Izgalmas hallevesek paprika nélkül: új ízek az ünnepi menüben

Tényleg lehet úgy levest főzni halhúsból, hogy nem adunk hozzá paprikát, érdemes kipróbálni idén más, nem csak magyaros recepteket is!

Karácsonyi tuti siker halászlé

A magyar konyhában a paprika kulcsszerepet tölt be, nyilván ezért is készítünk szinte minden ételből paprikás variánst is. A halászlét mindenki ismeri, és sokan nagyon szeretik, karácsonykor pedig hagyományosan ez kerül az asztalra. Ha azonban megpróbálnánk a halból paprika nélkül leves készíteni, akkor a következő variánsokat ajánljuk.

Német halleves

Hozzávalók az alapléhez:

  • 500 gramm csontos halaprólék
  • 1 répa
  • 150 gramm póréhagyma
  • 1 fej zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 deciliter víz
  • bors
  • 1 babérlevél

Trinidadi halleves

Trinidada és Tobagó. Ahogy elnézem a híreket, nem valami biztonságos úticél manapság, mivel elég közel van Venezuelához. Amikor a szomszédban jártunk, szinte sokkolóan részletgazdagnak ...

További hozzávalók:

  • 2 deci száraz fehérbor
  • fél citrom leve
  • 1 deci főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál búzaliszt

A levesbe kerül még:

  • 300 gramm északi-tengeri hal
  • 1 répa csíkokra vágva
  • a karalábé csíkokra vágva
  • 2 újhagyma
  • 100 gramm édeskömény csíkokban
  • fél csomag metélőhagyma

Az alapléhez való felvágott zöldséget és a halaprólékot kis olajon átforgatjuk, borsot és egy babérlevelet hozzáadunk, majd vízzel felöntjük. Ezt 20 percig kicsivel forráspont alatt melegítjük. Ezután ezt keveréket átpasszírozzuk egy konyharuhán, vagy kis lyukú szűrőn. A leveshez a répát, karalábét és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felvágjuk. A zöldségeket a vajban kicsit dinszteljük, és rátesszük a lisztet. Ezt felöntjük a borral, és simára keverjük. Öt percig főzzük, majd felöntjük a főzőtejszínnel. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott halat, és nyolc percig főzzük, majd citromlével ízesítjük. Metélőhagymával díszítjük.

Északi-tengeri halleves

A Szakácsok Könyvében találtam rá erre a különleges levesre. Bármilyen tengeri halfilét tehetünk bele, minél többféle halból készítjük annál finomabb az íze. Jó hozzá a vörös ...

Tejszínes halleves

Zseniális. A Nők Lapja Konyhában találtam ezt a receptet. Minimálisat módosítottam rajta. A rukkola hihetetlenül jó hozzá. Igaz, én nem tudnék olyan ételt mondani, amihez ne enném ...

Téli halleves

Télvíz idején is lehet csodás színekben pompázó hallevest főzni. A szardellapasztával tudjuk ízesebbé varázsolni, ha nincs lehetőségünk alaplevet készíteni hozzá.

Lengyel halleves

Hozzávalók

  • 1,5 kilós ponty
  • 2 citrom
  • babérlevél
  • borókabogyó
  • 2 hagyma
  • 1 zeller
  • 1 szárzeller
  • 1 póréhagyma
  • petrezselyem
  • víz

Két liter vizet melegítünk. A hal fejét és uszonyát, valamint a hagymát, borókabogyót és a babérleveleket beletesszük, és harminc percig forraljuk. Ezt a levest átszűrjük egy lábasba, a fejről és az uszonyról levesszük az ehető részeket, és apróra vágjuk. A hagymákat szintén apróra vágjuk, és a répából dekoratív répavirág-szeleteket készítünk. A zellert apró kockákra vágjuk, egy póréhagymát és egy szárzellert megpucolunk, és felvágunk vékony szeletekre. Az összes zöldséget hozzáadjuk a leveshez, és a petrezselyemmel negyed óráig alacsony hőfokon főzzük. Ezután hozzáadjuk a halrészeket és a főtt hagymát. Halszósszal és sóval ízesítjük. A levesbetét crouton: ehhez toastkenyeret kockázzunk fel, és vajban pirítsuk halványbarnára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!