Hamarosan csökkenhet egy alapélelmiszer ára

Enyhe tél volt Európában, emiatt jelentős a túltermelés, ez lenyomta az árakat, ami a hazai piacon is érezteti majd hatását.

Olcsóbb lehet a tej, mivel az enyhet tél miatt jelentős volt a túltermelés az európai piacon.Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja a Világgazdaságnak azt mondta, a hazai piacon is érezhető lesz a túltermelés hatása.Véleménye szerint spekuláció volt, hogy karácsony előtt még vajhiánnyal riogattak, most pedig már tejtúltermelésről van szó, mert a tejágazatra egyáltalán nem jellemző az ilyen mértékű termelésingadozás.

via GIPHY

A nyugat-európai piacon szeptember és március között kétharmadára-felére esett a tejár, ami a hazai termelői árakra is hatással van. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint februárban a nyers tej kilogrammra számított országos termelői átlagára 98,18 forint volt - ez a januárinál 1 százalékkal alacsonyabb, de az egy évvel korábbi átlagárat 7 százalékkal meghaladja. Szakértők sem tudják megjósolni, meddig fog tartani az áresés, illetve milyen mértékű lesz.

Érzékelhető, hogy több a tej, de a termelői csoportok működése és a hosszú távú - a jogszabály szerint hat hónapos - szerződések is tompítják ennek a hatását, így csak a spotárak zuhantak be - mondta a lapnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A következő időszakban jön a tehenek természetes termelési csúcsa, de a nyári nagy melegben ellenkezőjére fordul a folyamat.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...