Hajdinatöpörtyű, flancati, füstölt sertésszalámi és az erdő kincsei a szlovén Alpok zöld farmjairól

Szlovénia páratlan természeti adottságai nem csak a téli síszezonban csábítanak minket a szlovén Alpokba, hanem az év többi napján is varázslatos lehetőségekkel várnak.

A szlovén Mozirje település felett fekvő Golte szabadidős és turisztikai központ gyönyörű kilátást nyújt a Savinjska dolina, a Savinjske Alpok és a keleti Karavanke területeire, amely bár télen egy vastag hótakaróval borított síparadicsom, az év melegebb és napfényesebb hónapjaiban szemet gyönyörködtető zöld tájjal, friss hegyi levegővel és számos programlehetőséggel várja a pihenést vagy az aktív kikapcsolódást kedvelő természetbarát utazókat.

Megközelítése autóval hegyi és kanyargós úton lehetséges, a Žekovec településen lévő felvonó alsó állomásától. A felvonó, amely egyszerre 56 embert képes szállítani, nyolc perc alatt érkezik Medvedjakba, 1410 m tengerszint feletti magasságba, ahol a Golte Hotelkomplexuma, éttermei, valamint hegyi kunyhók és lakások is találhatóak. Egyike azon kevés szállásoknak, amelyek a hegy tetején, közvetlenül a pályáknál vannak, így igazi kuriózumnak számítanak. A nemrégiben felújított szálloda összesen 54 szobával, kiváló étteremmel, házi könyvtárral, hangulatos hüttével és fantasztikus wellness részleggel rendelkezik.

Hó nélkül is varázslatos

A Golte nemzeti park területén található Medvedjak és környező hegyvonulatai a havas hónapokon túl, zölden virítóan is páratlan látványt és programlehetőségeket nyújtanak.A parkon át több, mint 100 kilométernyi túraösvény vezet, és mivel a hőmérséklet a hegyekben 10 fokkal hűsebb, tökéletes klímájú a nyári hőségben egy erdei túrához vagy kisebb kiránduláshoz is. Aki kedvet kap tehát gyalog is a nyakába veheti a zöldellő lankákat és hegyeket, de akár elektromos kerékpárral is végigszelheti a friss levegőt adó hegyeket és dombokat. Persze kirándulásunk alatt, pihenőidőnket töltve is bővelkedik élményekben, ilyen például a csónakázási vagy napozási lehetőség a hegyek közti tengerszemnél, vagy a legmagasabban fekvő alpesi virágoskert körbejárása is. Ha egy kiadós túra után extrémebb kalandokra vágyunk, a Golte terültén akár kipróbálhatjuk a siklóernyőzést, a falmászást, álló szörfözést vagy épp a zipline-t, ami két magaslati pont között kifeszített drótkötélpálya.

A konyhára valót a föld és az erdő adja

Nem csoda, ha a friss levegőtől és az aktív mozgástól hamar megéhezünk a szlovén hegyek között, éhségünk és gasztronómiai kíváncsiságunk hamar megnyugvásra találhat az osztrák hütték hangulatát idéző, hegyi vendégházakban, ahol csupa helyi alapanyagból készült finomsággal várják a betérő kirándulókat. A hegyek közt találhatóVisočnik nevű biofarmon például a házigazdák maguk termelik és készítik el a tányérokra kerülő biotojást, friss tejet, érlelt sajtokat, joghurtot, lekvárt, de a farmhoz tartozó melléképületben például szintén maguk füstölik kedvenc szalámijukat, amely valójában egy töltött malacgyomor, ízvilágában pedig ötvözi a nálunk ismert téli szalámi és a füstös, házi disznósajt ízjegyeit.

