A hagymavágás ríkatós feladatát nem annyira kedveljük, ami kevésbé szerencsés, hiszen szinte az ételek 90%-nál szükség van rá. Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk kitanulni a késes manővereket, fellélegezhetünk, hiszen egy sor más technikával is elvégezhetjük a hagymavágást, sőt, egyes esetekben jobban is járunk velük.
Reszelő
Bizonyos ételek esetében egészen apró, szinte pépszerű darabokban van szükségünk a hagymára. Amikor az ízre maximálisan, a textúrára viszont minimálisan van szükségünk, forduljunk a reszelőnk kis- vagy nagylyukú oldalához.
Például a saláták esetében jól jöhet a reszelt hagyma, hiszen az ilyen ételeknél nem kellemes élmény egy nagy darab hagymával szembetalálkozni.
Bevethetjük még salátaöntetek, mártások vagy krémes raguk esetében: itt minél egységesebb, selymes állagot kell elérnünk, amellett, hogy a hagyma karakteres aromáját is felhasználjuk. A reszelt hagyma gyorsan szétfő, és átadja ízét az egész ételnek.
A nagyobb reszelőlyukakkal tartósabb hagymadarabokat hozhatunk létre, ez akkor lehet jó választás, ha nem akarunk késsel aprítani, mégis a megszokott méretű hagymakockákat szeretnénk.
Uborkagyalu
Akadnak olyan ételek is, ahol vékony karikákra vagy szálakra van szükségünk. A hagyma késsel való karikákra vágása talán még macerásabb, mint a kockázás, ezért jól fog jönni egy okos trükk hozzá.
Ha van otthon uborkagyalunk, ne kizárólag csak uborkákat szeleteljünk vele, hanem használjuk bátran hagymavágásra is. A hagymát pucoljuk meg, de hagyjuk rajta a gyökeres végét, hogy ne essen szét a gyalulás közben.
A gyökérrésszel ellentétes oldalon kezdjük el szeletelni, és a felhasználástól függően vágjuk vastagabb vagy vékonyabb karikákra. Például a salátákba a közepesen vastag hagymakarika a jó választás, a savanyításhoz pedig egészen hajszálvékony szeleteket gyártsunk.
Késes aprító
És végül jöjjön a hagymavágás svájci bicskája, a késes aprító. Ezzel a masinával szinte az összes különböző textúrát elérhetjük, az egészen nagy gerezdektől, az apró kockákig.
A lényeg, hogy ne folyamatosan járassuk a gépet, hanem a pulzáló funkciót használjuk, így egy-egy gyors körrel fokozatosan aprítsunk a hagymán. Az elején ne egészben tegyük a gépbe, hanem negyedekre vágva, hogy ezzel is könnyítsünk az aprító munkáján.
Addig pulzáljuk, amíg el nem érjük a számunkra megfelelő állagot. Ez lehet körömnyi kocka vagy közepes négyzet, esetleg egészen apró hagymadarab. A késes aprítóval másodpercek alatt felvághatunk egy, de akár több fej hagymát is, ráadásul sírás nélkül.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
További konyhai praktikákat ismerhetsz meg: