Ha vettél ebből a merőkanálból, ne használd, mert veszélyes lehet

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó primer aromás aminok kioldódását mérte a lengyel hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott merőkanálból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről. A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára, Bangladesből, és több mint tíz tagállamba eljutott. Magyarországra Szlovákiából és Németországból is szállítottak az árucikkből. Erről a termékről van szó:

A termék adatai:

  • Megnevezése: HOME&DINER merőkanál (Soup ladle Home & Diner Suppenkelle)
  • Tételszám: P68360-1082779
  • Magyar címzett: KIK Textil és Non-Food Kft.
  • RASFF referenciaszám: 2018.3336

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a primer aromás aminok specifikus kioldódási határértéke 0,01 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált eszközben – a határértéket sokszorosan meghaladó – 1,622 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű primer aromás aminok oldódhatnak ki.

A hatóságok nem először találkoznak ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos problémával, korábban formaldehid oldódott ki ugyanezen márkájú tálakból.

A primer aromás aminokról

A primer aromás aminok (PAA) aminocsoportot és egy aromás szénhidrogén csoportot tartalmazó szerves vegyületek. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes képviselőit műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, pl. papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatás kapcsán.

A KIK már levette a problémás terméket a polcokról, így az kereskedelmi forgalomban már nem elérhető, ugyanakkor kérjük, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott merőkanállal, ne használja azt!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...