Hadat üzent az EU a szója- és rizstejeknek

Döntött az Európai Unió: a növényi eredetű ételeket és italokat nem nevezhetik tejnek, vajnak és sajtnak sem. A tiltás alól van néhány kivétel.

Az Európai Bíróság (EB) szerdán úgy döntött, hogy csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejtermékeknek nevezni. Az ítélet azután született, hogy a német bíróság pert indított a TofuTown nevű élelmiszervállalat ellen, amiért a növényi eredetű termékeit szójavaj és vega sajt néven árusítja. Az EB egy 2013-as uniós rendeletre hivatkozva hozta meg döntését - írja a BBC.

Ebben világosan leírják, hogy csak az állati eredetű tejből készült termékeket lehet sajtnak, tejnek, joghurtnak vagy vajnak nevezni, a növényi eredetűeket nem.

Ezt a rendeletet egyébként Magyarország is megszavazta - emlékeztet az Eurológus. A szabály alól hoztak kivételeket, de magyarul csak a kókusztej került be a tejhelyettesítők közül.

Nem, nem! A tofu nem sajt

Egy londoni jogász, Katie Vickery elmondta, az elmúlt években megnőtt a növényi eredetű termékek fogyasztása. A jogász szerint egyetértés van arról, hogy a vásárlók tudják mit vesznek, amikor a szója- vagy risztejet választják. A német élelmiszervállalat is erre hivatkozva próbálta megnyerni a pert, de az EB különösen szigorú ítéletet hozott.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...