HALLGASD meg, hogy nő a rebarbara! Nem viccelünk!

Ha egy növény gyorsan növekszik, annak bizony hangja is van. Hallgasd meg a növekvő rebarbara által keltett zajokat!

A rebarbara, ez a fanyar és édeskés zöldség nem mindennapos hozzávalója a hazai süteményeknek.

Ennek az érdekes növénynek nem a gyümölcsét, nem is a gyökerét, hanem csábítóan rózsaszínű levélnyelét fogyasztjuk - lekvárt, pitét is készítenek belőle, de meghámozva akár nyersen is le lehet rágcsálni.

A levelével érdemes vigyázni, mert felhalmozódhat benne a mérgező oxálsav. Idehaza kevésbé népszerű ez a csemege, de az angolszász országokban imádják, sőt, sok helyen - de leginkább az angliai Yorkshire-ben - egy speciális, sok munkát igénylő technikával termesztik.

Sötétben nő a yorkshire-i rebarbara

Az úgynevezett "forced rhubarb" termesztése során egy darabig a növény a szabad ég alatt növekszik, majd beviszik egy napfénytől elzárt helyiségbe, ahol olyan sebességgel kezd el nőni, hogy pattogó, furcsa hangokat is lehet hallani, ha a közelében vagyunk.

A cserépedények alatt egy-egy rebarbaratő növekszik gyorsan a sötétben - tradicionálisan így, egyenként ösztönözték gyors növekedésre a rebarbaratöveket

A "forced" vagyis "kényszerített" rebarbara feltehetően onnan kapta a nevét, hogy a fénytelenség gyors növekedésre ösztönzi növényt, ami így a természetes ritmusánál jóval rövidebb idő alatt jóval nagyobbra nő.

Hallgassuk meg a növekedésre kényszerített rebarbara furcsa hangját!

Ne feledjétek, március közepétől egészen nyár közepéig tart a rebarbaraszezon, keressétek a jobb zöldségeseknél ezt a különlegességet! Kárai Dávid receptjét is kipróbálhatod, ha kedvet kaptál megkóstolni a zöldséget.

Epres-pisztáciakrémes pite

Na ez aztán tényleg olyan pite, mintha egy menő cukrászatból hozattuk volna. Mondjuk a munka is elég sok vele, de ha tudunk rá áldozni, akkor feltétlenül csináljuk meg, mert eszméletlen ...

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Szerelmi vallomás a "banyatankomhoz" - Igen, jól olvastátok

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...