"A halrudacska csirkéből készül" - elkeserítő dolgokat hisznek a gyerekek mindennapi élelmiszerekről

Döbbenetes válaszokat adtak a brit gyerekek egy átfogó kérdőívre, mely mindennapos étkezési szokásaikat vizsgálta.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány (British Nutrition Foundation, BNF) friss felmérése elkeserítő eredményt hozott a gyerekek táplálkozási szokásairól.

Több mint ötezer 5-16 év közötti brit gyermekkel vették fel a tesztet 2017. április 24. és május 12. között - a dolog több mint elgondolkodtató.

Jöjjenek a legdurvább válaszok:

  • A halrudacska csirkéből készül - állította a megkérdezett 5-7 éves gyerekekötöde (18%-a).
  • A gyümölcsös gumicukrot (Fruit pastilles) a kicsik és a nagyobbak is beleszámítják a napi 5-szöri ajánlott gyümölcsfogyasztásba.
  • A 14 és 16 év közöttiek 25%-a gondolja úgy, hogy az eperdzsem is hozzájárul a napi ajánlott gyümölcsfogyasztáshoz.
  • A tészta állati eredetű - állítjaa 8 és 11 év közöttiek 13%-a.
  • Az általános iskolások 1/4-e állítja, hogy a sajt fán terem.
  • A 14 és 16 év közöttimegkérdezettekbőltízből egy szerint a paradicsom föld alatt terem, ugyanennyinek pedig fogalma sincs, hogy a répa és a krumpli viszont tényleg gyökérzöldségek.
  • A 14-16 évesek 6%-a szerint a tehenek tojják a tojást, az 5 és 7 év közöttiek 14%-a pedig úgy véli,a baconvagy a tehenek, vagy a bárányok vagy a csirkék származéka.

Negyedikek lettünk az OECD országok ranglistájában a felnőttek elhízottságának arányát tekintve.

Ezt láttad? Ez is kétségbeejtő...

Amúgy az általános iskolások több mint fele, a gimisek 67%-a vallotta be, hogy napi négynél kevesebbszer evett gyümölcsöt/zöldséget előző nap (az ajánlott a napi 5 lenne).

A 14 és 16 év közöttiek 12%-a az interjú előtti nap egyáltalán nem evett se zöldséget, se gyümölcsöt.

Az intézet természetesen aggódik, és szorgalmazza, hogy a kormánnyal karöltve hatékonyabban karolhassák fel a gyerekek egészséges étkeztetési programját, a testmozgást és a helyes étkezést.

Ezeket olvastad már?

via businessinsider

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...