A nyers hagyma étvágygerjesztő textúrát és kellemes ropogósságot ad a hamburgereknek, salátáknak és szendvicseknek. Egyes fajták íze azonban túlságosan erőteljes és agresszív lehet az ízlelőbimbóidnak. Létezik azonban egy trükk, amivel meg lehet szelídíteni ezt a keserű ízt és még az erős hagymaszagon is enyhíteni lehet vele.
Elő a jéghideg vízzel
A hagyma csípőssége a benne található szulfoxid aminosavnak tulajdonítható.
Ettől a legkönnyebben hidegvizes áztatással szabadulhatsz meg. Ahhoz tehát, hogy a kénes vegyületeket kivond és csillapítsd a hagyma kesernyés ízét, áztasd jéghideg vízbe (akár egy csipetnyi szódabikarbónát is tehetsz bele) a hagymát.
Ez a folyamat azonban akár 15 percet is igénybe vehet. Ha épp gyorsan összedobnál egy szendvicset, amit egy kis hagymával koronáznál meg, de a keserű ízt kihagynád belőle, akkor van egy gyorsabb eljárás.
Íme a szupergyors öblítési technika
Először szeleteld fel a hagymát, majd tedd egy szűrőbe, és engedj rá hideg vizet, miközben néha megforgatod a szeleteket. Így pár perc alatt megszabadulsz a keserű íztől. A módszer akkor is ideális, ha mondjuk csak egy fél lilahagymára van szükséged a recepthez.
Ez a rendkívül gyors öblítési technika gyakorlatilag bármilyen hagymafajtával működik, a nagy spanyol hagymáktól és a kesernyés fehér hagymáktól kezdve az édesebb ízű mogyoróhagymáig és a vöröshagymáig. A maradékból pedig akár savanyított hagymát is készíthetsz édes-sós páclé hozzáadásával.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippeket leshetsz el innen: