Egyik kedvenc édességünket, a piskótatekercset ezúttal mennyei citromkrémmel csavartuk fel, és igazán kellemes, savanykás nassolnivaló lett belőle.
A citromkrém, vagyis lemon curd, titka a frissen facsart citromlé, na meg a jó minőségű vaj, ezektől lesz ellenállhatatlan finomság a natúr piskótatekercsből.
Hozzávalók:
Citromkrém (lemon curd)
3 db tojás, 3 db tojássárgája, 200 g cukor, 2 dl citromlé (frissen facsart), 200 g vaj
Piskótatekercs
6 db tojás, 130 g cukor, 1 ek vanília kivonat, 1 ek narancs eszencia (elhagyható), 150 g finomliszt, 1 kk sütőpor, 1 csipet só
Elkészítés:
Citromkrém (lemon curd)
A tojásokat és a tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet és azzal is elkeverjük.
Vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet, majd áttesszük az edény jeges vízfürdőbe és azonnal belekeverjük a puha, kockázott vajat. A cél, hogy teljesen egynemű legyen a krém, ha nem az, turmixoljuk át.
A kész krémet ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Mivel nem fog mind kelleni a piskótába, a maradékot tároljuk a hűtőben egy jól záródó üvegben.
Piskótatekercs
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliával és (ízlés szerint) narancskivonattal kikeverjük habosra. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, majd csomómentesre keverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd több adagban a tésztához forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét, majd 170°C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
A kész piskótát egy tiszta konyharuhára borítjuk. A felső oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt a piskóta, egyenletesen megkenjük a lehűtött citromkrémmel és ügyesen feltekerjük. Porcukorral megszórva tálaljuk, ízlés szerint mentalevelekkel és citromcikkekkel díszítve.
Ha másféle édességre vágysz:
A habkönnyű citromkrémes piskótatekercs teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotó és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kirobbanó recept itt vár: