Január környékére a legtöbben azért már kezdünk besokallni a tipikus téli alapanyagoktól: legtöbben friss ízekre vágynak, boldogan gyártják a salátákat, mások elképzelhetetlennek tartják, hogy hideg zöldeket egyenek, mikor kint fagy, de az ezredik krémlevest is unják, a sütőtöktől pedig már szinte besárgul a bőrük, annyiszor kerül az asztalra.
Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány ízkombinációt és praktikát, amivel kicsit felrázhatjuk az étkezésünket, mert bár hosszú hónapok óta a káposzták, gyökérzöldségek, tökök és krumplik, na meg sokaknál a komolyabb húsos fogások töltik ki a mindennapokat, lehet csavarni rajtuk, hogy érdekesebbek legyenek. A tavasz még messze van, de addig se unatkozzunk.
A kedvenc sajtos-sütőtökös receptem
A sütőtök a téli zöldségek egyik alapdarabja, rendkívül egészséges, édes, kellemes íze egyaránt jól érvényesül édes süteményekben és sós ételekben is, készülhet belőle leves, krém, köret, süthetjük magában vagy más zöldségekkel.
Számomra akkor lett megunhatatlan, amikor elkezdtem felturbózni sajtokkal, megalkotva így az egyik legegyszerűbb és legfinomabb hétköznapi vacsorafogást:
a tököt egyszerűen csak felkarikázom, és beteszem a sütőbe 200 fokra, de a légkeverést még véletlenül sem kapcsolom be, mert úgy túlságosan vizes marad a tök. Mikor már majdnem puhára sültek a korongok, és elkezdett az oldaluk karamellizálódni, sajtszeleteket pakolok rájuk. Van, amikor karakteres sajtokat használok, máskor camembert kerül rá, de van, hogy egyszerű, olvadós mozzarellával borítom a tököket, alaposan sózom, borsozom, majd meglocsolom balzsamecettel, de még jobb, ha valamilyen sűrített balzsamecetet használunk, glassa néven sok boltban megtalálható már. Néhány percig még sütjük az egészet, míg a sajt rendesen meg nem olvad, és már ehető is. Magában tökéletes vacsora, de köretként is remekük működik. A tök édességét remekül ellensúlyozzák a sós, savanyú hozzávalók.
Batáta és csicsóka
Az édeskrumplit sokan egyenértékűnek tekintik a sütőtökkel, és valóban, ízükben rendkívül hasonlítanak egymásra, de az édesburgonya nem fő szét annyira, jobban használható köretként, íze sokszor lágyabb, édesebb a töknél. Ha hasábokra vágjuk, megolajozzuk és megszórjuk kukoricakeményítővel, sütőben vagy akár olajban (de egészségesebb sütőben sütni) ropogósra süthető, és kiváló helyettesítője a hagyományos krumplinak.
A csicsóka az egyik legegészségesebb téli zöldségünk, egyesek igazi superfoodnak tekintik, amit ehetünk jól megmosva és hajszálvékonyra szeletelve nyersen magában is, de a sütőben pár perc alatt krémesre sül, és rendkívül ízgazdag köret készülhet belőle. Íze egyszerre krumplis és édes. A csicsóka elsősorban kalóriaszegény alapélelmiszernek tekinthető, magas rosttartalma miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Egyetlen gond van vele, magas inulintartalma – amely egy vízben nem oldódó, nagyméretű rost – az arra érzékenyeknél komoly felfúvódást okozhat.
Saláták csakazértis
Érhető, hogy hóban, fagyban, zúzmarában nem mindenki vágyik arra, hogy hideg salátákat vacsorázzon, még ha a friss zöldfűszerek és salátafélék iránt ilyenkor a legtöbben azért már igencsak vágyakozunk. Nem kell lemondani róluk, egyszerűen kombináljuk őket tartalmasabb hozzávalókkal. Egy langyos tésztasalátába keverjünk bátran bébispenótot vagy rukkolát. Főzzünk meg egy adag lencsét, és ne hagyományos, hagymás-ecetes változatban készítsük el, hanem inkább kombináljuk sütőtökkel vagy gyökérzöldségekkel, céklával, majd tálaláskor adjunk hozzá rengeteg friss zöldet. Langyosan fogyasztva egy pillanatig sem fogjuk úgy érezni, hogy éhesek maradtunk, és még melenget is.
Ha pedig egy hirtelen sült hús mellé valami tartalmas köretre vágyunk, ami egyúttal harsog a frissességtől, csináljunk tabbouleht, amiben a nagy mennyiségű petrezselyemmel egy-egy étkezés erejéig megidézhetjük a forró nyári napokat.
Ezeket olvastad már?
8 nagyon zöldséges leves, ami felmelegít a téli hidegben
Bőséges, ízletes, sokzöldséges leveseket télen is lehet készíteni! Ezek a fogások szinte maguktól készülnek el, ráadásul mennyeiek!
NosaltyA legfincsibb "LUSTA ASSZONY" ételek egész hétre
Péksütik, egytálételek, húsételek, zöldséges ebédek és sütemények hada vár titeket – ha lusták vagytok, ha nem, ezek egészen gyorsan összedobható finomságok!
Brecz Judit11 melengető krémleves, ami tejmentesen készül
Egy meleg krémlevesre nehéz nemet mondani, azonban ha laktózérzékenyek vagyunk vagy tejfehérje-allergiások, egy kicsit taktikázni kell, hogy fogyaszthassuk. Szerencsére csak néhány hozzávalót kell lecserélni!
NosaltyÍgy főzd: legyen tökéletes a quinoád minden egyes alkalommal
Aki kicsit is jobban odafigyel az egészségére vagy a tudatos étkezésre, egész biztosan találkozott vele, vagy kóstolta már a quinoát. De van bevált recepted arra, hogyan főzöd?
Brecz Judit