Hadat üzent az EU a szója- és rizstejeknek

Döntött az Európai Unió: a növényi eredetű ételeket és italokat nem nevezhetik tejnek, vajnak és sajtnak sem. A tiltás alól van néhány kivétel.

Az Európai Bíróság (EB) szerdán úgy döntött, hogy csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejtermékeknek nevezni. Az ítélet azután született, hogy a német bíróság pert indított a TofuTown nevű élelmiszervállalat ellen, amiért a növényi eredetű termékeit szójavaj és vega sajt néven árusítja. Az EB egy 2013-as uniós rendeletre hivatkozva hozta meg döntését - írja a BBC.

Ebben világosan leírják, hogy csak az állati eredetű tejből készült termékeket lehet sajtnak, tejnek, joghurtnak vagy vajnak nevezni, a növényi eredetűeket nem.

Ezt a rendeletet egyébként Magyarország is megszavazta - emlékeztet az Eurológus. A szabály alól hoztak kivételeket, de magyarul csak a kókusztej került be a tejhelyettesítők közül.

Nem, nem! A tofu nem sajt

Egy londoni jogász, Katie Vickery elmondta, az elmúlt években megnőtt a növényi eredetű termékek fogyasztása. A jogász szerint egyetértés van arról, hogy a vásárlók tudják mit vesznek, amikor a szója- vagy risztejet választják. A német élelmiszervállalat is erre hivatkozva próbálta megnyerni a pert, de az EB különösen szigorú ítéletet hozott.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...