Hamarosan a levegőből is élelmiszer lesz

Egy finn cég levegőből készít élelmiszert, amely nem csak egészségesnek ígérkezik, de még a globális felmelegedés ellen is hasznos lehet. 

Solein néven fejleszt egy különleges élelmiszert a Solar Foods nevű finn cég - írja a hvg.hu. A Solein nevű por egy olyan fehérjeforrás, melyenek 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. A Solein előállításához mindössze vízre, áramra és széndioxidra van szükség, a végeremény pedig egy lisztszerű és -ízű anyag, amely 2021-re több élelmiszer alapanyaga is lehet.
Az előzetes ígéretek szerint a Solein porral először joghurtokban és turmixokban találkozhatunk majd, de nem kell sokat várni arra sem, hogy húsmentes húst állítsanak elő belőle.

De hogy készülhet levegőből élelmiszer?

A különleges eljárás során szén-dioxidot nyernek ki a levegőből, amit vízzel, vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítanak, ezután pedig napenergiából származó árammal egy fermentációs folyamatot katalizálnak. Az előállítási munkálatokhoz szinte alig kell termőföldet és vizet felhasználni, így az élelmiszer gyártása költséghatékony és környezetbarát is.
A Solein előállítása során a finn cég az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy az élelmiszert ne csak a bolygón, hanem akár azon kívül, egy űrállomáson is elő lehessen állítani.
A mostani elképzelések szerint a Solar Foods terméke 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a Föld 9 milliárd lakójának.

EZ IS ÉRDEKES:

via hvg.hu, címlapkép: Solar Foods

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek