A magyar konyhában a paprika kulcsszerepet tölt be, nyilván ezért is készítünk szinte minden ételből paprikás variánst is. A halászlét mindenki ismeri, és sokan nagyon szeretik, karácsonykor pedig hagyományosan ez kerül az asztalra. Ha azonban megpróbálnánk a halból paprika nélkül leves készíteni, akkor a következő variánsokat ajánljuk.
Német halleves
Hozzávalók az alapléhez:
- 500 gramm csontos halaprólék
- 1 répa
- 150 gramm póréhagyma
- 1 fej zeller
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 6 deciliter víz
- só
- bors
- 1 babérlevél
További hozzávalók:
- 2 deci száraz fehérbor
- fél citrom leve
- 1 deci főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál búzaliszt
A levesbe kerül még:
- 300 gramm északi-tengeri hal
- 1 répa csíkokra vágva
- a karalábé csíkokra vágva
- 2 újhagyma
- 100 gramm édeskömény csíkokban
- fél csomag metélőhagyma
Az alapléhez való felvágott zöldséget és a halaprólékot kis olajon átforgatjuk, borsot és egy babérlevelet hozzáadunk, majd vízzel felöntjük. Ezt 20 percig kicsivel forráspont alatt melegítjük. Ezután ezt keveréket átpasszírozzuk egy konyharuhán, vagy kis lyukú szűrőn. A leveshez a répát, karalábét és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk. Az újhagymát felvágjuk. A zöldségeket a vajban kicsit dinszteljük, és rátesszük a lisztet. Ezt felöntjük a borral, és simára keverjük. Öt percig főzzük, majd felöntjük a főzőtejszínnel. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott halat, és nyolc percig főzzük, majd citromlével ízesítjük. Metélőhagymával díszítjük.
Lengyel halleves
Hozzávalók
- 1,5 kilós ponty
- 2 citrom
- babérlevél
- borókabogyó
- 2 hagyma
- 1 zeller
- 1 szárzeller
- 1 póréhagyma
- petrezselyem
- víz
Két liter vizet melegítünk. A hal fejét és uszonyát, valamint a hagymát, borókabogyót és a babérleveleket beletesszük, és harminc percig forraljuk. Ezt a levest átszűrjük egy lábasba, a fejről és az uszonyról levesszük az ehető részeket, és apróra vágjuk. A hagymákat szintén apróra vágjuk, és a répából dekoratív répavirág-szeleteket készítünk. A zellert apró kockákra vágjuk, egy póréhagymát és egy szárzellert megpucolunk, és felvágunk vékony szeletekre. Az összes zöldséget hozzáadjuk a leveshez, és a petrezselyemmel negyed óráig alacsony hőfokon főzzük. Ezután hozzáadjuk a halrészeket és a főtt hagymát. Halszósszal és sóval ízesítjük. A levesbetét crouton: ehhez toastkenyeret kockázzunk fel, és vajban pirítsuk halványbarnára.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Ételhoroszkóp: ez a karácsonyi HÚSÉTEL a csillagjegyed kedvence
Gesztenyés vagy aszalt szilvás töltött pulyka, narancsos kacsacomb vagy rozé kacsamell, töltött káposzta, kocsonya...hozzád melyik illik?
Nosalty5 újabb szuper ajándékötlet hazai alkotóktól, a csokoládétól az ékszerig
A karácsony a nyakunkon, de te még nem tudod, mivel lepd meg szeretteidet? Hoztunk néhány remek ajándékötletet magyar alkotóktól, amelyek biztosan örömet hoznak az ünnepbe.
Szász Nóri9 fenségesen finom, gyönyörű töltött hús az adventi asztalra
Csirke, sertés vagy pulyka? Nehéz a választás, ezért mi most mindegyikből hoztunk pár receptet, méghozzá fergeteges töltött változatokat!
NosaltyÍme a legfinomabb ünnepi ételek egészségesebb megfelelői
Ha nem akarsz lemondani az egészséges étkezésről karácsonykor sem, de azért a karácsonyi ízeket is szeretnéd élvezni, akkor olvass tovább – a klasszikus ételek és italok közül is bőven tudsz majd válogatni.
Stuth-Nagy Niki