Ne ijedjünk meg a halfilé sütésétől! Ugyan nem mindennapos konyhai művelet, inkább a pirosbetűs napok környékén vesszük elő a serpenyőt, érdemes ezekre az alkalmakra felkészülten érkezni. Ahhoz, hogy elkészíthessük a legropogósabb bőrű, mégis omlós húsú halfilét, merüljünk el a tippek és trükkök tengerében.
Legyen nagyon forró a serpenyő
A halsütés gyakran már azelőtt félresikerül, hogy a filé landolna az edényben. Ha nem kellően forró a serpenyőnk, annak több negatív következménye is lehet:
- nem sül át teljesen a hal
- esetleg túlsütjük a szeletet
- nem pirul meg a bőr
- többször kell megfordítani a halat, amitől az széteshet
Használjunk egy vastag aljú serpenyőt, lehetőleg öntöttvas- vagy alumínium edényt. Ezek ugyanis sokáig megtartják a hőt, nem hűlnek ki olyan gyorsan. Teflonos sütőedényt is használhatunk, ha tartunk attól, hogy leragad a szelet, azonban ezek nem bírják annyira a nagy meleget.
Melegítsük elő pár percig a serpenyőt, és csak utána helyezzük bele a halat.
Legyen száraz a hal bőre
Ha filét veszünk, valószínűleg rajta lesz még a bőr is. Ez nem baj, sőt, ha ezzel együtt sütjük meg a halat, sokkal szaftosabb marad. Ráadásul a halbőrt teljesen ropogósra és aranybarnára piríthatjuk a serpenyőben.
Ehhez azonban alaposan meg kell szárítanunk a halbőrt, mivel a nedvesség a barnulás ellensége. Egy papírtörlővel menjünk át rajta, hogy egyáltalán ne maradjon vizes.
Olajozzuk be alaposan
Adjunk bőven olajat a serpenyőbe: vonja be teljesen az edény alját, de ne álljon benne túl magasan. Valamilyen semleges ízű olajat használjunk, ami jól bírja a hevítést: például repce- vagy napraforgóolajat.
A halat akkor fektessük a serpenyőbe, ha épp csak elkezdett „füstölni” a zsiradék.
Nyomjuk le spatulával
A hal sütését mindig a bőrével lefelé kell indítani, így először megpirul az alja, és a hús is elkezd átsülni. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy amikor a halszelet először hozzáér a forró fémhez, a szélei felkunkorodnak. Ezt követően pedig a közepe nem tud majd ugyanúgy sülni, mint a pereme.
Hogy ezt elkerüljük, fogjunk egy spatulát, és határozottan nyomjuk le a halat. Erős sercegést fogunk hallani, ez ne rettentsen el minket, kifejezetten jó jel. Tartsuk így pár másodpercig, hogy biztosan egyenes maradjon a filé.
Csak egyszer fordítsuk meg
Az utolsó fontos dolog a hal forgatása. Csak úgy, mint a palacsinta esetében, a kevésbé gyakorlottak itt is elkezdhetnek verejtékezni, azonban nincs semmi furfang a fordításban. A nagyon omlósra sütött hal ugyanis könnyen szétmállik a többszöri macerálástól.
Egyetlen egyszer, határozottan fordítsuk meg, miután a bőr széle már barna színt vesz fel. Ezen a ponton a hal 70%-a már valószínűleg átsült, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy nyers marad.
A másik oldalán már csak kevés ideig hagyjuk sülni, nehogy kiszáradjon. A végén a legomlósabb, alul ropogós filé lesz a jutalmunk, ami a karácsonyi menü fő attrakciója is lehet majd.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Karácsonyi receptek, ötletek és készülődős tippek: