Így sül a hajtovány, az elfeledett vajdasági vajas tekercs

Ha csak egyetlen sós vendégvárót készítetek, akkor ezek az aranybarna hajtoványok legyenek azok, amiből egyből két ízesítést megmutatunk! A kelesztést leszámítva gyors és könnyen elkészíthető receptről van szó, a frissen kisült sós tekercsek pedig annyira ellenállhatatlanok, hogy érdemes egyből dupla adaggal sütni!

A hajtovány és vajdasági sós néven is ismert aprósütemény eredetéről nem sok mindent tudunk, de mint arra a talán ismertebb neve is utal, a sütemény sajtos verziójának nagy hagyománya van a Vajdaságban. Másik elnevezése, a hajtovány, nemes egyszerűséggel a formájára vonatkozik - régebben előszeretettel neveztek így különféle hajlított vagy hajlítással működő dolgokat.

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
A hajtovány pontos receptjéért katt a fotóra!

A tészta gyorsan gyúrható

Ami a tésztáját és az állagát illeti, a hajtovány valahol a pogácsák és a stanglik között áll félúton mind kinézetben, mind ízben.

A gyorsan összegyúrható, élesztős kelt tészta ugyanis leginkább a békebeli stanglikra emlékeztet, sőt, végső soron maga a feltekerés is közös vonás a két sós finomságban. Szokták ugyan kiflinek vagy csigának is megformázni az alaptésztát, a legelterjedtebb verzió szerint azonban nagyon vékonyra kell nyújtani, majd megkenni-fűszerezni, végül szorosan feltekerni.

A tekercset ezután egy éles késsel háromszögalakban vágjuk darabokra, de akár trapézformájúra is vághatjuk. Fontos tudni, hogy a hajtoványban még ezután is dolgozik az élesztő, így érdemes egymástól tisztes távolságra elhelyezni őket a sütőpapíros tepsin. Ha szabályos tekercsekre vágyunk, érdemes a tepsin hagyni kelni egy kis ideig, különben a sütőben könnyen eldőlhetnek. Ez persze nem feltétlenül hátrány, mi például imádjuk a szabálytalanabb formájú szemeket, amikor minden szem egy kicsit máshogy pirul meg, mint a többi.

Hajtovány, a vajjal és sajttal tekert, kelt tésztás aprósütemény
Ti milyen ízesítésben készítenétek el ezeket a tekercseket?

A töltelékbe fűszeres vaj került

Ami a tölteléket illeti, az alap a fűszeres vaj (vagy margarin), amihez mi most egy szuper fokhagymás-paradicsomos fűszerkeveréket használtunk. A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy jól kenhető legyen, és egyenletesen szét tudjuk oszlatni a kinyújtott kelt tésztán.

Mi most a sima vajas mellett sajtos verzióban készítettük még el a vajdasági sósat, de számtalan más ízesítéssel is működhet:

tehetünk bele sonkaszeleteket, megkenhetjük krémsajttal vagy kolbászkrémmel, szórhatunk a belsejébe is magvakat, de akár édes verzióban is kísérletezhetünk vele. A lehetőségek tényleg korlátlanok, szóval kísérletezzetek bátran, az alapreceptben nem fogtok csalódni!

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
Katt a képre a receptért, és mentsd el a kedvencek közé!

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépséges recept:

Legújabb receptek

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szokás, amit tarts be minden nap, hogy 10 évet...

Semmiféle csodabogyóra vagy esztétikai beavatkozásra nincs szükség ahhoz, hogy biológiai életkorodnál fiatalabbnak tűnj. Néhány egyszerű, és annál inkább betartható tippet mutatunk, hogy mások szemében akár 10 évvel fiatalabbnak tűnj.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...