Ezért ne melegíts soha halat a mikróban

Magyarországon a globális átlaghoz mérve kevés halat fogyasztunk, ráadásul amikor az asztalra kerül, akkor is hajlamosak vagyunk néhány meggondolatlan hibát elkövetni ezzel az alapanyaggal.

Köztudott, hogy a halak a legegészségesebb fehérjeforrások közé tartoznak, emellett telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mégis, a legtöbben azért próbálják beilleszteni az étrendjükbe, mert a halakból lehet a legkönnyebben kinyerni az értékes omega-3 zsírsavakat, amelyek védenek a szívbetegségekkel szemben. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a halat az elkészítés után is fontos megfelelően kezelni – az újramelegítését például nem érdemes a mikrohullámú sütőben végezni.

A halat nem érdemes mikróban újramelegíteni

A hal különösen érzékeny a mikrózásra

A mikró egy kézenfekvő megoldás, amikor bármilyen ételt próbálunk melegíteni, ami egy tányér levesnél vagy főzeléknél például tökéletesen tud működni.

A halra azonban ez nem igaz: a mikrohullámú sütő nem tudja egyenletesen melegíteni az ételt, és a hal, amely finom húsú, különösen érzékeny erre a metódusra, mert könnyen túlfő.

Ami még rosszabb, hogy a hő egyenlőtlenül oszlik el a mikrón belül, így a hal egyes részei forróak, míg mások hidegek maradnak. Ez azt jelenti, hogy a finom, jól elkészített fogásunk helyett egy olyan ételt kapunk, amelynek egyik része égett és száraz, a másik része pedig langyos és nedves.

A textúra halála

A hal természetesen omlós és puha, ha megfelelően van elkészítve, de ha mikrohullámú sütőbe tesszük átváltozáson megy keresztül. A mikrohullámú sütő magas hőmérséklete miatt a hal fehérjéi összeugranak, így azt vehetjük észre, hogy az olvadóan puha hús helyett egy gumis, rágós textúra marad a tányérunkon.

A hal textúrája teljesen megváltozik mikrózás hatására

Az íznek sem tesz jót

Ha a textúra nem lenne elég ok arra, hogy újragondoljuk a dolgot, beszéljünk az ízről. Ez a típusú újramelegítés felerősíti a hal szagát, és a konyhánkat is elárasztja ezzel a jellegzetes, nem feltétlenül kellemes illattal.

Ennek oka, hogy a mikrohullámú sütő magas hője lebontja a hal természetes olajait, ami egy éles, túlzottan erős szagot és ízt eredményez – ez képes olyan erőssé válni, hogy teljesen elnyomja a fűszereket és a finom ízeket.

Tehát a gondosan felhasznált citrom és fűszernövények helyett csak a halat érezzük majd, és nem a jó értelemben.

Irish chowder, az ír zöldséges halleves

A chowder a világ egyik leghíresebb hallevese: ebben a sűrű raguban mindenféle kockázott zöldség társaságában fő omlósra a többféle tengeri hal. A levesről legtöbbünknek elsőre New ...

Mi a helyzet az élelmiszerbiztonsággal?

Tény, hogy a hal mikrohullámú sütőben történő újramelegítése nem fog komoly problémákat okozni az egészségünkre nézve, ugyanakkor nem is ez a legjobb módszer, ha szeretnénk megőrizni a hal legegészségesebb tulajdonságait.

Ha a mikróban túlmelegítjük a halas fogásunkat, azzal lebontjuk a benne található omega-3 zsírsavakat, amelyek, mint már említettük, az egészséges szívműködést támogatják.

Ráadásul, ha nem megfelelően tároltuk a halat, a mikrónk nem fogja elpusztítani a hűtés során esetleg kialakult baktériumokat sem.

Az omega-3 zsírsavakat is lebontjuk a melegítés során

Akkor hogyan csináljuk?

Nos, a kulcs a kíméletes hőkezelés – alacsony hőfokon és lassan! A legjobb módszer a sütő használata. Melegítsük elő a sütőt 135 °C-ra, tegyük a halat egy tálba, és fedjük le fóliával, hogy megőrizzük a benne található nedvességet.

Melegítsük 10-15 percig, amíg teljesen meg nem melegszik, de még nem fő át túlságosan.

Ha sietünk, akkor akár a tűzhelyet is bevethetjük: csak melegítsük át a halat egy serpenyőben, alacsony lángon, egy kis olívaolajjal, hogy ne száradjon ki. Így megőrizhetjük a textúrát és az ízeket, és elkerülhetjük, hogy a konyhánknak olyan szaga legyen, mint egy halpiacnak.

Forrásunk volt.


A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...