"Ha valami finom, akkor az egyszerűen csak finom, és nincs helye a gyűlölködésnek”

Meleg és leszbikus séfek minden konyhán megfordulnak, de a nagynevű LMBTQ-szakácsok szerint kisebbségben és legtöbbször alulfizetve.

A tradicionális kánon szerint a nőnek a konyhában a helye, mégis, ha a női séfek fizetésére terelődik a szó, a különbség szembeötlő, különösen, ha az illető leszbikus is. A gasztronómia világa meglehetősen maszkulin, és kevés teret hagy bármilyen feminin megnyilvánulásnak, nőknek, melegeknek.

Ezek a számokban is jól megmutatkoznak, 2010-ben a női executive chefek aránya alig 10%-os volt az éttermekben, a férfi séfek pedig 17 ezer dollárral kerestek többet évente a nőknél - írja a StarChefs.com. Azóta sem sokat javult a helyzet.

Ma már rengeteg előbújt (coming outolt) séf látható a legnagyobb amerikai főzőműsorokban - Ted Allen, Cat Cora, Elizabeth Falkner, Susan Feniger - , akik azonban kisebbségben vannak a gasztronómia világában.

Cat Cora az egyik legismertebb, vállaltan leszbikus amerikai séf

“Nincsen túl sok meleg séf” - meséli Yigit Pura, a Top Chefs: Just Desserts című amerikai gasztro-reality első évadának nyertese.

“Különösen a fine dining konyhák nem bátorítják az előbújást, mert itt kifejezetten macsós, maszkulin munkakörülmények uralkodnak, ami egyáltalán nem kedvez az előbújásnak, vagy annak, hogy egyáltalán jól érezd magadat a saját bőrödben.”

“Hogyan szembesíted magad a gyűlölködéssel? Csináld amerikai módra, legyél jobb annál, mint amilyenek ők!”

Art Smith, a Top Chef Masters nevű amerikai gasztroműsor versenyzője is megerősíti Yigit Pura állítását, szerinte sem a gasztrovilág az ideális terep egy meleg férfinak vagy nőnek. Smith a karrierje kezdetén a munkahelye melletti csokoládéboltba menekült az állandó gúnyolódások elől. Azt állítja, a humora átsegítette ugyan ezeken a nehéz helyzeteken, de a sikert a kitartásának tulajdonítja. Oprah Winfrey szakácsa volt, több éttermet vezet jelenleg országszerte, és három szakácskönyvet jelentetett meg eddig.

Art Smith

Az Advocate.com cikkében megszólaltatott szakácsok egyetértenek, hogy LMBTQ emberként sokkal többet kell bizonyítani, és a gúnyolódók elhallgattatására a legjobb módszerük a kemény munka, egy idő után ugyanis már a kitartásuk fognak figyelni rájuk, nem a szexuális irányultságuk miatt. Magyarul, egy LMBTQ-embernek többszörösen annyit kell dolgoznia azért, hogy bizonyítson és hogy elismerjék.

Susan Feniger szerint, akinek hat étterme is van Kaliforniában, az, hogy nőként egy férfiak dominálta szakmában sikeres, kiemelkedőbbé tette a többiek közül, így sokkal kevésbé került terítékre az, hogy mellesleg leszbikus is: “biztos vagyok benne, hogy nőként sok férfi séf kollégámhoz képest kevesebbet kerestem. A hetvenes években, amikor én kezdtem, nem volt sok nő a konyhákon, és ha nőket egy szigorú francia konyhába kerülsz… végül az előkészítőbe kerültem, ahol azt vettem észre, hogy körülöttem mindenki más latin-amerikai.”

Susan Feniger

A kaja összehozza az embereket

Elizabeth Falkner, aki Los Angeles-ben mindenki meleg cukrászának számít, leginkább különleges esküvői tortáiról vált ismertté. “Sosem hagytam, hogy bármilyen célomnak az útjába álljon, hogy leszbikus vagyok. A legnagyobb félreértés velem kapcsolatban, hogy csak cukrász vagyok, pedig ugyanúgy séf is.”

Elizabeth Falkner

“Tökmindegy, hogy meleg, hetero, muszlim, keresztény vagy buddhista, az emberek imádnak enni. Rájöttem, hogy az étkezés igazi olvasztótégely, a desszertet mindenki imádja, és meg lehet vele törni még a jeget is” - mesélte Yigit Pura az Advocate-nek.

“Mindig is voltak LMBTQ-emberek a kulinária világában, mert ha valami finom, akkor az egyszerűen csak finom, és nincs helye a gyűlölködésnek.”

Yigit Pura

A Bravo és Food Network amerikai csatornák vezetői egyetértenek, hogy a jó séfnél csak a rátermettség és a tehetség számít.

Olyan karaktereket keresnek a műsoraikba, akikkel azonosulni tudnak a nézőik, így egy széles, diverz paletta alakul ki a versenyzők személyiségéből. Ha történetesen valamelyikük meleg, akkor meleg. Nem ez számít.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...