Izgalmas ízek januárra, ha a füleden jönnek ki a tipikus téli fogások

Teljesen érthető, ha kicsit eleged van már a krémlevesekből, tartalmas egytálételekből és komoly húsos fogásokból, új ízekre, változatosságra vágynál, a téli zöldség- és gyümölcskínálat azonban nem kényeztet el minket. Mutatjuk, hogyan tedd változatosabbá a januári mindennapokat.

Január környékére a legtöbben azért már kezdünk besokallni a tipikus téli alapanyagoktól: legtöbben friss ízekre vágynak, boldogan gyártják a salátákat, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy hideg zöldeket egyenek, mikor kint fagy, de az ezredik krémlevest is unják, a sütőtöktől pedig már szinte besárgul a bőrük, annyiszor kerül az asztalra.

Sült körtés saláta

Tavaszias hangulatú saláta. Gyors és ideális ebéd vagy vacsora. A recept kisebb változtatásokkal a NLKonyha legfrissebb számából való.

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány ízkombinációt és praktikát, amivel kicsit felrázhatjuk az étkezésünket, mert bár hosszú hónapok óta a káposzták, gyökérzöldségek, tökök és krumplik, na meg sokaknál a komolyabb húsos fogások töltik ki a mindennapokat, lehet csavarni rajtuk, hogy érdekesebbek legyenek. A tavasz még messze van, de addig se unatkozzunk.

A kedvenc sajtos-sütőtökös receptem

A sütőtök a téli zöldségek egyik alapdarabja, rendkívül egészséges, édes, kellemes íze egyaránt jól érvényesül édes süteményekben és sós ételekben is, készülhet belőle leves, krém, köret, süthetjük magában vagy más zöldségekkel.

Számomra akkor lett megunhatatlan, amikor elkezdtem felturbózni sajtokkal, megalkotva így az egyik legegyszerűbb és legfinomabb hétköznapi vacsorafogást:

a tököt egyszerűen csak felkarikázom, és beteszem a sütőbe 200 fokra, de a légkeverést még véletlenül sem kapcsolom be, mert úgy túlságosan vizes marad a tök. Mikor már majdnem puhára sültek a korongok, és elkezdett az oldaluk karamellizálódni, sajtszeleteket pakolok rájuk. Van, amikor karakteres sajtokat használok, máskor camembert kerül rá, de van, hogy egyszerű, olvadós mozzarellával borítom a tököket, alaposan sózom, borsozom, majd meglocsolom balzsamecettel, de még jobb, ha valamilyen sűrített balzsamecetet használunk, glassa néven sok boltban megtalálható már. Néhány percig még sütjük az egészet, míg a sajt rendesen meg nem olvad, és már ehető is. Magában tökéletes vacsora, de köretként is remekük működik. A tök édességét remekül ellensúlyozzák a sós, savanyú hozzávalók.

Sütőtökburger

A sütőtökszezonnak még nincs vége, használjuk ki! A sütőtökös pogácsa önmagában is nagyon finom, lágy zöldségfasírt, ha valakinek nincs kedve a bucihoz, ki is hagyhatja.

Batáta és csicsóka

Az édeskrumplit sokan egyenértékűnek tekintik a sütőtökkel, és valóban, ízükben rendkívül hasonlítanak egymásra, de az édesburgonya nem fő szét annyira, jobban használható köretként, íze sokszor lágyabb, édesebb a töknél. Ha hasábokra vágjuk, megolajozzuk és megszórjuk kukoricakeményítővel, sütőben vagy akár olajban (de egészségesebb sütőben sütni) ropogósra süthető, és kiváló helyettesítője a hagyományos krumplinak.

Édeskrumpli


A csicsóka az egyik legegészségesebb téli zöldségünk, egyesek igazi superfoodnak tekintik, amit ehetünk jól megmosva és hajszálvékonyra szeletelve nyersen magában is, de a sütőben pár perc alatt krémesre sül, és rendkívül ízgazdag köret készülhet belőle. Íze egyszerre krumplis és édes. A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alapélelmiszernek tekinthető, magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Egyetlen gond van vele, magas inulintartalma – amely egy vízben nem oldódó, nagyméretű rost – az arra érzékenyeknél komoly felfúvódást okozhat.

Saláták csakazértis

Érhető, hogy hóban, fagyban, zúzmarában nem mindenki vágyik arra, hogy hideg salátákat vacsorázzon, még ha a friss zöldfűszerek és salátafélék iránt ilyenkor a legtöbben azért már igencsak vágyakozunk. Nem kell lemondani róluk, egyszerűen kombináljuk őket tartalmasabb hozzávalókkal. Egy langyos tésztasalátába keverjünk bátran bébispenótot vagy rukkolát. Főzzünk meg egy adag lencsét, és ne hagyományos, hagymás-ecetes változatban készítsük el, hanem inkább kombináljuk sütőtökkel vagy gyökérzöldségekkel, céklával, majd tálaláskor adjunk hozzá rengeteg friss zöldet. Langyosan fogyasztva egy pillanatig sem fogjuk úgy érezni, hogy éhesek maradtunk, és még melenget is.

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Ha pedig egy hirtelen sült hús mellé valami tartalmas köretre vágyunk, ami egyúttal harsog a frissességtől, csináljunk tabbouleht, amiben a nagy mennyiségű petrezselyemmel egy-egy étkezés erejéig megidézhetjük a forró nyári napokat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...