Hagyd, hogy elcsábítson csodás frissességével ez a habkönnyű citromkrémes piskótatekercs

Nemcsak a lekvár és a túró áll jól a piskótatekercsnek, hanem egy frissítően fanyar citromkrémmel párosítva is remek ízkombinációt lehet kihozni belőle! Mi teljesen oda vagyunk ezért az variációért, úgyhogy reméljük neked is elnyeri a tetszésedet!

Egyik kedvenc édességünket, a piskótatekercset ezúttal mennyei citromkrémmel csavartuk fel, és igazán kellemes, savanykás nassolnivaló lett belőle.

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs recept a képen! / Fotó és recept: Rosanics Petra

A citromkrém, vagyis lemon curd, titka a frissen facsart citromlé, na meg a jó minőségű vaj, ezektől lesz ellenállhatatlan finomság a natúr piskótatekercsből.

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs recept a képen! / Fotó és recept: Rosanics Petra

Hozzávalók:

Citromkrém (lemon curd)

3 db tojás, 3 db tojássárgája, 200 g cukor, 2 dl citromlé (frissen facsart), 200 g vaj

Piskótatekercs

6 db tojás, 130 g cukor, 1 ek vanília kivonat, 1 ek narancs eszencia (elhagyható), 150 g finomliszt, 1 kk sütőpor, 1 csipet só

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs recept a képen! / Fotó és recept: Rosanics Petra

Elkészítés:

Citromkrém (lemon curd)

A tojásokat és a tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet és azzal is elkeverjük.

Vízgőz felett, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet, majd áttesszük az edény jeges vízfürdőbe és azonnal belekeverjük a puha, kockázott vajat. A cél, hogy teljesen egynemű legyen a krém, ha nem az, turmixoljuk át.

A kész krémet ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Mivel nem fog mind kelleni a piskótába, a maradékot tároljuk a hűtőben egy jól záródó üvegben.

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs recept a képen! / Fotó és recept: Rosanics Petra

Piskótatekercs

A tojássárgákat a cukorral, a vaníliával és (ízlés szerint) narancskivonattal kikeverjük habosra. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, majd csomómentesre keverjük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd több adagban a tésztához forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a tésztát, elegyengetjük a tetejét, majd 170°C-ra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.

Habkönnyű citromkrémes piskótatekercs recept a képen! / Fotó és recept: Rosanics Petra

A kész piskótát egy tiszta konyharuhára borítjuk. A felső oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a piskóta, egyenletesen megkenjük a lehűtött citromkrémmel és ügyesen feltekerjük. Porcukorral megszórva tálaljuk, ízlés szerint mentalevelekkel és citromcikkekkel díszítve.

Ha másféle édességre vágysz:

Citromkrémes mandulás linzer

A linzer az egyik legalapvetőbb karácsonyi édesség. Általában lekvárral töltjük meg, mi most azonban egy hasonlóan finom citromkrémes verziót mutatunk nektek, ami a karácsonyi ...

Pasteis de nata

A legismertebb portugál sütemény kétségkívül a pasteis de nata, amit Lisszabonban járva a legutolsó kis boltban is megtalálunk. Rosszat nem igazán lehet találni, az eredetiért viszont ...

A habkönnyű citromkrémes piskótatekercs teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...