Izgalmas ízek januárra, ha a füleden jönnek ki a tipikus téli fogások

Teljesen érthető, ha kicsit eleged van már a krémlevesekből, tartalmas egytálételekből és komoly húsos fogásokból, új ízekre, változatosságra vágynál, a téli zöldség- és gyümölcskínálat azonban nem kényeztet el minket. Mutatjuk, hogyan tedd változatosabbá a januári mindennapokat.

Január környékére a legtöbben azért már kezdünk besokallni a tipikus téli alapanyagoktól: legtöbben friss ízekre vágynak, boldogan gyártják a salátákat, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy hideg zöldeket egyenek, mikor kint fagy, de az ezredik krémlevest is unják, a sütőtöktől pedig már szinte besárgul a bőrük, annyiszor kerül az asztalra.

Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány ízkombinációt és praktikát, amivel kicsit felrázhatjuk az étkezésünket, mert bár hosszú hónapok óta a káposzták, gyökérzöldségek, tökök és krumplik, na meg sokaknál a komolyabb húsos fogások töltik ki a mindennapokat, lehet csavarni rajtuk, hogy érdekesebbek legyenek. A tavasz még messze van, de addig se unatkozzunk.

A kedvenc sajtos-sütőtökös receptem

A sütőtök a téli zöldségek egyik alapdarabja, rendkívül egészséges, édes, kellemes íze egyaránt jól érvényesül édes süteményekben és sós ételekben is, készülhet belőle leves, krém, köret, süthetjük magában vagy más zöldségekkel.

Számomra akkor lett megunhatatlan, amikor elkezdtem felturbózni sajtokkal, megalkotva így az egyik legegyszerűbb és legfinomabb hétköznapi vacsorafogást:

a tököt egyszerűen csak felkarikázom, és beteszem a sütőbe 200 fokra, de a légkeverést még véletlenül sem kapcsolom be, mert úgy túlságosan vizes marad a tök. Mikor már majdnem puhára sültek a korongok, és elkezdett az oldaluk karamellizálódni, sajtszeleteket pakolok rájuk. Van, amikor karakteres sajtokat használok, máskor camembert kerül rá, de van, hogy egyszerű, olvadós mozzarellával borítom a tököket, alaposan sózom, borsozom, majd meglocsolom balzsamecettel, de még jobb, ha valamilyen sűrített balzsamecetet használunk, glassa néven sok boltban megtalálható már. Néhány percig még sütjük az egészet, míg a sajt rendesen meg nem olvad, és már ehető is. Magában tökéletes vacsora, de köretként is remekük működik. A tök édességét remekül ellensúlyozzák a sós, savanyú hozzávalók.

Batáta és csicsóka

Az édeskrumplit sokan egyenértékűnek tekintik a sütőtökkel, és valóban, ízükben rendkívül hasonlítanak egymásra, de az édesburgonya nem fő szét annyira, jobban használható köretként, íze sokszor lágyabb, édesebb a töknél. Ha hasábokra vágjuk, megolajozzuk és megszórjuk kukoricakeményítővel, sütőben vagy akár olajban (de egészségesebb sütőben sütni) ropogósra süthető, és kiváló helyettesítője a hagyományos krumplinak.

Édeskrumpli


A csicsóka az egyik legegészségesebb téli zöldségünk, egyesek igazi superfoodnak tekintik, amit ehetünk jól megmosva és hajszálvékonyra szeletelve nyersen magában is, de a sütőben pár perc alatt krémesre sül, és rendkívül ízgazdag köret készülhet belőle. Íze egyszerre krumplis és édes. A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alapélelmiszernek tekinthető, magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Egyetlen gond van vele, magas inulintartalma – amely egy vízben nem oldódó, nagyméretű rost – az arra érzékenyeknél komoly felfúvódást okozhat.

Saláták csakazértis

Érhető, hogy hóban, fagyban, zúzmarában nem mindenki vágyik arra, hogy hideg salátákat vacsorázzon, még ha a friss zöldfűszerek és salátafélék iránt ilyenkor a legtöbben azért már igencsak vágyakozunk. Nem kell lemondani róluk, egyszerűen kombináljuk őket tartalmasabb hozzávalókkal. Egy langyos tésztasalátába keverjünk bátran bébispenótot vagy rukkolát. Főzzünk meg egy adag lencsét, és ne hagyományos, hagymás-ecetes változatban készítsük el, hanem inkább kombináljuk sütőtökkel vagy gyökérzöldségekkel, céklával, majd tálaláskor adjunk hozzá rengeteg friss zöldet. Langyosan fogyasztva egy pillanatig sem fogjuk úgy érezni, hogy éhesek maradtunk, és még melenget is.

Ha pedig egy hirtelen sült hús mellé valami tartalmas köretre vágyunk, ami egyúttal harsog a frissességtől, csináljunk tabbouleht, amiben a nagy mennyiségű petrezselyemmel egy-egy étkezés erejéig megidézhetjük a forró nyári napokat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek