Szerencsére nem kell a tengerpartig utaznunk, ahhoz, hogy friss halat ehessünk. Már hazánkban is vannak olyan éttermek és halpiacok, ahol nem csak fagyasztott áruból választhatunk. Mindegy, hogy balatonparti hekkezésről vagy valamilyen különlegesebb fogás kipróbálásáról van szó, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha halat rendelsz egy étteremben.
Nigiri – tonhalas és lazacos
Ez a legegyszerűbben elkészíthető sushi-féleség, aki szereti a nyers halas finomságokat, ez a kedvence.
Egészben sült aranydurbincs (Tunner-módra)
Az egész halak sütése elsőre mindig ijesztő feladatnak tűnhet, pedig egyáltalán semmi ördöngösség nincs a dologban. Erre engem Tunner Péter barátom tanított meg, akinek apró, ...
Nyári citromos-garnélás orzosaláta
Ezt a citromos orzosalátát fetával, cukkinivel és garnélával tálaljuk. Iszonyú egyszerű elkészíteni, tele van egészséges alapanyagokkal, és hideg nyári tésztasalátaként is ...
Kattints a képre, és lesd meg, mire érdemes figyelni, ha halat választasz egy étteremben!
Erre az 5 dologra figyelj, ha halat rendszelsz az étteremben
Adj egy esélyt az aznapi különlegességnek
Sok étterem kínál olyan napi különlegességeket, amelyek friss, szezonális alapanyagból készülnek. Ha biztosan jó halételre vágysz, válaszd a napi ajánlatot. Ezt a séf nagy gyakorlattal fogja elkészíteni, és garantáltan friss alapanyagokból készül. Emellett gyakran még kedvezőbb áron is kínálják a napi specialitást!
A helyi a legjobb
Amikor halat rendelsz egy étteremben, érdemes előnyben részesíteni a helyi forrásból származó halakat. Ezek nemcsak garantáltan frissebbek, hanem környezetbarátabb választást is jelentenek, hiszen nem igényelnek hosszas szállítást. A lokális termékek vásárlásával pedig a helyi gazdaságot, halászatot is támogathatod.
Inkább vadon fogott halat válassz
A vadon halászott halak jellemzően jobb minőségűek és finomabbak, mint a tenyészetekből származó áru. A természetes étrendjük miatt a vadon élő halak zsírosabbak, több tápanyagot tartalmaznak, és ízük is karakteresebb. Ha van rá lehetőségünk, mindig inkább vadon fogott halat válasszunk.
Semmi gond a megszokottal
Ha bizonytalan vagy egy új fogással kapcsolatban, vagy egyszerűen semmi különleges nem tetszik az étlapon, menj biztosra, és rendelj olyat, amit jól ismersz. Az olyan klasszikus fogások, mint a grillezett lazac vagy a sült pisztráng, mindig jó választásnak bizonyulnak, és az éttermek általában jól készítik el azokat. Újdonságként pedig rendelhetünk valamilyen különlegesebb előételt, például rákot vagy kagylót.
Még több halas recept és tipp: