Solein néven fejleszt egy különleges élelmiszert a Solar Foods nevű finn cég - írja a
hvg.hu. A Solein nevű por egy olyan fehérjeforrás, melyenek 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig
szénhidrát. A Solein előállításához mindössze vízre, áramra és széndioxidra van szükség, a végeremény pedig egy lisztszerű és -ízű anyag, amely 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet.
Az előzetes ígéretek szerint a Solein porral először joghurtokban és turmixokban találkozhatunk majd, de nem kell sokat várni arra sem, hogy
húsmentes húst állítsanak elő belőle.
De hogy készülhet levegőből élelmiszer?
A különleges eljárás során szén-dioxidot nyernek ki a levegőből, amit vízzel, vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítanak, ezután pedig napenergiából származó árammal egy fermentációs folyamatot katalizálnak. Az előállítási munkálatokhoz szinte alig kell termőföldet és vizet felhasználni, így az élelmiszer gyártása költséghatékony és környezetbarát is.
A Solein előállítása során a finn cég az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy az élelmiszert ne csak a bolygón, hanem akár azon kívül, egy űrállomáson is elő lehessen állítani.
A mostani elképzelések szerint a Solar Foods terméke 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a Föld 9 milliárd lakójának.
EZ IS ÉRDEKES:
via hvg.hu, címlapkép: Solar Foods