Halászlé helyett bárány és kelbimbó: mit esznek Európában karácsonykor?

Ami nálunk a halászlé vagy a bejgli, az máshol a húsos pite, savanyított hering vagy éppen egy hetekig érlelt karácsonyi sütemény. Mi kerül más nemzetek asztalára az ünnepek alatt?

Ahogy Magyarországon, úgy a világon sehol nincs egy-egy nemzetnek egységes karácsonyi menüje. Persze mindenhol vannak olyan tradicionális hagyományok, amelyek alapján ránézésre meg lehet mondani, melyik ország asztalát látjuk, úgyhogy mutatunk néhány híres ünnepi fogást ezek közül.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság karácsonyi menüje és az amerikaiak hálaadás napi vacsorája között (nem meglepő módon) elég nagy az átfedés: egészben sült pulyka, pirított kelbimbó, vörös áfonya mártás, gravy és töltelék az alapok. A briteknél viszont kiegészülhet még fácánnal, általában Yorkshire-pudinggal, kenyérmártással, a karácsonyi puding pedig az egyik legjellegzetesebb édességük a torta és trifle mellett. A puding nem olyan puding, ahogy mi ismerjük, ez egy aszalt gyümölcsös, alkohollal érlelt, kifejezetten fűszeres sütemény, amit brandy vajjal tálalnak és hagyományosan hetekig (akár hónapokig) érlelnek. Itt találsz hozzá egy szuper recepteket.

Vörösáfonya kocsonya

Az üvegeket fontos egészen teletölteni, mert ha kihűl, behúzódik a teteje, amint a fotón is látszik. Ugyanígy elkészítettem dzsemfix nélkül is. Most, 2 nap múlva látom, hogy enyhén ...

Osztrák és német konyha

Az osztrák és német ünnepi asztalra sült liba, lilakáposzta (és más káposztafélék), szopós malac, burgonyasaláta és sült ponty is kerülhet. Édességek közül elmaradhatatlan a fűszeres lebkuchen, amit “puszedli” formában és apró szeletekre vágva is készítenek, de a karácsonyi kalács, vagyis a stollen (Christollen) több változatban is ismert (marcipánnal, sűrű tésztával, hosszan érlelve is), de a közös bennük a sokféle fűszer és a sokféle kandírozott és aszalt gyümölcs használata. Készítheted klasszikus kalácsként, de aprósüteményként a karácsonyi sütis dobozba is jól passzol.

Franciaország

A franciáknál nem kérdés, hogy olyan dekadens ünnepi menüt készítenek, amit felsorolni is gyönyörűség: foie gras, kacsa- és libamáj terrine, az időigényes, de fantasztikus boeuf bourguignon, gratin burgonya, glasszírozott (vagyis hosszan karamellizált) gesztenye (marron glacés) és persze a karácsonyi fatörzs torta (bûche de Noël), amelynek ma már rengeteg kifinomult változata van - ehhez itt találsz egy remek olvasnivalót. Ja, és ne menjünk el amellett, hogy a provence-i régióban 13 desszerttel zárják a vacsorát, ami Jézust és a 12 apostolt szimbolizálja.

Mankó féle Boeuf Bourguignon

A legtöbb, magát kicsit is szakácsnak képzelő embernek van egy boeuf bourguignon receptje. Nekem is. Mert ezzel lehet felvágni, menőzni és különben is, a klasszikus francia bisztrófogások ...

Ünnepi csokoládés fatörzs

Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém. Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel ...

Skandináv konyha

A skandinávok ünnepi fogásai változatosak, de talán legkevésbé ismertek nálunk. Izlandon az egészben sült liba, kacsa mellett népszerű a hófajd, a hangikjöt, vagyis füstölt bárány. amit hagyományosan burgonyával, besamellel vagy vékony, sötét rozskenyérrel tálalnak. A norvégoknál a sültek mellett készül ropogós bőrű, sült malac hasaalja (svineribbe) áfonyamártással (apróbb szemű vörös áfonyából, vagyis lingonberry-ből), aztán ott van még a lutefisk (a svédeknél lutfisk), a szárított-sózott tőkehal, amit hagyományosan a brutál erős, vodkához hasonló, gyógynövényekkel készített akvavittel öblítenek le. A svédeknél halakkal kezdik a vacsorát (lazac, ecetes hering, lutfisk), aztán jönnek a füstölt kolbászok, húsgolyók, sajtok, végül egy mandulás rizses édességgel (risgrynsgröt) zárják a vacsorát. A dánoknál többféle sült hús, sonka, karamellizált és főtt burgonya, káposzták mellé mártás jár, és náluk is népszerű a rizspuding mandulával. És hogy még mi? Naná, hogy a rénszarvas.

Lutefisk

Olaszország

Nem hagyhatjuk ki az olaszokat sem, de a különböző régiók karácsonyi szokásairól vaskos könyveket lehetne írni, ezt a legjobban az édességekkel lehet szemléltetni. Sienában riccarellit, Campaniában struffolit, Bolognában certosinót, Lombardiában panettonét, Verona környékén pandorót (aranykalács), Liguriában pandolcét (édes kalács), Sienában és Toszkánában panfortét (erős kenyér) és panpepatót (borsos kenyér) készítenek, úgyhogy a levesek, sültek, tészták, egytálételek felsorolása valószínűleg órákig tartana.

Ricciarelli

A ricciarelli tradicionális olasz sütemény. Az eredeti recept valószínűleg a mesés Keletről származik, Itáliában a XIV. század óta ismert. A legenda szerint Ricciardetto della ...

Klasszikus panettone

Már sokadik éve eltervezem, hogy Karácsonyra sütök panettone-t, de soha nem jött össze. Most már jó előre megvettem hozzá a papírkosarakat, és tudtam, hogy időigényes sütemény, ...

Panforte di Siena

Siena legemblematikusabb desszertjébe a város utcácskáin bóklászva lépten-nyomon belefut az ember. A toszkán panforte gyakorlatilag egy finom, fűszeres aszalt gyümölcskenyér, ami a 13. ...

Nálatok mi nem hiányozhat az ünnepi asztalról?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...