Biztos sokan vannak, akik már gyerek- és fiatalkorukban is találkoztak ezzel a különleges ízű és küllemű zöldséggel, az én gyerekkoromból abszolút kimaradtak az édesköményes fogások. Mihez kezdjünk ezzel a sosem apró, ánizsos ízű, kaporszerű levelekkel teletűzdelt zöldséggel? Íme 4 ok, amiért érdemes bátorkodnod vele a konyhában!
1. Izgalmassá teszi az ételket
Az édeskömény gumója többek között az olasz konyha egyik kedvenc alapanyaga, jól passzol az olyan olasz fűszerekkel, mint a kakukkfű vagy a bazsalikom, de jó párost alkot parmezánnal és asiago sajttal, valamint mozzarellával is.
Az ázsiai konyha is szívesen használja, a gumót nyersen felszeletelve, salátaként is szokták tárolni, de koriandermaggal és római köménnyel együtt pácokhoz, tagine alapokhoz is szívesen felhasználják az édeskömény ánizsos ízvilágát.
2. Mindenre jó, és ezt nem csak mi mondjuk...
...hanem az ókori rómaiak, a görögök és a kínaiak is, akik az ősi orvoslásban megannyi betegség és probléma kezelésére használták. Hippokratész a kisbabák bélgörcseire ajánlotta, de az orvos-botanikus Dioszkoridész is ezt a zöldséget ajánlotta emésztési problémák orvoslására. Az ősi Kínában az édeskömény teáját ételmérgezésre, kígyómarásra és torokfájásra is használták gyógyírként, leforrázott levelei pedig segítenek az asztmás betegséggel küzdőknek.
3. Egész évben elérhető
Lehet tavasz, ősz, tél vagy nyár, friss édesköményt szinte egész évben lehet vásárolni, figyelj oda azonban, milyen állaga van a zöldségnek. A tökéletes és lédús édeskömény kemény és fényes, nyomkodás esetén is szilárd marad, nem ereszt semmilyen levet, kaporszerű levelei zsengék és zöldek, ugyanez igaz a szárakra is. Hűtőben akár egy hétig is frissen tartható, ha pedig a külső réteg egy kicsit megpuhulna vagy elszíneződne, szedjük le és használjuk fel a belső rétegeket.
4. Minden része ehető!
A gumója felszeletelve nyersen vagy grillezve salátákban, egytálételekben isteni, a szára hasonlóképp, friss levelei és – általában – szárított magjai fűszerként használatosak. Még a kis sárga virágok is fogyaszthatók frissen vagy szárított formában, teaként. Leveszöldségnek is kiváló, fokhagymával, sóval és fehérborssal ízesítve pedig egy kis olajon megsütve is isteni. Sokan ajánlják húsok mellé párolt zöldségköretnek (tepsiben még érdemes is a hússal együtt sütni).
Az édesköménynek jellegzetes illata lesz még akkor is, ha már hőkezelted valamilyen formában. A zöldség íze és illata is emlékeztet az ánizsra (sokan ezért tartózkodnak a fogyasztásától), a két növény azonban nem áll rokonságban egymással, a sütés vagy főzés folyamán pedig nem is feltétlenül fogsz érezni ánizsos ízt, az viszont biztos, hogy nem csak egyszer fogod kipróbálni ezt a különleges zöldséget.
EZ IS ÉRDEKES:
Ezeket olvastad már?
5 hiba, amelyet elkövethetsz, mikor a legédesebb dinnyét keresed
Ha görögdinnyére vágysz, de nem tudod, melyik legyen, akkor mondjuk, mire figyelj, és mit felejts el.
Brecz Judit5 tipp, hogy ne rontsd el a házi kenyérsütést
Ropogós héjú, puha cipók… jó esetben ilyen a végeredmény, máskor kezdheted elölről az egészet. Velem is előfordult, ezért megosztom veled, mire figyelj kenyérsütéskor!
Országh KittiEz a tökéletes palacsinta titka! Nemcsak gyakorlat kérdése, a fizika...
Szeretnél szép, egyenletes, vékony palacsintát készíteni? Itt az ideje megismerned a palacsintasütés titkát!
Petrás Gabriella