Könnyű és puha túrógombóc
Hozzávalók 6 főre
A gombóchoz
- 80 g vaj
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi sütőpor
- 500 g zsíros tehéntúró
- 6 dkg panko
A morzsához
Elkészítés
A gombóchoz
- A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk.
- A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz, majd jól elkeverjük.
- Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
- A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. Nekem pont 6 deka elég volt, de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza.
- Vizes kézzel gombócokat formázunk (ebből a mennyiségből nekem 18 db jött ki) a túróból, és kistányérra vagy tálcára pakoljuk őket, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek.
- A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk, hogy szép gömb alakúak legyenek, majd mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük őket. Miután feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy teljesen bevonja.
A morzsához
- A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a kicsit áttört pankot.
- Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy legyünk résen!