Ugyanolyan jó a konzervtonhal, mint a friss?

Súlyos tévhit a konzervekkel kapcsolatban, hogy kevésbé egészségesek – ez a legtöbbjük esetében tényleg nem igaz. Ilyen a konzervtonhal is!

A tonhalkonzervnek számtalan előnye van, ami még azelőtt is szembetűnik, hogy az ember megnézné a tápértékcímkét. Eltartható, olcsó, és rengeteg különféle ételhez gyorsan felhasználható a salátáktól a szendvicsekig. A címben feltett kérdésre a válasz a tápértéket nézve is egy jó kövér IGEN: a tonhalkonzerv is tele van fehérjével és jó zsírokkal, csak arra érdemes figyelni, hogy alacsony sótartalmút és lehetőleg saját levében tároltat válasszunk – és arra is, hogy ne fogyasszunk túl sokat, mert a nagy mennyiségű tonhal higanymérgezéshez vezethet. Egyébként számos előnye van annak, ha az ember rendszeresen fogyasztja.

Ugyanolyan jó a konzervtonhal, mint a sima?

Nő a fehérjebevitel

A legtöbb ember nem eszik elegendő fehérjét. Egy doboz olajos tonhal 46,6 gramm fehérjét tartalmaz, míg egy doboz vízben tárolt tonhal 31,7 grammot. Tekintettel arra a tényre, hogy egy átlagos embernek 0,36 gramm fehérjét kellene fogyasztania testsúlykilogrammonként, egy doboz tonhal kielégíti a fehérjeszükségletet.

Támogatja az agy és a szem egészségét

A tonhalkonzervben található ómega-3 zsírsavak erősítik az agy- és a szemműködést, már akkor is, ha csak egy tonhalos szendvicset eszel ebédre. A DHA ómega-3 zsírsavról ismert, hogy memóriajavító tulajdonságokkal bír, ezenkívül csökkenti a gyulladást, és a száraz szem tüneteit is enyhíti.

Vannak viszont a konzervtonhalnak hátrányai is – ha ezekre odafigyelsz, akkor semmivel sem lesz rosszabb, mint a sima, nem konzerv változat.

Saját levében tároltat vegyél!

A tonhal egyébként is olajos hal, ha még olajban is tárolják, nagyon magas lehet a zsírtartalma. Persze, ha ezzel számolsz, akkor nem egészségtelen, de ha gyakran eszed, és egyébként is zsírban gazdag az étkezésed, akkor többet ártasz vele, mint használsz.

Puffadhatsz a sótartalomtól

Ahogy korábban is említettük, érdemes lehet alacsony nátriumtartalmú konzervet választani, a túl sok só ugyanis puffadáshoz és vizesedéshez vezethet, hosszú távon pedig szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Nézd meg, hogy a különböző márkák nátriumtartalma milyen magas, és mindig válaszd azt, amelyikben a legkevesebb só van!

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...