Ha nincs a közelben konditerem, csinálj sütőtökkrémlevest!

A keksz-ügy annyira kimerítő volt, hogy ma biztosra megyek: egy krémlevest talán még én sem rontok el.

Tomeszka currys sütőtökkrémlevesére esett a választás, mert nem kell bele répa (nincs itthon) viszont curry meg igen (van). És mivel a gyerekeim úgyis utálják a sütőtököt, azt teszek bele, amit akarok.

Először is a hozzávalók. Épp meg akartam kérni receptíró asszonytársaimat, hogy könnyítsük már meg egymás életét, és ne 25 meg 75 dekázzunk, kis hagyma vagy nagy hagyma! Kis sütőtök-nagy sütőtök! de akkor megláttam, hogy Tomeszka férfi, így már mindent értek.

A sütőtök megpuhítására ugye két iskola van. Az egyik, a lógós módszer, hogy feldarabolva bevágjuk a sütőbe, majd kivesszük puhán és ínycsiklandozóan. A másik, a hard way: a tököt feldarabolni, és lábosban párolni. Ez azért jobb, szerintem, mert egyrészt minket dextereket kemény fából faragtak és nem választjuk a rövidebb utat, másrészt így lesz leve, és nem lesz vízízű a cucc, amikor felöntöm. (Természetesen nincs alaplém lefagyasztva, mint nektek, azért ez az okoskodás).

Na és akkor már bizonyára értitek a címválasztást, majd besz*rtam, amíg felvágtam az állatot! Egy norvég favágó sem izzad annyit a karácsonyfaszezonban, mint én ma délután. De megvan! A többi már gyerekjáték!

Már csak curryt kell választanom, mert ezt nem részletezte Tomeszka, és hát curryben elég erősek vagyunk, sárga, piros, zöld, thai, indiai vagy madras legyen? A zöld mellett döntöttem, mert a madrastól féltem, a többi meg mind paszta volt, és azok nagyon összeragadhatnak (jó, nem, de valahogy dönteni kellett).

Szóval dinszteltem, főztem, curryztam, turmixoltam… és nem finom! Túl híg! Pedig sokkal kevesebb vizet tettem bele, mint írták! Le kellett volna öntenem a levét turmixolás előtt, ahogy anyukám tanította, és utána visszatenni, amennyi kell.

Már majdnem sírtam, de akkor tettem bele egy kis tejszínt, a férjem pedig megsózta, és egész jó lett. Őrségi tökmagolajjal meglocsolva szervíroztam. Magamnak.

Olvasd vissza dexterke első kísérletét a konyhában!

Dexterke főz: egy kertvárosi anyuka kalandja Flóra étcsokis-zabpelyhes kekszével

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...