Hagyományos disznótoros ételek, amik után nagyszüleink is megnyalták mind a 10 ujjukat

A frissen sült, piros kolbász, a gőzölgő májas hurka, és a forró zsírban sült tepertő - olyan finomságok, amiket évszázadok alatt sem tudtunk megunni.

A régi, vidéki disznótorok a téli időszak fénypontjai voltak, sokszor még a házasságokat is a disznóvágáshoz igazították, hogy bőséges lakomával várhassák a vendégeket. Mint mindennek, régen a disznótornak is megvolt a maga hagyománya és az elmaradhatatlan finomságoktól csak úgy roskadoztak az asztalok.

Sült hagymás vér

A sült vér egy külföldinek talán furán cseng, de nekünk mi sem természetesebb a disznóvágások reggelén, mint sült vért enni. A disznóvágás hajnalán az emberekáldomással, azazházi pálinkával indították a napot, majd reggelire sült vért ettek friss kenyérrel. A vérből tettek félre későbbre is, amit a véres hurkához használtak fel.

Pecsenye

A munkában megfáradtaknak este pecsenye is dukált, ami mellé káposztát, kenyeret, és csalamádét ettek. Az illatok kavalkádjaa kántálókat is a házhoz csábította,akik egy-két vicces mondóka fejében enni kértek.

Kolbász, hurka

A kolbász és a hurka örök favorit, szinte nincs olyan magyar ember, aki legalább egyszer ne kerített volna hatalmába a kolbász-fehér kenyér-mustár gasztroremek. A hurka a disznó fejhúsából készül, amit abálnak, kicsontoznak, attól függően, hogy májas, vagy véres hurka készül, adják hozzá a többi hozzávalót.

A hurkaimádatból a városiak sem maradtak ki. A reklám, amit nem lehet megunni:

Disznósajt

Annak köszönhetően, hogy a régiek semmit nem hagytak kárba veszni, megszületett a disznósajt. A disznó fejéből, bőréből és véréből készült szalámiféle a mai napig sokak kedvenc étele.

Tepertő

Annonem chipset, hanem tepertőt, vagy más néven töpörtyűt ropogtattak az emberek.A komoly fizikai munka miatt ez a legtöbb falusin meg sem látszódott, viszont annál nagyobb hévvel ették a kisütött szalonna darabokat.

Oldalas

Miután lefejtették, az oldalast kétféle módon tartósították: vagy pácolást követően felfüstölték, vagy a zsírszalonnából kisült forró zsírral leöntötték.

Minden, ami hús

A disznóvágás másnapján készültek a füstölt húsok. A hatalmaspácolt sonkákat, a csülköt és a szalonnákatfelakasztották a füstölésre,. Ahol nem füstöltek, ott több héten keresztül sózták, majd szárították a húsokat, így a húsok hosszú hónapokig elálltak.

Gyárfás Jenő: A tél öröme

Körömpörkölt

Mivel a disznó egyetlen része sem veszhetett kárba, a körömből körömpörkölt készült. Némely házaknál, a húsokhoz hasonlóan besózták, majd felakasztották szárítani.

Zsír

A zsírszalonnát kisütötték, majd a zsírt nagy zsírosbödönökben tárolták. Régen étolaj és margarin helyett zsírt használtak az asszonyok a sütéshez és a főzéshez is. De gyakran szolgált főételként, néha pedig desszert gyanánt is lecsúszott az utánozhatatlan lila hagymás zsíros kenyér.

Hájas sütemények

Miután lefejtették, a háj nagy részét lefagyasztották, vagy kisütötték, amit a későbbi sütésekhez használnak fel. Persze, a disznóvágáson tevékenykedők sem maradtak ki a jóból:a disznótoros asztalra finom hájas sütemények is került.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...