Manapság gyakran találkozunk azzal az üzenettel, hogy a halfogyasztás egészséges. Mit is kell értenünk ezalatt és hogy érvényesíthejük a halak jó tulajdonságait kisgyermekünk étrendjében?
{node=1014}
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a halakat is húsféleségnek tekinthetjük. Jelentős a fehérje-, és fajtától függően, viszonylag alacsony a zsírtartalmuk. Magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, de ez okozza fokozott romlandóságukat is. A frissen vásárolt halat lehetőleg készítsük el még aznap vagy tisztítás után fagyasszuk le.
A halakat leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt ajánlják nap mint nap, legyünk azonban tisztában azzal, hogy ez elsősorban a tengeri halakra, a hazai kínálatból pedig a busára jellemző. Ez persze ne tántorítson el minket az édesvízi halak fogyasztásától sem.
Még több halfajtát itt találsz
Ma nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy a kisgyermekek étrendjébe mikortól vezethető be a hal. Az óvatosabbak, a halak potenciális allergizáló hatása miatt 3 éves kor előtt nem ajánlják, mások korábban is kínálják. Mindenesetre erre az alapanyagra is igaz, hogy fokozatosan vezessük be a kicsi étrendjébe, és figyeljük, hogy nem vált-e ki allergiát.
Ma már itthon is széles kínálatból válogathatunk. Vásárolhatunk lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat, vajhalat, tőkehalat, harcsát, pontyot, busát... Vehetünk filét vagy ki is filézhetjük a halat magunk. A kisgyermek tányérjára soha ne kerüljön hal egyben vagy szeletben, mindig vizsgáljuk át alaposan a neki szánt falatokat, hogy biztosak lehessünk a szálkamentességben.
füstöltlazac-receptek
A quinoáról az eztettem.blogspot.com-on szép hosszú mesét írtam, ezzel nem fárasztanám itt a nagyérdeműt, de tudatos táplálkozóknak mindenképp ajánlott bejegyzés.
Eredmény: nagyon ...
füstöltlazac-receptek
Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...
grillezett hal
Gordon Ramsay-féle halfogás ez. Kivéve, hogy nem kaptam tőkehalat, így kénytelen voltam más hallal (jelen esetben nyelvhallal) helyettesíteni. Nem hinném azonban, hogy a végeredményt ez ...
halas különlegességek
Szemet gyönyörködtető, elegáns fogás a halas ételek szerelmeseinek. :)
halas különlegességek
A Valentin napi édességhalmaz után jöjjön egy egészséges és finom étel. S mi lehetne egészségesebb a halnál? S mi lehetne ebben a kategóriában finomabb a makrélánál?
halfasírt
Az ajándékba kapott amarántom kereste felhasználási formáját.
Egészséges vacsora.
halfasírt
Egyetemista koromban házibuli nem maradhatott el Eszterke barátnőm tejfölös-fehérboros-hagymás tonhalpástétoma nélkül. Lehet, hogy ő már nem emlékszik rá, mindenesetre én azóta is ...
A friss halakból készíthetünk sűrű, mediterrán típusú halleveseket, ragukat, csőben sütve az egész családnak megfelelő egytálételeket. Ha nem tudunk elrugaszkodni a hazai halfogyasztás alapjául szolgáló rántott haltól, ha tehetjük, akkor se a bolti félkész halrudacskákat válasszuk, hanem készítsük el ezek otthoni változatát magunk. Gyermekünknek sütőben, bő zsiradék nélkül sütve. Süthetjük sütőben, sütőzacskóban, grillezhetjük kevés olajon, fűszerezzük változatosan.
halragu
Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretik a hagyományos ízeket új köntösben tálalni.
Gyors, egyszerű és nagyon mutatós, még vendégvárónak is kitűnő fogás lehet. A zsenge répa ...
halsteak
A METRO-ban vásárolva bukkantam rá a gyorsfagyasztott vörös tonhalra: Anova Gourmet néven fut a termék, Vietnámból származik, 5 tonhalsteaket tartalmaz egy kiszerelés. Ezentúl biztosan ...
haltekercs
Nagyon könnyed falatnyi kombináció a bazsalikom és a halfilé között, melyen még tovább könnyít a leheletnyi savanykás fehérborhab.
hekk
Az egyik kedvencem!:) MM fórumról, Zsínórkától származik az elkészítés módja. A panírt improvizáltam.
pisztrángreceptek
Sajnos nem vagyunk olyan szerencsés helyeztben, mint Ilidkó, akinek a közelében van egy pisztrángos. De most én is nagyon szép, friss halakra tettem szert. (Na, jó. Bevallom, azért nem ...
sült hal
Az egész halak elkészítésének egyik látványos módja a sókéregben való sütés. Az eredmény pedig szaftos, ízletes hal, melyet a sókéreg megóv a kiszáradástól. Mindenki kedve ...
tőkehalreceptek
Először is lecsós húst készítettem, és ahhoz rizs volt a köret. Rizst (babot, csicseriborsót, tésztát, stb.) pedig sosem egy evésre való adagot főzök. Szóval a gomb már megvolt, csak ...
A füstölt, adalékanyagokat, hozzáadott sót tartalmazó halkonzervek ne legyenek rendszeres részei a kisgyermek étrendjének! Ha mégis ezekhez nyúlunk, válasszuk a nem füstölt, nem túl fűszerezett változatokat.