És te miért vagy hálás?
Érdemes egy finom pulykás vacsora mellett elmerengeni azon, vajon miért lehetünk hálásak az életünkben.
Pulykás receptajánló:
Mi a hálaadás?
A hálaadás története az 1600-as évekre nyúlik vissza. Amerikában az első Európából érkező telepesek ünnepelték bőséges vacsorával és meghitt családi együttlétekkel a termések betakarítását és az indiánok segítségét.
Eleinte ugyanis az amerikai (indián) őslakosok segítettek a tanácstalan és éhező bevándorlóknak élelmet szerezni. Megismertették őket a kukoricával, a juharsziruppal és megtanították őket a helyi vadászatra, halászatra. Erre a segítségre és minden év termésére emlékeznek hálaadáskor.
Felmerül a kérdés, hogyan fonódott össze az ünnep a pulykás ételekkel? A pulyka észak-amerikai őshonos madár, amire eleinte vadásztak az indiánok, majd háziasították, s megismertették a telepesekkel is. Európába a spanyolok hozták be az állatot import baromfiként, és a szárnyas azóta a mi földrészünkön is töretlen népszerűségnek örvend.
Pulyka extrákkal
A hálaadási pulykás receptek sora végtelen, de a legkedveltebb az egészben, forró olajban órák alatt ropogósra sütött, áfonyamártással kínált szárnyas. Tapasztalt háziasszonyok megbirkóznak az úgynevezett turduckennel is, ami a pulyka (turkey), a kacsa (duck) és a csirke (chicken) húsaiból összeállított ízorgia. A pulykahúsba kacsahúst, a kacsahúsba csirkehúst töltenek. Ugyan ha ezért sem hálás valaki, akkor miért?
Kedves pulykához köthető hagyomány, amikor az amerikai elnök ünnepélyesen kegyelmet ad egy élő pulykának, melyet ajándékba kap az államtól. A Fehér Ház személyzete elnevezi az állatot, aki ezek után békében élhet egy farmon.
A szokás eredete homályba vész, egyesek szerint már Truman is megkímélte a hálaadás ünnepén kapott szárnyasokat, mások szerint ő még boldogan elfogyasztotta a bemutatott pulykákat. Egy biztos, már régóta kegyelmet kap az-az egy-két szárnyas, akit az elnöknek szánnak, s ezt milliók követik figyelemmel a televízióban. Igen szerencsés állat, hiszen ilyenkor mintegy 50 millió pulyka végzi az amerikai családok asztalán felszolgálva.
Tanulni a hálát
Ha fontos nekünk, hogy szeretetben nevelt szárnyashoz jussunk, és tiszteletünk jeleként mi is pulykás étellel emlékezzünk meg a tengerentúli ünnepről, válasszuk a minőségi termékeket! Garai András, a Gallicoop marketingvezetője szerint a jól felnevelt, boldog pulyka húsa egészségesebb, tartalmasabb, mint a rossz tartási körülmények közt nevelt állaté. Teremtsük meg a magunk hálaadási ceremóniáját! A karácsonyi hajtás előtt üljük körbe az asztalt, készítsünk ünnepi pulykás fogást, és gondolkozzunk el rajta, miért lehetünk hálásak az elmúlt évben.
Ezeket olvastad már?
12 tejszíntől selymes és krémes húsétel 30 percen belül
Csirke, pulyka, sertés? A tejszín szinte bármelyik húsféléhez tökéletesen passzol. Most szupergyors receptek következnek, hogy ne melegítsük túl a konyhát.
NosaltyTop 5 nagyon szaftos, fejedelmi PULYKASÜLT
A pulyka méltatlanul elhanyagolt húsfajta – és annyira fenséges, amikor kiveszed a sütőből, olyan hatalmas és szaftos!
Nosalty10 ellenállhatatlan gesztenyés pulyka karácsonyra
Általában pulykamellet szúrunk fel és töltünk meg gesztenyetöltelékkel, ha viszont nagy a család, tölts meg egy egész bébipulykát! Már a látványa elkápráztatja a közönséget!
Nosalty11 mennyei pulykasült, hogy karácsonyra meglegyen a befutó
Nagyon sok helyen szenteste pulyka kerül az asztalra, ha idén te is csatlakozni szeretnél a "pulykázók" sorához, nézz szét receptjeink között!
Nosalty