Izgalmas hallevesek paprika nélkül: új ízek az ünnepi menüben

Tényleg lehet úgy levest főzni halhúsból, hogy nem adunk hozzá paprikát, érdemes kipróbálni idén más, nem csak magyaros recepteket is!

Karácsonyi tuti siker halászlé

A magyar konyhában a paprika kulcsszerepet tölt be, nyilván ezért is készítünk szinte minden ételből paprikás variánst is. A halászlét mindenki ismeri, és sokan nagyon szeretik, karácsonykor pedig hagyományosan ez kerül az asztalra. Ha azonban megpróbálnánk a halból paprika nélkül leves készíteni, akkor a következő variánsokat ajánljuk.

Német halleves

Hozzávalók az alapléhez:

  • 500 gramm csontos halaprólék
  • 1 répa
  • 150 gramm póréhagyma
  • 1 fej zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 deciliter víz
  • bors
  • 1 babérlevél

Trinidadi halleves

Trinidada és Tobagó. Ahogy elnézem a híreket, nem valami biztonságos úticél manapság, mivel elég közel van Venezuelához. Amikor a szomszédban jártunk, szinte sokkolóan részletgazdagnak ...

További hozzávalók:

  • 2 deci száraz fehérbor
  • fél citrom leve
  • 1 deci főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál búzaliszt

A levesbe kerül még:

  • 300 gramm északi-tengeri hal
  • 1 répa csíkokra vágva
  • a karalábé csíkokra vágva
  • 2 újhagyma
  • 100 gramm édeskömény csíkokban
  • fél csomag metélőhagyma

Az alapléhez való felvágott zöldséget és a halaprólékot kis olajon átforgatjuk, borsot és egy babérlevelet hozzáadunk, majd vízzel felöntjük. Ezt 20 percig kicsivel forráspont alatt melegítjük. Ezután ezt keveréket átpasszírozzuk egy konyharuhán, vagy kis lyukú szűrőn. A leveshez a répát, karalábét és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felvágjuk. A zöldségeket a vajban kicsit dinszteljük, és rátesszük a lisztet. Ezt felöntjük a borral, és simára keverjük. Öt percig főzzük, majd felöntjük a főzőtejszínnel. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott halat, és nyolc percig főzzük, majd citromlével ízesítjük. Metélőhagymával díszítjük.

Északi-tengeri halleves

A Szakácsok Könyvében találtam rá erre a különleges levesre. Bármilyen tengeri halfilét tehetünk bele, minél többféle halból készítjük annál finomabb az íze. Jó hozzá a vörös ...

Tejszínes halleves

Zseniális. A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a receptet. Minimálisat módosítottam rajta. A rukkola hihetetlenül jó hozzá. Igaz, én nem tudnék olyan ételt mondani, amihez ne enném ...

Téli halleves

Télvíz idején is lehet csodás színekben pompázó hallevest főzni. A szardellapasztával tudjuk ízesebbé varázsolni, ha nincs lehetőségünk alaplevet készíteni hozzá.

Lengyel halleves

Hozzávalók

  • 1,5 kilós ponty
  • 2 citrom
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2 hagyma
  • 1 zeller
  • 1 szárzeller
  • 1 póréhagyma
  • petrezselyem
  • víz

Két liter vizet melegítünk. A hal fejét és uszonyát, valamint a hagymát, borókabogyót és a babérleveleket beletesszük, és harminc percig forraljuk. Ezt a levest átszűrjük egy lábasba, a fejről és az uszonyról levesszük az ehető részeket, és apróra vágjuk. A hagymákat szintén apróra vágjuk, és a répából dekoratív répavirág-szeleteket készítünk. A zellert apró kockákra vágjuk, egy póréhagymát és egy szárzellert megpucolunk, és felvágunk vékony szeletekre. Az összes zöldséget hozzáadjuk a leveshez, és a petrezselyemmel negyed óráig alacsony hőfokon főzzük. Ezután hozzáadjuk a halrészeket és a főtt hagymát. Halszósszal és sóval ízesítjük. A levesbetét crouton: ehhez toastkenyeret kockázzunk fel, és vajban pirítsuk halványbarnára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...