Hajdina, az örök győztes – elmondjuk, miért érdemes szeretned!

Tudtad, hogy a hajdina az egyik legkedveltebb gluténmentes élelmiszer?   

A hajdinát nem lehet nem szeretni. Vannak, akik kásához használják fel, mások lisztként, megint mások köretként imádják. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Európában és "szülőföldjén", Ázsiában számos főétel összetevője. Elsősorban Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában termesztik.
A hajdinát magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt nem véletlenül tartják számon egészséges élelmiszerként, többek között azért is, mert jó hatással van a vércukorszintre: a hajdina glikémiás indexe (GI) alacsony, fogyasztása nem okoz hirtelen, egészségtelen vércukorszint-emelkedést.
Gluténmentes, diétás
Mivel egyre többen szorulnak gluténmentes étrendre, a jó ízű, búzához hasonlóan fogyasztható növény nem hiányozhat ezekből a konyhákból. Azoknak, akik diétás étrendet követnek, ugyancsak a kedvencük lehet, hiszen energiaszegény táplálék. A hajdinában a legtöbb B-vitamin megtalálható, de tartalmaz C- és E-vitamint is. Fehérjeforrás, van benne réz, cink, mangán és magnézium is. A mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.
A réz gyakran hiányzik a nyugati étrendből, pedig nélkülözhetetlen nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva hozzájárul a szív egészségéhez. Ha a magnézium az étrendben elegendő mennyiségben van jelen, csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázata. Jó hír, hogy vasat is tartalmaz, mert ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezethet.
{ CKÉP = 264275, 6 }
Támogatja a vastagbél egészségét
A többi gabonához képest a főtt hajdinában található ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Mivel a hajdina sok rostot tartalmaz, amit a test nem tud megemészteni, a vastagbél egészségének fontos összetevője az étel. Kell ennél több érdem ahhoz, hogy megkedveljük ezt a finomságot? Nem, szerintünk sem.
Irány a konyha!
Ha nem főztél még hajdinát, nem szabad megijedni, ugyanis köretként például nagyon egyszerűen elkészíthető: a megmosott alapanyagot kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lefedve addig kell párolni, míg meg nem puhul. Fűszerezni ízlés szerint lehet.

Pikáns hajdinás gombócleves

Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, ...

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

A hajdina tápanyagtartalma (100 gramm):
  • Víz:10%
  • Fehérje:13,3 gramm
  • Szénhidrát:71,5 gramm
  • Cukor:0 gramm
  • Rost:10 gramm
  • Zsír:3,4 gramm
Ez is érdekelhet:

via healthline.com

fotó: getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...