6 kérdés, amit tegyél fel a halárusodnak, mielőtt vásárolsz nála

A halárus a piacon vagy a halboltban is egyike azoknak a nagyon fontos embereknek az életünkben, akiktől érdemes rendszeresen tanácsot kérnünk. De mit kérdezzünk tőle?

A halárus több egy embernél, aki kiadja nekünk a kiszemelt filét a pulton keresztül. Ő rendelkezik ugyanis azzal a szükséges tudással, ami nekünk nem biztos, hogy megvan a tökéletes hal kiválasztásához, tárolásához és elkészítéséhez. Ahelyett tehát, hogy végigrágnánk magunkat egy halászati tankönyvön, inkább tegyük fel a legfontosabb kérdéseket a halárusnak, hogy biztosan a legszebb darabot vigyük haza.

6 kérdés, amit tegyél fel a halárusodnak, mielőtt vásárolsz nála

Minek van éppen szezonja?

Kevesen tudják, de nemcsak a zöldségeknek, gyümölcsöknek, hanem a halaknak is van szezonja. Nem mindig ugyanaz a legfrissebb, ezért érdemes a pultnál érdeklődni az aktuálisan kapható kínálatról.

A halárus tudja majd, hogy éppen mit érdemes venni, így biztosan finom, garantáltan friss áruhoz jutunk majd.

Mikor fogták a halat, és hogyan?

Abszolút nem illetlenség ilyeneket kérdezni, hiszen vásárlóként jogunk van tudni, hogy mennyire friss a pultban lévő hal. Sőt, ilyenkor az is kiderülhet, hogy kitől származik a hal. A fogás technikája ugyanis sokat elárul: a kis halászokkal ellentétben a nagyobb hajók „kegyetlenebb”, ipari módszereket alkalmaznak a fogásnál. Ezt pedig egy jó halárus mind tudja.

Rántott pontypatkó

Ha karácsony, akkor rántott hal, azon belül is pontypatkó! Ez az a fogás, amiért megvesznek az emberek ilyenkor. Mi is imádjuk a halat minden formájában, hiszen egészséges, ízletes, ...

Egészben sült pisztráng

Ha valami egyszerűt és könnyedet készítenénk az ünnepekre, ez az egészben sült pisztráng tökéletes választás lehet. Csodálatosan passzol salátához, krumplikörethez és ...

Mit ajánl?

Nemcsak a szezonalitás kérdésében érdemes tájékozódni, hanem a halárusunk személyes ajánlását is kikérhetjük. Ugyanis ő fogja tudni, hogy melyik az a hal, ami esetleg nem olyan népszerű, pedig nagyon finom.

Arra is választ kaphatunk, hogy melyik halfajta költséghatékony, vagy melyik a legjobb a fenntarthatóság szempontjából.

Mit kezdjek a hallal?

Ha nem vagyunk biztosak az elkészítésben, akár arról is kifaggathatjuk a halárust. Jó esetben tudni fogja, hogy melyik halnak melyik elkészítési mód áll a legjobban. Bár akkor se lepődjünk meg, ha az egyszerű „süssük meg serpenyőben olajon, sóval és borssal” választ kapjuk, hiszen ez a legtöbb hal esetében nyerő választás.

Akár konkrét recepttel is mehetünk, hiszen a halászlé, rántott hal vagy pörkölt esetében már nem mindegy, mit használunk.

Tud segíteni az előkészítésben?

Nem olyan egyszerű a hal pikkelyezése vagy kibelezése, ezért ugyanúgy, mint a hentest a kicsontozásra és darálásra, a halárust is megkérhetjük a nehezebb feladatok elvégzésére. Seperc alatt kifilézik vagy kibelezik majd nekünk, így akár egész halat is vehetünk, amit már csak sütni-főzni kell.

Hogyan tároljam a halat?

Ha nem rögtön, hanem csak kicsit később tudjuk majd felhasználni a megávásárolt halat, egyáltalán nem mindegy, hogyan tároljuk addig a pontig. A legjobb tippeket biztosan tudni fogja a halárus, és ezeket megfogadva nem romlik majd meg a szépen kiválasztott, friss hal.

Lohikeitto, a finn lazacleves

A lazacleves az egyik legtipikusabb skandináv fogás, amelynek mindegyik északi országban megvan a saját verziója. A finnekét lohikeitto-nak hívják, és tejszínesen-kaprosan, zöldségekkel ...

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Krémes toszkán lazac

Ez a krémes serpenyőben sült lazac a legjobb megoldás lehet, ha hétvégi "ebéd- vagy vacsorazavarunk" támad. A filéket ropogós héjúra pirítjuk, megszórjuk friss bébispenóttal, édes ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szakértői tipp és tanács:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...