Az Ételt csak okosan oldal arra figyelmeztet, hogy érdemes odafigyelni a citrusfélék fogyasztásakor, hiszen ezek a gyümölcsök hosszú utat tesznek meg, amíg hazánkba érkeznek, azért pedig, hogy ne romoljanak meg, különböző vegyszereket alkalmaznak. Mivel ezeket a gyümölcsöket leginkább a penészedés és a kiszáradás fenyegeti, ezért a terményeket a szállítás előtt penész elleni szerrel felületkezelik, illetve bevonják kiszáradást megelőző viaszréteggel, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz is.
Különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, ilyenkor a penész elleni szer kimarad a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére.
Arról, milyen termékeket használnak a citrusféléken a termék címkéjén, illetve az üzletben, a hozzá kapcsolódó feliratról tájékozódhat a fogyasztó. Ezt az információt az ömlesztett, nem előre csomagolt áruk esetében is köteles feltüntetni a kereskedő.
Akkor mégis hogyan fogyaszthatjuk biztonságosan?
A felületkezelésre használt különböző szereket nem lehet mosással eltávolítani, tehát csak meghámozva lehet fogyasztani. Ha azonban kifejezetten a héját szeretnénk felhasználni, vagy éppen kandírozni szeretnénk a gyümölcsöt, akkor érdemes a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöt választani. Ha nem egyértelmű a jelölés, akkor érdemes kezeltnek tekinteni a gyümölcsöt.
Ezeket a szabályokat érdemes betartani:
- Minden esetben mossuk meg alaposan a gyümölcsöt
- A felületkezelt gyümölcsök esetében a héj eltávolítását követően mossunk kezet, így elkerülhetjük, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő szer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkben kerüljön.
- A csomagolás egyrészt a szállításból adódóan, másrészt esetenként a felületkezelés következményeként is szennyezett lehet, ezért ne hagyjuk, hogy ezzel a gyerekek játszanak, azt dobjuk ki, és mossunk kezet utána.
- A boltokban kapható aszalt vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt ezeket használni a frissen reszelt héj helyett, vagy pedig keressük a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Így készíts általános tisztítószert házilag - citromhéjból és ecetből!
Ha van pár kinyomott citromod és némi eceted, már meg is vagy - ez a tisztítószer sokoldalú, olcsó, és nem szennyezi a környezetet!
Brecz Judit14 citromtól illatozó muffin
Ha valami nagyon citromos süteményről van szó és nincs 40 fok, az a karácsonyi időszakot vetíti elő. Hangolódjunk mi is illatos muffinokkal az ünnepekre!
Nosalty9 fantasztikusan citromos sütemény
Szeretitek a fanyar ízeket? Annyira jól áll a sütiknek a citrom, ne felejtsük el a vele készült desszerteket! Citromos piskótát, tortát, kevert sütiket ide!
NosaltyTop 9 fantasztikus krémes citromos torta
Ha unod a nagyon édes csokoládés tortákat, válassz most citromosat - készítsd fanyarra, kevesebb cukorral, hidd el, megéri!
Nosalty