Így sül a hajtovány, az elfeledett vajdasági vajas tekercs

Ha csak egyetlen sós vendégvárót készítetek, akkor ezek az aranybarna hajtoványok legyenek azok, amiből egyből két ízesítést megmutatunk! A kelesztést leszámítva gyors és könnyen elkészíthető receptről van szó, a frissen kisült sós tekercsek pedig annyira ellenállhatatlanok, hogy érdemes egyből dupla adaggal sütni!

A hajtovány és vajdasági sós néven is ismert aprósütemény eredetéről nem sok mindent tudunk, de mint arra a talán ismertebb neve is utal, a sütemény sajtos verziójának nagy hagyománya van a Vajdaságban. Másik elnevezése, a hajtovány, nemes egyszerűséggel a formájára vonatkozik - régebben előszeretettel neveztek így különféle hajlított vagy hajlítással működő dolgokat.

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
A hajtovány pontos receptjéért katt a fotóra!

A tészta gyorsan gyúrható

Ami a tésztáját és az állagát illeti, a hajtovány valahol a pogácsák és a stanglik között áll félúton mind kinézetben, mind ízben.

A gyorsan összegyúrható, élesztős kelt tészta ugyanis leginkább a békebeli stanglikra emlékeztet, sőt, végső soron maga a feltekerés is közös vonás a két sós finomságban. Szokták ugyan kiflinek vagy csigának is megformázni az alaptésztát, a legelterjedtebb verzió szerint azonban nagyon vékonyra kell nyújtani, majd megkenni-fűszerezni, végül szorosan feltekerni.

A tekercset ezután egy éles késsel háromszögalakban vágjuk darabokra, de akár trapézformájúra is vághatjuk. Fontos tudni, hogy a hajtoványban még ezután is dolgozik az élesztő, így érdemes egymástól tisztes távolságra elhelyezni őket a sütőpapíros tepsin. Ha szabályos tekercsekre vágyunk, érdemes a tepsin hagyni kelni egy kis ideig, különben a sütőben könnyen eldőlhetnek. Ez persze nem feltétlenül hátrány, mi például imádjuk a szabálytalanabb formájú szemeket, amikor minden szem egy kicsit máshogy pirul meg, mint a többi.

Hajtovány, a vajjal és sajttal tekert, kelt tésztás aprósütemény
Ti milyen ízesítésben készítenétek el ezeket a tekercseket?

A töltelékbe fűszeres vaj került

Ami a tölteléket illeti, az alap a fűszeres vaj (vagy margarin), amihez mi most egy szuper fokhagymás-paradicsomos fűszerkeveréket használtunk. A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy jól kenhető legyen, és egyenletesen szét tudjuk oszlatni a kinyújtott kelt tésztán.

Mi most a sima vajas mellett sajtos verzióban készítettük még el a vajdasági sósat, de számtalan más ízesítéssel is működhet:

tehetünk bele sonkaszeleteket, megkenhetjük krémsajttal vagy kolbászkrémmel, szórhatunk a belsejébe is magvakat, de akár édes verzióban is kísérletezhetünk vele. A lehetőségek tényleg korlátlanok, szóval kísérletezzetek bátran, az alapreceptben nem fogtok csalódni!

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
Katt a képre a receptért, és mentsd el a kedvencek közé!

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépséges recept:

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!