Hagyományos disznótoros ételek, amik után nagyszüleink is megnyalták mind a 10 ujjukat

A frissen sült, piros kolbász, a gőzölgő májas hurka, és a forró zsírban sült tepertő - olyan finomságok, amiket évszázadok alatt sem tudtunk megunni.

A régi, vidéki disznótorok a téli időszak fénypontjai voltak, sokszor még a házasságokat is a disznóvágáshoz igazították, hogy bőséges lakomával várhassák a vendégeket. Mint mindennek, régen a disznótornak is megvolt a maga hagyománya és az elmaradhatatlan finomságoktól csak úgy roskadoztak az asztalok.

Sült hagymás vér

A sült vér egy külföldinek talán furán cseng, de nekünk mi sem természetesebb a disznóvágások reggelén, mint sült vért enni. A disznóvágás hajnalán az emberekáldomással, azazházi pálinkával indították a napot, majd reggelire sült vért ettek friss kenyérrel. A vérből tettek félre későbbre is, amit a véres hurkához használtak fel.

Pecsenye

A munkában megfáradtaknak este pecsenye is dukált, ami mellé káposztát, kenyeret, és csalamádét ettek. Az illatok kavalkádjaa kántálókat is a házhoz csábította,akik egy-két vicces mondóka fejében enni kértek.

Egyszerű cigánypecsenye

A cigánypecsenye szinte a legtöbb magyarosnak mondott étteremben elérhető, és ennek köszönhetően rengeteg ember egyik kedvenc étele, amit nem biztos, hogy idáig otthon is elkészítettek. ...

Kolbász, hurka

A kolbász és a hurka örök favorit, szinte nincs olyan magyar ember, aki legalább egyszer ne kerített volna hatalmába a kolbász-fehér kenyér-mustár gasztroremek. A hurka a disznó fejhúsából készül, amit abálnak, kicsontoznak, attól függően, hogy májas, vagy véres hurka készül, adják hozzá a többi hozzávalót.

A hurkaimádatból a városiak sem maradtak ki. A reklám, amit nem lehet megunni:

Disznósajt

Annak köszönhetően, hogy a régiek semmit nem hagytak kárba veszni, megszületett a disznósajt. A disznó fejéből, bőréből és véréből készült szalámiféle a mai napig sokak kedvenc étele.

Tepertő

Annonem chipset, hanem tepertőt, vagy más néven töpörtyűt ropogtattak az emberek.A komoly fizikai munka miatt ez a legtöbb falusin meg sem látszódott, viszont annál nagyobb hévvel ették a kisütött szalonna darabokat.

Fűszeres-ízes tepertőkrém

A téli idők egyik kencéje. Kicsit retrós, és régies. Én még emlékszem, hogy nálunk az oviban volt ilyen délutáni uzsonna. Nem éppen ilyen ízű, kicsit egyszerűbb, de finom volt, akkor ...

Oldalas

Miután lefejtették, az oldalast kétféle módon tartósították: vagy pácolást követően felfüstölték, vagy a zsírszalonnából kisült forró zsírral leöntötték.

Egyszerű fokhagymás sült oldalas

Szerintem ennél a hagyományos, közkedvelt ételnél a "kevesebb több" érvényesül maximálisan. Így finom, ahogy van, a maga egyszerűségében. A legtöbb főzelékhez pompásan passzol, de ...

Minden, ami hús

A disznóvágás másnapján készültek a füstölt húsok. A hatalmaspácolt sonkákat, a csülköt és a szalonnákatfelakasztották a füstölésre,. Ahol nem füstöltek, ott több héten keresztül sózták, majd szárították a húsokat, így a húsok hosszú hónapokig elálltak.

Gyárfás Jenő: A tél öröme

Körömpörkölt

Mivel a disznó egyetlen része sem veszhetett kárba, a körömből körömpörkölt készült. Némely házaknál, a húsokhoz hasonlóan besózták, majd felakasztották szárítani.

Zsír

A zsírszalonnát kisütötték, majd a zsírt nagy zsírosbödönökben tárolták. Régen étolaj és margarin helyett zsírt használtak az asszonyok a sütéshez és a főzéshez is. De gyakran szolgált főételként, néha pedig desszert gyanánt is lecsúszott az utánozhatatlan lila hagymás zsíros kenyér.

Hájas sütemények

Miután lefejtették, a háj nagy részét lefagyasztották, vagy kisütötték, amit a későbbi sütésekhez használnak fel. Persze, a disznóvágáson tevékenykedők sem maradtak ki a jóból:a disznótoros asztalra finom hájas sütemények is került.

Szilvalekváros hájas süti

A disznótorok utáni legjobb édes csemege. Házi szilvalekvárral az igazi! Régen András naptól - a disznótorok kezdetétől - egészen húshagyó keddig népszerű volt a téli mulatságokon. ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...