Ahogy Magyarországon, úgy a világon sehol nincs egy-egy nemzetnek egységes karácsonyi menüje. Persze mindenhol vannak olyan tradicionális hagyományok, amelyek alapján ránézésre meg lehet mondani, melyik ország asztalát látjuk, úgyhogy mutatunk néhány híres ünnepi fogást ezek közül.
Egyesült Királyság
Az Egyesült Királyság karácsonyi menüje és az amerikaiak hálaadás napi vacsorája között (nem meglepő módon) elég nagy az átfedés: egészben sült pulyka, pirított kelbimbó, vörös áfonya mártás, gravy és töltelék az alapok. A briteknél viszont kiegészülhet még fácánnal, általában Yorkshire-pudinggal, kenyérmártással, a karácsonyi puding pedig az egyik legjellegzetesebb édességük a torta és trifle mellett. A puding nem olyan puding, ahogy mi ismerjük, ez egy aszalt gyümölcsös, alkohollal érlelt, kifejezetten fűszeres sütemény, amit brandy vajjal tálalnak és hagyományosan hetekig (akár hónapokig) érlelnek. Itt találsz hozzá egy szuper recepteket.
Osztrák és német konyha
Az osztrák és német ünnepi asztalra sült liba, lilakáposzta (és más káposztafélék), szopós malac, burgonyasaláta és sült ponty is kerülhet. Édességek közül elmaradhatatlan a fűszeres lebkuchen, amit “puszedli” formában és apró szeletekre vágva is készítenek, de a karácsonyi kalács, vagyis a stollen (Christollen) több változatban is ismert (marcipánnal, sűrű tésztával, hosszan érlelve is), de a közös bennük a sokféle fűszer és a sokféle kandírozott és aszalt gyümölcs használata. Készítheted klasszikus kalácsként, de aprósüteményként a karácsonyi sütis dobozba is jól passzol.
Franciaország
A franciáknál nem kérdés, hogy olyan dekadens ünnepi menüt készítenek, amit felsorolni is gyönyörűség: foie gras, kacsa- és libamáj terrine, az időigényes, de fantasztikus boeuf bourguignon, gratin burgonya, glasszírozott (vagyis hosszan karamellizált) gesztenye (marron glacés) és persze a karácsonyi fatörzs torta (bûche de Noël), amelynek ma már rengeteg kifinomult változata van - ehhez itt találsz egy remek olvasnivalót. Ja, és ne menjünk el amellett, hogy a provence-i régióban 13 desszerttel zárják a vacsorát, ami Jézust és a 12 apostolt szimbolizálja.
Skandináv konyha
A skandinávok ünnepi fogásai változatosak, de talán legkevésbé ismertek nálunk. Izlandon az egészben sült liba, kacsa mellett népszerű a hófajd, a hangikjöt, vagyis füstölt bárány. amit hagyományosan burgonyával, besamellel vagy vékony, sötét rozskenyérrel tálalnak. A norvégoknál a sültek mellett készül ropogós bőrű, sült malac hasaalja (svineribbe) áfonyamártással (apróbb szemű vörös áfonyából, vagyis lingonberry-ből), aztán ott van még a lutefisk (a svédeknél lutfisk), a szárított-sózott tőkehal, amit hagyományosan a brutál erős, vodkához hasonló, gyógynövényekkel készített akvavittel öblítenek le. A svédeknél halakkal kezdik a vacsorát (lazac, ecetes hering, lutfisk), aztán jönnek a füstölt kolbászok, húsgolyók, sajtok, végül egy mandulás rizses édességgel (risgrynsgröt) zárják a vacsorát. A dánoknál többféle sült hús, sonka, karamellizált és főtt burgonya, káposzták mellé mártás jár, és náluk is népszerű a rizspuding mandulával. És hogy még mi? Naná, hogy a rénszarvas.
Olaszország
Nem hagyhatjuk ki az olaszokat sem, de a különböző régiók karácsonyi szokásairól vaskos könyveket lehetne írni, ezt a legjobban az édességekkel lehet szemléltetni. Sienában riccarellit, Campaniában struffolit, Bolognában certosinót, Lombardiában panettonét, Verona környékén pandorót (aranykalács), Liguriában pandolcét (édes kalács), Sienában és Toszkánában panfortét (erős kenyér) és panpepatót (borsos kenyér) készítenek, úgyhogy a levesek, sültek, tészták, egytálételek felsorolása valószínűleg órákig tartana.
Nálatok mi nem hiányozhat az ünnepi asztalról?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Filléres, meglepő és vegán: ismered az aquafabát?
Elsőre bizarrnak tűnhet, de a konzerv hüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó főzőleve az egyik legmenőbb konyhai alapanyag lett az utóbbi egy-két évben. De mégis hogy működik, és mire jó?
Nábelek Zsófi5 vegán ajándéktipp, nem csak vegánoknak
Nem lehet elég korán kezdeni a karácsonyi készülődést, úgyhogy összegyűjtöttünk néhány különleges vegán, vagyis a fenntarthatóságot szem előtt tartó ajándékötletet, persze nem csak vegánoknak.
Nábelek ZsófiÍgy készülj elő a karácsonyi sütésre a konyhádban, ha jót...
Ha imádsz sütni, és alig várod a karácsonyi időszakot, mutatunk néhány egyszerű trükköt, hogy le is tudd nyűgözni a családot, de mégse töltsd a konyhában az ünnepeket.
Nábelek ZsófiKicsit bonyolult, de imádni fogod: pekándiós pite fűszeres almával
Lehet, hogy nem olyan egyszerű, mint egy hókiflit összedobni, de ezzel a pitével biztos, hogy mindenkit le fogsz nyűgözni karácsonykor.
Nábelek Zsófi