Van egy jó okunk arra, miért ne habzsolj

Talán hallottál már arról, hogy a habzsolás egészségtelen, érdemes lassan enni, és mindent jól megrágni – egy friss kutatás most alátámasztotta azt, amit a szüleinktől hallgattunk hosszú éveken át. A gyors evés ugyanis megnövelheti az elhízás kockázatát.

A tudatos, lassú evés egészségesebb, mint az, ha tévézés közben gyorsan bekapsz egy-két falatot – ez tagadhatatlan, és valószínűleg mindenki tisztában van vele. A Clinical Obesity tudományos szaklapban megjelent kutatás eredménye most újabb okot ad arra, hogy tényleg lassan együnk, és odafigyeljünk közben: a tanulmányt jegyző szakértők szerint megnő az esély az elhízásra, ha habzsolunk.

A tanulmány két kutatás eredményét összegezte, amelyek azt figyelték meg, van-e összefüggés a gyerekek magasabb testtömegindexe (BMI), illetve aközött, hogy hány testvérük van, és hányadik gyerekként születtek. A szakértők azt találták, hogy a legidősebb gyerekek hajlamosabbak gyorsabban enni, és minél több testvére van valakinek, annál gyorsabban eszik.

A gyors evés a BMI-vel is összefüggésben állt, minél gyorsabban evett a gyerek, annál nagyobb valószínűséggel volt elhízott.

A szakértők szerint ez azért van így, mert a habzsolás mellett az agynak nincs ideje elküldeni a jóllakottságért felelős szignálokat, így lassabban érzékeli a szervezet, hogy nincs már szüksége több ételre.

Ha nem is eszik többet az, aki habzsol, mert nincs rá lehetősége, akkor is hamarabb lesz éhes, pontosan ezen szignálok hiánya miatt.

A kutatók megjegyezték, hogy bár a két kutatás gyerekeket és tinédzsereket vizsgált, a felnőttekre is érvényesek az eredmények, főleg akkor, ha a habzsolás felnőttkorban is megmarad, hiába tűnnek el a közvetlen környezetből a testvérek, akik miatt minél előbb, minél többet fogyaszt az ember, különben megesznek előle mindent.

A jó hír viszont az, hogy mindegy, mennyire berögzült szokás ez, odafigyeléssel ki lehet iktatni. Egészen egyszerűen az étkezésre kell figyelni, amikor eszel, és nem szabad, hogy bármi más elterelje a figyelmedet. Az is segít, ha két falat között mindig leteszed az evőeszközöket, így rá vagy kényszerítve, hogy lelassíts, illetve jó megoldás, ha hagysz időt az evésre, és megszabod, hogy húsz percig nem csinálsz mást, csak ebédelsz, így a lassú evéssel ki kell töltened ezt az idődet.


Ezek az életmód-cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...