Karácsonykor tetőzik majd a haldrágulás egy nem várt ok miatt

A karácsonyi haldrágulás ugyan egy minden decemberben visszatérő jelenség, ebben az évben azonban a megszokottnál is nagyobb áremelkedésre kell majd számítanunk, egy nem várt okból kifolyólag.

Egy részről érthető, hogy a haldrágulás mindig akkor történik, amikor a legnagyobb kereslet van rá: karácsonykor. Ez eddig is minden évben megtörtént, és az asztalokra így is került ponty és harcsa. Idén azonban lehet, hogy egy fokkal még szorosabbra kell majd húzni ünnepkor a nadrágszíjat, ugyanis további haldrágulás várható a piacon. A kényelmetlen helyzetnek érdekes módon a nyári időjáráshoz van köze.

Karácsonykor fog tetőzni a haldrágulás egy nem várt ok miatt

A nagy nyári aszályok miatt rengeteg magyar halgazdaság került szorult helyzetbe, és az átlagos haltermelés mennyisége is jelentősen csökkent. A tavalyi 12 ezer lehalászott példány helyett idén csak 8000 lesz várható a szakértők szerint.

Egyrészről sok helyen kipusztultak a halak, ezen túl pedig a takarmány- és munkaerőhiánnyal is számolni kell.

Jelenleg Budapesten 4000 forintba kerül egy kiló halfilé, a pontyszelet pedig 3700 forint/kg áron kapható. Ez az előrejelzések szerint pár héten belül emelkedni kezd majd, a tetőpontját pedig karácsony környékén fogja elérni.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...