Akik mélyebbre ásnák magukat a közkedvelt turistacélpontok kínálatánál, azoknak ezek a biofarmok igazi gasztroszentélyek lehetnek, hiszen a házi finomságok mellett az erdők kincsei is az asztalra kerülnek. Kihagyhatatlan élményt ígérnek a különböző szárított fűszernövényekkel, olajban eltett erdei gombák, vagy a helyi méz és az erdőben gyűjtött bogyós gyümölcsökből készült házi lekvárok és szörpök kóstolása. A farm specialitása továbbá a szlovén flancati, amit akár a szlovéncsörögefánkként is nevezhetünk: tésztája kísértetiesen hasonlít a magyar lángos és fánk alapjára, melyet finomra őrölt porcukorral szórnak meg.

Ha valami könnyebbre vágyunk, akkor érdemes a helyi joghurtot is megkóstolnunk, melyet hajdinatöpörtyű feltéttel tálalnak, és reggeliként, uzsonnaként vagy akár desszertként is fogyasztható. Merthogy Szlovéniában a búzán és a kukoricán kívül fontos alapanyag a másodvetésben termesztett hajdina, melyből már évszázadok óta változatos fogásokat varázsolnak, korábban a “szegények gabonájaként” nevezték. Készültek belőle kásák, pépek, forrázták, sütötték, kelt tésztát gyúrtak belőle. A hajdina vagy pohánka ma már nem számít igazán olcsó alapanyagnak, Magyarországon például kevés helyen termesztik, pedig számos pozitív élettani hatásán túl gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Mivel a szlovén gasztronómia tulajdonképpen a magyar, az osztrák és az olasz konyha alapanyagihoz és fogásaihoz áll a legközelebb, ezért senkit sem fognak meglepetésként érni a szlovén éttermek specialitásai sem: bőségesen válogathatunk házias ételekből, a hatalmas adagok, csevap, sör, rántott hús sem marad el.A búza-, a kukorica- és a hajdinaliszt agánica, míg a málé a kásáik alapja, de vargánya, rókagomba is gyakorta kerül az autentikus szlovén konyhára. Újra divatba jött a köles, a hajdina, a tökmagolaj, a kukoricaliszt és a dara. A vad is gyakori a tányéron. Agibanica, azaz a rakott rétes igazi helyi különlegesség: addig rakták az alma, a dió, a mák és a túró rétegeket, amíg a tepsi magassága engedte. A tökmagot megpirították, ledarálták, azzal töltötték a tökmagos kalácsot, tökmagos pogácsát. Ez adja ma is a vidék jellemző ízét. A káposzta mellett kerekrépát savanyítottak, remek főzelék készült belőle. Fehér hurkát adtak mellé, amibe rizs helyett koptatott köleskását tettek.

Mi is ajánlunk pár autentikus szlovén receptet:

Rókagombaleves

Nagyon szeretjük a rókagombát, ez egy szlovén recept. Azóta így készítem, amióta a tv-ben láttam.

Potica

Idén nyáron Szlovéniában nyaraltunk, ott kaptam kedvet ennek a finom helyi kalácsnak az elkészítéséhez. A receptet angolból fordítottam, mert nem találtam használhatót. A család azóta ...

A Golte Hoteltől rövid sétára elérhető a Trije ploti kunyhó is (a tó közelében fekvő ház), ahol az Alpok teljes kilátása mellett a tágas terasszal rendelkező kunyhó kulináris kínálatával is szemezhetünk: bátran rendeljünk a helyi sörökből, melyek mellé jól fog esni egy házi kolbászból készült hot dog vagy egy szintén helyi alapanyagokból összeállított kézműves burger is.

Akik pedig komolyabb fogásokra vágynak, azoknak irány a szálloda étterme, melynek teljes kényelmében gazdag reggelit, ebédet és egy választott vacsorát is elfogyaszthatnak, mindezt a természet gyönyörű panorámájára nézve. Vacsoránk tervezésénél érdemes megkóstolni szomszédainkvadasát, melyhez itt zsemlegombóc helyett sós túrós (solcavski sirnekes) rétest tálalnak. Azonban ha egy ínycsiklandozó sertéssültet rendelünk, koronázzuk meg a szlovén Čau Sonček elnevezésű kézműves sörök valamelyikével vagy válasszuk a helyiek savanykás almaborát.

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...