Purim ünnepén arra emlékeznek meg a zsidó közösségek, hogy sikerült megmenekülni a perzsa uralom alól, amely kiirtotta volna a zsidókat. Ilyenkor hagyomány hámántáskát, vagy más néven Hámán fülét sütni, amely egy nagyszerű és nem is bonyolult, sokféleképpen ízesíthető sütemény. A hámántáskát mi omlós tésztával készítettük el, töltelékként kétféle lekvárral ízesítettük, de hagyományosan kerülhet bele dió, alma, mák vagy akár szilva is.
A sütemény nevének és formájának eredetéről többféle elmélet létezik. Az egyik szerint a homentash szó szerint Hámán zsebét jelenti, és a perzsa király kegyeltjére, Hámánra utal, aki megvesztegetéssel akarta elérni a közösség megsemmisítését, a háromszög forma pedig Hámán kalapját szimbolizálja. Hámán terve végül visszafelé sült el, őt végezték ki, a zsidóság pedig elnyerte a perzsa király jóindulatát.
A hámántáska elkészítése ugyan időigényes feladat, ezek a kis háromszög formájú falatok tökéletes hétvégi finomságok lehetnek az asztalon.
A hozzávalók: 75 dkg rétesliszt, 15 dkg nádcukor, 1 ek sütőpor, 1 csipet só, 1 citromból nyert citromhéj, 1 ek vanília kivonat, 1.5 dl narancslé (frissen facsart), 2 dl napraforgó olaj, 4 db tojás, 15 dkg cseresznyedzsem (feketecseresznye), 15 dkg eperdzsem
A liszt kétharmadát, a nádcukrot, a sütőport és egy csipet sót egy nagy tálban összekeverjük. A liszt maradékát később adjuk majd hozzá, mert a szükséges mennyiséget a többi alapanyag határozza meg.
Belereszeljük egy citrom héját, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, a frissen facsart narancslét, az olajat és a tojásokat. A liszt tetején keverjük össze a nedves alapanyagokat, amennyire lehet, majd amikor már túl sok a liszt, váltsunk spatulára. Amennyire csak lehet, gyúrjuk össze a tésztát. Most jöhet a maradék liszt, ezt szükség szerint, több adagban adjuk hozzá. Jól kezelhető, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk. A meggyúrt tésztát tegyük hűtőbe legalább egy órára.
A pihentetett tésztát aztán vágjuk három-négyfelé, amit még nem használunk tartsuk hűtőben.
A tésztadarabot gyúrjuk kicsit át, majd belisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra. Ez egy omlós, tojásos-sütőporos tészta, úgy számoljunk, legalább a duplájára vastagodik majd a tészta sütés közben. Szóval nyújtsuk tényleg vékonyra, 1,5-2 milliméteresre.
A kinyújtott tésztából szaggassunk köröket, mi ehhez a művelethez most egy borospoharat használtunk. Azért csak óvatosan, nehogy összetörjön a pohár, a tészta amúgy is könnyen vágható.
Tegyünk 1-1 teáskanál dzsemet a tésztakorongok közepére, felváltva kanalazva a fekete cseresznyéből és az eperből. Nem érdemes lekvárt használnunk, mert az sokkal hígabb, így sütéshez kevésbé alkalmas.
Jöhet a hajtogatás-csipegetés: a korongokból olyan mód formálunk háromszögeket, hogy a peremét három irányból felhajtjuk. Ahogy a peremszélek közelednek egymáshoz, egyszerűen csípjük össze őket. Utána egyszer-kétszer még menjünk végig a sarkokon, és csípjük össze hosszabb szakaszon is, elvégre nem szeretnénk, ha sütésnél teljesen szétválnának és kifolyna a dzsem.
Amikor végeztünk egy adag tészta formázásával, tegyük őket rögtön sütőbe. 190 fokon süssük őket 10-15 percig, ezúttal érdemes kerülni a légkeverést. Amíg egy adag sül, készítsük elő a következőt. A kész hámántáskákat hagyjuk kicsit hűlni.
A hámántáska teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ezeket a különlegességeket is érdemes elkészíteni: