Halkajába csomagolt sörösdobozok, algatányér és ehető pohár - mert már a papírnak is annyi

Itt az ideje, hogy búcsút mondjunk a plasztikból készült csomagolóanyagoknak, tányéroknak vagy poharaknak, sőt, már a papír sem trendi. Mi másból falatozhatunk akkor?

Ehető pohár / Loliware

A Loliware ehető poharai nem csak gusztusos színűkkel, hanem finom ízükkel is feldobnak minden friss, nyári italt. A termék yuzu-citrus, vanília, matcha tea és meggyes pite ízben is kapható. A tengeri algából készült poharak természetes édesítőszerrel és színezőanyagokkal készülnek, ráadásul GMO-mentesek, de glutén, zselatin és semmiféle szennyezőanyag sincs bennük. Ha kedvet kaptál, te is megrendelheted a saját poharadat.

Könnyen lebomló tengerifű tányér / Felix Pöttinger

Felix Pöttinger a londoni Royal Collage of Arts hallgatója a mediterrán tengerpartokra kisodródott tengerifűből készít tányérokat. A Tesco és a Microsoft Research támogatásával Pöttinger a létező élelmiszeripari szabványoknak megfelelő méretű edényeket alkotott meg, remélve, hogy ezeknek a könnyen lebomló tárgyaknak a sorozatgyártására is sor kerül előbb-utóbb.

Sörösdoboz csomagolás, ami egyben haleledel / Saltwater Brewery - We Belivers

A floridai Saltwater Brewery, együttműködve a We Belivers reklámügynökséggel, a sörkészítés melléktermékéből, búzából és árpából tervezett csomagolást sörösdobozoknak - írja a Dezeen magazin. Ez, ha az óceánban végzi is, nem tesz kárt az állatvilágban, mert a halak számára fogyasztható anyagokat tartalmaz. A kezdeményezés sok tengeri állat életét mentheti meg. A Greenpeace szerint évente 100 millió tonna műanyagot gyártanak, amiből 10 millió tonna a tengerben végzi, köztük a 6 darab sörösdobozt összekapcsoló műanyaggyűrűk is. Évente megközelítően egymillió vízimadár és százezer teknős, illetve tengeri emlős pusztul el vagy esik csapdába ezek miatt.

Gombafonalak segítségével készült egyedi dobozok / Evocative

A Evocative szerint lejárt a boltban megvásárolható tárgyak ideje. A speciális anyagok fejlesztésével foglalkozó cég egy valóban élő matériát alkotott. Mezőgazdasági hulladékból, maghéjból, kukoricaszárból készítenek egy száraz őrleményt , majd ezt egy formába öntik, és myceliummal, azaz gombafonalak sűrű hálózatával "összeragasztják". Bármilyen tárgy "növeszthető" ilyen módon, csak a megfelelő sablont kell legyártani hozzá.

Ha kedvet kaptál, akár te is kísérletezhetsz az anyaggal egy onlinemegrendelhető, "Növeszd magad!" készlet segítségével. Ne aggódj, ha nem érzed kész magad rá, nem kell megtervezned a saját tárgyadat, ugyanis sablonokat is vásárolhatsz az oldalon.

Algaplasztik tányérok / Austeja Platukyte

A vilniusi Művészeti Akadémia végzőse, Austeja Platukyte a tengeri algából kinyert, az élelmiszeriparban is használt, agar-agarból és a mészkőben nagy mennyiségben megtalálható kálcium-karbonátból álló anyagot kísérletezett ki. A szép, selyemfényű matéria nagyon könnyű, szilárd és vízálló is. Az izlandi Ari Jónsson szintén alga felhasználásával készített könnyen lebomló palackokat, de három japán designer is ezt a természetes anyagot használta fel saját csomagoláskoncepciójának megalkotásához.

Ebédelj te is újrafelhasználtaó tányérokból!

A budapesti Ráday utcában található Bistro no waste vendégei, ha van rá gusztusuk, az ebédjük elfogyasztása után akár a tányérjaikat is elrágcsálhatják. A búzakorpából és vízből készült tányérokat három méretben egy külföldi cég szállítja a pesti bisztróba.

Túróscsusza a Bistro no waste-ben

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Napi sokk, hogy az emberi testen található baktériumok segítségével is lehet sajtot készíteni

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...