEKES:

via hvg.hu, címlapkép: Solar Foods

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!