Köztudott, hogy a halak a legegészségesebb fehérjeforrások közé tartoznak, emellett telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mégis, a legtöbben azért próbálják beilleszteni az étrendjükbe, mert a halakból lehet a legkönnyebben kinyerni az értékes omega-3 zsírsavakat, amelyek védenek a szívbetegségekkel szemben. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a halat az elkészítés után is fontos megfelelően kezelni – az újramelegítését például nem érdemes a mikrohullámú sütőben végezni.
A hal különösen érzékeny a mikrózásra
A mikró egy kézenfekvő megoldás, amikor bármilyen ételt próbálunk melegíteni, ami egy tányér levesnél vagy főzeléknél például tökéletesen tud működni.
A halra azonban ez nem igaz: a mikrohullámú sütő nem tudja egyenletesen melegíteni az ételt, és a hal, amely finom húsú, különösen érzékeny erre a metódusra, mert könnyen túlfő.
Ami még rosszabb, hogy a hő egyenlőtlenül oszlik el a mikrón belül, így a hal egyes részei forróak, míg mások hidegek maradnak. Ez azt jelenti, hogy a finom, jól elkészített fogásunk helyett egy olyan ételt kapunk, amelynek egyik része égett és száraz, a másik része pedig langyos és nedves.
A textúra halála
A hal természetesen omlós és puha, ha megfelelően van elkészítve, de ha mikrohullámú sütőbe tesszük átváltozáson megy keresztül. A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete miatt a hal fehérjéi összeugranak, így azt vehetjük észre, hogy az olvadóan puha hús helyett egy gumis, rágós textúra marad a tányérunkon.
Az íznek sem tesz jót
Ha a textúra nem lenne elég ok arra, hogy újragondoljuk a dolgot, beszéljünk az ízről. Ez a típusú újramelegítés felerősíti a hal szagát, és a konyhánkat is elárasztja ezzel a jellegzetes, nem feltétlenül kellemes illattal.
Ennek oka, hogy a mikrohullámú sütő magas hője lebontja a hal természetes olajait, ami egy éles, túlzottan erős szagot és ízt eredményez – ez képes olyan erőssé válni, hogy teljesen elnyomja a fűszereket és a finom ízeket.
Tehát a gondosan felhasznált citrom és fűszernövények helyett csak a halat érezzük majd, és nem a jó értelemben.
Mi a helyzet az élelmiszerbiztonsággal?
Tény, hogy a hal mikrohullámú sütőben történő újramelegítése nem fog komoly problémákat okozni az egészségünkre nézve, ugyanakkor nem is ez a legjobb módszer, ha szeretnénk megőrizni a hal legegészségesebb tulajdonságait.
Ha a mikróban túlmelegítjük a halas fogásunkat, azzal lebontjuk a benne található omega-3 zsírsavakat, amelyek, mint már említettük, az egészséges szívműködést támogatják.
Ráadásul, ha nem megfelelően tároltuk a halat, a mikrónk nem fogja elpusztítani a hűtés során esetleg kialakult baktériumokat sem.
Akkor hogyan csináljuk?
Nos, a kulcs a kíméletes hőkezelés – alacsony hőfokon és lassan! A legjobb módszer a sütő használata. Melegítsük elő a sütőt 135 °C-ra, tegyük a halat egy tálba, és fedjük le fóliával, hogy megőrizzük a benne található nedvességet.
Melegítsük 10-15 percig, amíg teljesen meg nem melegszik, de még nem fő át túlságosan.
Ha sietünk, akkor akár a tűzhelyet is bevethetjük: csak melegítsük át a halat egy serpenyőben, alacsony lángon, egy kis olívaolajjal, hogy ne száradjon ki. Így megőrizhetjük a textúrát és az ízeket, és elkerülhetjük, hogy a konyhánknak olyan szaga legyen, mint egy halpiacnak.
A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk: