Ha másért nem is, ezért lehet, hogy érdemes vegetáriánusnak lenned

A vegetáriánus étrendnek számos jótékony hatása lehet, itt egy újabb érv, hogy te is növeld a zöldségbeviteled.

A szív- és érrendszeri betegségek, amelyek közé tartozik a stroke is hazánkban vezető megbetegedéseknek, illetve halálokoknak számítanak. Remélhetőleg egyre többünkben tudatosul, hogy ez az a betegségcsoport, amely nagy mértékben megelőzhető az egészséges kiegyensúlyozott étrenddel és aktív életmóddal.

Amellett, hogy csökkentjük a telítettzsírsav-bevitelünket, igyekszünk fenntartani az optimális testtömegünket stb., úgy tűnik, hogy a vegetáriánus étrend követése is szerepet játszhat a stroke kockázatának csökkentésében.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia Neurology című folyóiratában nemrég megjelent, tanulmány szerint a diófélékben, zöldségekben és szójában gazdag vegetáriánus étrendet követő embereknek kisebb a stroke-ra való kockázatuk, mint azoknak, akik húst, és halat is rendszeresen fogyasztanak. A tanulmány alapjául szolgáló kutatások során több mint 13000 résztvevőt követtek 6-9 éven keresztül. A résztvevők ~30%-a volt vegetáriánus (azaz nem fogyasztott egyáltalán húst, halat, vagy ezekből készült termékeket, de fogyasztott tojást, tejtermékeket, és természetesen növényi eredetű élelmiszereket.) Az ő étrendjükre jellemző volt, hogy több élelmi rostot és növényi eredetű fehérjét fogyasztottak, és kevesebb állati eredetű fehérjét és zsírt.

A kutatás eredményei szerint a vegetáriánus étrenden élőknek több mint 50%-kal kisebb volt a kockázata a stroke kialakulására, mint a nem vegetáriánusoknak.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Spenótos quesadilla

Nyáron bőven elég egy ilyen könnyű ebédet összeütni, mert nem kell órák hosszat a forró tűzhely mellett állni.  Egyszerű és nagyon finom. 

A kutatás egyik hiányossága azonban, hogy a résztvevők tajvani buddhista közösség tagjai voltak, azaz jellemzően nem dohányoztak és nem fogyasztottak alkoholt. Ez a két tényező pedig fontos faktora a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Személy szerint azt gondolom, hogy ha nem is kell teljes mértékben vegetáriánus étrendre áttérnünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, az biztos, hogy fontos:

  • a napi 40-50 dkg zöldség és gyümölcs fogyasztása,
  • a magas zsírtartalmú vörös húsok, és belőlük készített húsipari termékek fogyasztásának mérséklése,
  • a növényi olajak használata az ételkészítésben (kivéve kókuszzsír, ami magas telítettzsírsav-tartalmú),
  • a hozzáadott cukor fogyasztásának minimalizálása,
  • az optimális testtömeg elérése és megtartása,
  • a rendszeres fizikai aktivitás beépítés a mindennapjainkba,
  • a dohányzás elhagyása,
  • a mértékletes alkoholfogyasztási szokások kialakítása,
  • a napi 2-2,5 l hozzáadottcukor-mentes folyadék elfogyasztása,
  • a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés,
  • az aktív, tudatos stresszkezelés.

Ha tehát nem szeretnél örökre lemondani a hús- és halfogyasztásról, akkor válaszd a sovány termékeket, és tarts bátran heti 1-3 húsmentes napot!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!