Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A halolajas étrend-kiegészítőkre korábban azt mondták, megelőzhető velük az agyműködés romlása – egy komoly amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy nincs semmiféle összefüggés a kapszulák szedése és az agyi leépülés között. Egyvalamire azonban talán mégis jók ezek az étrend-kiegészítők: egy kutatás szerint csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A Wake Forest Orvosi Főiskola kutatása szerint a halolaj-kapszulák rendszeres szedése segíthet a mell mikrobiomjának helyreállításában, és ezzel a mellrák megelőzésében is. A bélmikrobiommal valószínűleg mindenki találkozott már, a szakértők szerint azonban a mellnek is van saját mikrobacsapata, amelyek segítenek megőrizni a mellszövet épségét, és csökkenteni a tumorok megjelenésének rizikóját. Itt jöhetnek jól a halolaj-kapszulák.

Egy valamire azért mégis jó lehet a halolaj-kapszula

A szakértők három különböző kutatást végeztek a témában, emberi és állati, mellrákkal küzdő betegek esetében. Mindhárom kísérletben a magas zsírtartalmú étrend és a tumorképződés összefüggését írták le. Ezeket a kutatásokat még 2018-ban végezték, és azt találták, hogy a mell mikrobiomja is ugyanúgy válaszol az étrendre, mint a bélmikrobiom.

Most egy friss kutatásban a halolaj-kapszula hatását vizsgálták, és azt találták, hogy nemcsak a mell mikrobiomjára, hanem a tumorképződésre is hatással lehet. A Cancer Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kapszula szedése mind az egészséges, mind a kóros szövetre hatással volt.

A kísérlet során műtét előtt álló mellrákos pácienseknek 2-4 héten keresztül halolaj-kapszulát kellett szedniük. A mell mikrobiomja mindkét szövet esetében megváltozott, a Lactobacillus mikrobák száma például növekedett a tumoros szövetekben, ezek pedig a tumornövekedés lelassításáért felelősek, legalább is ezt mutatták ki a preklinikai modellek.

Ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket le lehessen vonni, még több, nagyobb résztvevőszámú kutatás szükséges, de egy már biztos: a mell mikrobiomja legalább olyan fontos, mint a bélrendszeré, és hosszú távú következményei lehetnek annak, ha nem elég egészséges.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...