Hajdina, az örök győztes – elmondjuk, miért érdemes szeretned!

Tudtad, hogy a hajdina az egyik legkedveltebb gluténmentes élelmiszer?   

A hajdinát nem lehet nem szeretni. Vannak, akik kásához használják fel, mások lisztként, megint mások köretként imádják. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Európában és "szülőföldjén", Ázsiában számos főétel összetevője. Elsősorban Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában termesztik.
A hajdinát magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt nem véletlenül tartják számon egészséges élelmiszerként, többek között azért is, mert jó hatással van a vércukorszintre: a hajdina glikémiás indexe (GI) alacsony, fogyasztása nem okoz hirtelen, egészségtelen vércukorszint-emelkedést.
Gluténmentes, diétás
Mivel egyre többen szorulnak gluténmentes étrendre, a jó ízű, búzához hasonlóan fogyasztható növény nem hiányozhat ezekből a konyhákból. Azoknak, akik diétás étrendet követnek, ugyancsak a kedvencük lehet, hiszen energiaszegény táplálék. A hajdinában a legtöbb B-vitamin megtalálható, de tartalmaz C- és E-vitamint is. Fehérjeforrás, van benne réz, cink, mangán és magnézium is. A mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.
A réz gyakran hiányzik a nyugati étrendből, pedig nélkülözhetetlen nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva hozzájárul a szív egészségéhez. Ha a magnézium az étrendben elegendő mennyiségben van jelen, csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázata. Jó hír, hogy vasat is tartalmaz, mert ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezethet.
{ CKÉP = 264275, 6 }
Támogatja a vastagbél egészségét
A többi gabonához képest a főtt hajdinában található ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Mivel a hajdina sok rostot tartalmaz, amit a test nem tud megemészteni, a vastagbél egészségének fontos összetevője az étel. Kell ennél több érdem ahhoz, hogy megkedveljük ezt a finomságot? Nem, szerintünk sem.
Irány a konyha!
Ha nem főztél még hajdinát, nem szabad megijedni, ugyanis köretként például nagyon egyszerűen elkészíthető: a megmosott alapanyagot kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lefedve addig kell párolni, míg meg nem puhul. Fűszerezni ízlés szerint lehet.
A hajdina tápanyagtartalma (100 gramm):
  • Víz:10%
  • Fehérje:13,3 gramm
  • Szénhidrát:71,5 gramm
  • Cukor:0 gramm
  • Rost:10 gramm
  • Zsír:3,4 gramm
Ez is érdekelhet:

via healthline.com

fotó: getty

Címlapról ajánljuk

További cikkek