Halállal is végződhet a disznóvágás, ha nem figyelsz oda!

A disznóvágás sok finomsággal jár, de akár ételmérgezést is kaphatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A sertéspestis miatt nem árt még jobban vigyázni!

A disznóvágásoknak manapság már nincs akkora hagyománya, mint nagyszüleink idejében, de néhány háznál még évente egy-két alkalommal összegyűlik a család, hogy egy időre biztosítsák a hurka- és kolbászellátmányt. A jó hangulat ilyenkor garantált, de nem árt vigyázni is, hiszen könnyen megbetegedhetünk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az élelmiszer-biztonságra és higiéniára már nagyszüleink is nagy hangsúlyt fektettek. A disznóvágás előtt minden eszközt jól átmostak forró vízzel, ami fertőtlenít és megöli a baktériumokat. A sertés általában koplaltatva volt, hogy a hurka és kolbász töltéséhez használt bél a lehető legkevesebb salakanyagot tartalmazza. Általában külön ember volt a belek és a disznó megperzselt bőrének átmosására. A disznóvágás közben lecsúszott néhány kupica pálinka is, ami a mínuszokban jól felmelegített mindenkit, ugyanakkor az ital nem feltétlenül ajánlott, ha el akarjuk kerülni a konyhai baleseteket.

Halállal is végződhet a súlyos ételmérgezés

A baktérium okozta élelmiszermérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus, amely esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. A Nébih adatai szerint botulotoxint tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt hazánkban évente 2-8 ételmérgezés fordul elő. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. Éppen ezért fontos a következő élelmiszer-biztonsági jó tanácsokat betartani:

  • a vágásra szánt állat legyen egészséges,
  • a disznóvágáson ne vegyen részt olyan ember, aki éppen beteg,
  • a feldolgozásnál használt asztalt és eszközöket alaposan át kell mosni,
  • a gyomrot töltés előtt alaposan meg kell tisztítani,
  • a húsnak nem szabad béltartalommal szennyeződnie, ahogy a talajjal sem szabad érintkeznie. Ha megtörténik a baj, akkor nem elég átmosni, le kell vágni a szennyezett húsrészt,
  • a töltelékbekerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeleteljük,
  • két folyamat között mindig szappannal mossunk kezet.

Arra sem árt figyelni, hogy a hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul. Ha nincs elég hideg, akkor fokozottabban oda kell figyelni arra, hogy a hús minél előbb fel legyen dolgozva, és a hűtőbe kerüljön. Emellett hurka- és kolbászféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon, és nem szabad, hogy túl vastagok legyenek.Az elkészített kolbászt, disznósajtot hidegen javasolt füstölni.

A tisztaságra nagy hangsúlyt kell fektetni már az állatok tartásánál is, különösen a sertéspestis és más állatokat veszélyeztető betegségek miatt. Előbbi betegség óriási károkat okoz, és a hús árát is drágítja.

Ez is érdekelhet!

104 sertésből 100 megbukott a Nébih vizsgálatán

Be kell jelenteni a disznóvágást?

Kíváncsiak voltunk, hogy a sertéspestis fenyegetése miatt be kell-e jelenteni a házi disznóvágásokat, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

A hatóságtól azt a választ kaptuk, hogy a disznóvágás sehol nincs megtiltva hazánkban. A Magyarországon vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatt létrehozott ún. fertőzött területeken azonban a házi disznóvágást 48 órával a vágás előtt be kell jelenteni a járási főállatorvosnak.A fertőzött terültekről a Nébih interaktív térképén lehet tájékozódni. Emellett a települések kockázati besorolása kereshető adatbázis formájában is elérhető. A járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt a húsvizsgálat, illetve a virológiai vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról.

Receptajánló:

Disznótoros burgonyaágyon sütve

Egy kedves szomszédunktól kaptunk kóstolót és akkor jutott eszembe, hogy egyszer vendégségben ettem így sütött disznótorost, ami nagyon finom volt és most én is így készítettem el.

Véres pite disznótorra

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. ...

Kráfli

Hájas tésztából készült, porcukorba forgatott édes sütik a kráflik. Természetesen ezt is a nagymamám konyhájában tanultam.

A Nébih csak a helyi jegyzők bejelentése alapján ellenőrzi a házi disznóvágásokat, ilyen irányú panaszok azonban az utóbbi időben nem érkeztek hozzájuk. A magánházra vonatkozó bejelentések alapvetően jegyzői hatáskörbe tartoznak, a jegyzők vonják be szükség esetén a helyileg illetékes szakhatóságot. Ellenőrzéstől tehát nem kell tartani a házi disznóvágásokon, de éppen ezért is fontos, hogy minden higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírást betartsunk a családi összejövetel során.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...