Hallottál már a boldogságdiétáról? Ezt edd, hogy jobb legyen a hangulatod!

A nyárral együtt a napsütéstől is elbúcsúzhatunk, a búskomor, befordulásra sarkalló ősz beköszöntött. Ez nem túl jó hír azoknak, akik hajlamosak a depresszióra.

Azoknak, akik nehezen találnak örömet a hétköznapokban, érdemes átgondolni az étkezésüket, ugyanis az étrendünk és életmódunk befolyásolhatja hangulatunkat. Egyes kutatások szerint közvetlen kapcsolat van az általunk elfogyasztott ételek és a közérzetünk között. Sőt, arra is rámutatnak, hogy a depressziós emberek hajlamosak olyan ételeket fogyasztani, amiktől még rosszabbul érzik magukat. Szerencsére sok olyan étel is létezik, amelyek mosolyt csalhatnak azok arcára is, akik nem érzik jól magukat a bőrükben.
Az egyik legjobb módszer arra, hogy elkerüld a hangulatingadozást, a vércukorszint egyensúlyának megtartása. Ez azt jelenti, hogy a finomított cukros szénhidrátokat, a keményítőt, a gyümölcsleveket és a cukros turmixokat el kell felejteni egy időre. Helyette sovány fehérjéket, egészséges zsírokat (például olajos halat, avokádót, olajbogyót, dióféléket, magvakat) és rengeteg antioxidánsban gazdag zöldséget érdemes fogyasztani.
Elő a zöld teát
Ha stresszesnek érzed magad, fogj meg egy csésze zöld teát. A zöld tea erős antioxidánsokat tartalmaz – többek között az agy védelméről ismert katechineket, valamint az L-theanint, amelyről kiderült, hogy javítja a koncentrációt, és csökkenti a szervezet stressz reakcióját.
Egyél D-vitamint
Az alacsony D-vitamin-szint hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Télen nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni, mivel annak fő forrása a napfény. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, májban, tojássárgájában, teljes zsírtartalmú tejtermékekben és olajos halakban, de az is előfordulhat, hogy télen kiegészítőt kell szedni.
Erjesztett ételek
A legújabb tanulmányok szerint az egészséges bélflóra befolyásolhatja a hangulatunkat. Kimutatták, hogy a hasznos bélbaktériumok szintjének növelése segítheti a testet a stressz kezelésében, csökkentheti a szorongást, és javíthatja a hangulatot. Fogyassz joghurtot, kefirt és savanyú káposztát a jó hangulatért!
{ CKÉP = 243768, 6 }
Elő a magnéziummal
Ha stresszes vagy, sportolj rendszeresen, kerüld az alkoholt és a cukros ételeket, na meg szedj magnéziumot! Aki szorong, vagy nem alszik jól, annak nagyon fontos az ásványi anyag rendszeres pótlása.
Ez is érdekelhet:

via healthistacímlap: Matilda (1996) - Jersey Films

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...