Halállal is végződhet a disznóvágás, ha nem figyelsz oda!

A disznóvágás sok finomsággal jár, de akár ételmérgezést is kaphatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A sertéspestis miatt nem árt még jobban vigyázni!

A disznóvágásoknak manapság már nincs akkora hagyománya, mint nagyszüleink idejében, de néhány háznál még évente egy-két alkalommal összegyűlik a család, hogy egy időre biztosítsák a hurka- és kolbászellátmányt. A jó hangulat ilyenkor garantált, de nem árt vigyázni is, hiszen könnyen megbetegedhetünk, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az élelmiszer-biztonságra és higiéniára már nagyszüleink is nagy hangsúlyt fektettek. A disznóvágás előtt minden eszközt jól átmostak forró vízzel, ami fertőtlenít és megöli a baktériumokat. A sertés általában koplaltatva volt, hogy a hurka és kolbász töltéséhez használt bél a lehető legkevesebb salakanyagot tartalmazza. Általában külön ember volt a belek és a disznó megperzselt bőrének átmosására. A disznóvágás közben lecsúszott néhány kupica pálinka is, ami a mínuszokban jól felmelegített mindenkit, ugyanakkor az ital nem feltétlenül ajánlott, ha el akarjuk kerülni a konyhai baleseteket.

Halállal is végződhet a súlyos ételmérgezés

A baktérium okozta élelmiszermérgezések egyik legsúlyosabb formája a botulizmus, amely esetek nagy részét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász és disznósajt okozza. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. A Nébih adatai szerint botulotoxint tartalmazó élelmiszer fogyasztása miatt hazánkban évente 2-8 ételmérgezés fordul elő. A megbetegedés bénulásokkal, súlyos esetekben halálozással végződhet. Éppen ezért fontos a következő élelmiszer-biztonsági jó tanácsokat betartani:

  • a vágásra szánt állat legyen egészséges,
  • a disznóvágáson ne vegyen részt olyan ember, aki éppen beteg,
  • a feldolgozásnál használt asztalt és eszközöket alaposan át kell mosni,
  • a gyomrot töltés előtt alaposan meg kell tisztítani,
  • a húsnak nem szabad béltartalommal szennyeződnie, ahogy a talajjal sem szabad érintkeznie. Ha megtörténik a baj, akkor nem elég átmosni, le kell vágni a szennyezett húsrészt,
  • a töltelékbekerülő húsrészeket csak teljesen tiszta, esetleg előzőleg forró vízbe mártott késsel szeleteljük,
  • két folyamat között mindig szappannal mossunk kezet.

Arra sem árt figyelni, hogy a hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul. Ha nincs elég hideg, akkor fokozottabban oda kell figyelni arra, hogy a hús minél előbb fel legyen dolgozva, és a hűtőbe kerüljön. Emellett hurka- és kolbászféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon, és nem szabad, hogy túl vastagok legyenek.Az elkészített kolbászt, disznósajtot hidegen javasolt füstölni.

A tisztaságra nagy hangsúlyt kell fektetni már az állatok tartásánál is, különösen a sertéspestis és más állatokat veszélyeztető betegségek miatt. Előbbi betegség óriási károkat okoz, és a hús árát is drágítja.

Ez is érdekelhet!

104 sertésből 100 megbukott a Nébih vizsgálatán

Be kell jelenteni a disznóvágást?

Kíváncsiak voltunk, hogy a sertéspestis fenyegetése miatt be kell-e jelenteni a házi disznóvágásokat, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

A hatóságtól azt a választ kaptuk, hogy a disznóvágás sehol nincs megtiltva hazánkban. A Magyarországon vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatt létrehozott ún. fertőzött területeken azonban a házi disznóvágást 48 órával a vágás előtt be kell jelenteni a járási főállatorvosnak.A fertőzött terültekről a Nébih interaktív térképén lehet tájékozódni. Emellett a települések kockázati besorolása kereshető adatbázis formájában is elérhető. A járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt a húsvizsgálat, illetve a virológiai vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról.

Receptajánló:

Disznótoros burgonyaágyon sütve

Egy kedves szomszédunktól kaptunk kóstolót és akkor jutott eszembe, hogy egyszer vendégségben ettem így sütött disznótorost, ami nagyon finom volt és most én is így készítettem el.

Véres pite disznótorra

Gyerekkorom emlékeit felevenítendően készítettük el anyukámmal ezt a disznótoros ételt. Faluhelyen, ahol lakott, ezt rendszerint feladták az asztalra a friss véreshurkatöltelékből. ...

Kráfli

Hájas tésztából készült, porcukorba forgatott édes sütik a kráflik. Természetesen ezt is a nagymamám konyhájában tanultam.

A Nébih csak a helyi jegyzők bejelentése alapján ellenőrzi a házi disznóvágásokat, ilyen irányú panaszok azonban az utóbbi időben nem érkeztek hozzájuk. A magánházra vonatkozó bejelentések alapvetően jegyzői hatáskörbe tartoznak, a jegyzők vonják be szükség esetén a helyileg illetékes szakhatóságot. Ellenőrzéstől tehát nem kell tartani a házi disznóvágásokon, de éppen ezért is fontos, hogy minden higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírást betartsunk a családi összejövetel során.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...