Ha kullancsot találsz, ne nyúlj az olajhoz! Így kell biztonságosan eltávolítani a vérszívót

Megfullasztani, nyomkodni tilos, óvatosan kihúzni viszont érdemes a szakértők útmutatói szerint a bőrbe kapaszkodott kullancsot.

Biztosan mindenki úgy emlékszik rá gyerekkorából, hogy táborokban és kirándulásokon vajjal vagy olajjal kezeltük a bőrünkben talált kullancsot, ám a mai irányelvek szerint ez legveszélyesebb dolog, amit a rettegett élősködővel tehetünk.

Kihúzni, de hogyan?

A legtöbb javaslat azt mondja, hogy a lehető leghamarabb el kell távolítani a bőrből a belekapaszkodott kullancsot, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Azt már mindenki tudja, hogy kirándulásokon érdemes résen lenni, utána alaposan átvizsgálni egymást és magunkat, különösen a hajlatokat, de a kullancs eltávolításának mikéntjét rengeteg tévhit övezi.

Ahogy ne: olaj, gyufaszál, szurkálás

Mindegyik régi, házi bölcsességet el kell felejteni, ha kullancsról van szó. Nem szabad megfullasztani az állatot olajos anyagokkal, a gyufaszál sem hatásos, de szurkálni vagy éles eszközzel nekiesni is tilos. Ezekben az esetekben maga a kullancs felhasadhat vagy elhányhatja magát, amitől nőhet a fertőzésveszély.

Ne sérüljön

A cél az, hogy anélkül szedjük ki az állatot, hogy bármilyen módon sérülést okoznánk rajta, vagy egyáltalán megnyomnánk a testét. Ez elsőre elég bonyolult műveletnek hangzik, valójában csak óvatosságot igényel.

A Heim Pál Gyermekkórház útmutatója alapján a következőket érdemes tennünk:

Ezeket olvastad már?

Itt a kullancsszezon! Így védekezz a kullancscsípés ellen!

A csipesz

A legjobb, ha van kullancseltávolító csipeszünk - az ÁNTSZ utasításai szerint a csipesz könnyebben használható, mint a kanál. Ezt érdemes fertőtleníteni, majd a bőrhöz legközelebbi ponton megfogni, határozott mozdulattal kivenni úgy, hogy közben az állatot ne nyomjuk össze. Itt is az a lényeg, hogy határozott, húzó mozdulatot alkalmazzunk.

A köröm

Legvégső esetben tiszta kézzel, egy határozott csippentéssel is ki lehet húzni a bőrbe kapaszkodott állatot, itt az a lényeg, hogy a testét ne érje nyomás, a feje nem baj, ha bent marad a bőrben. Ennél az eljárásnál az a fontos, hogy különösebb csavargatás, nyomkodás nélkül, egyszerűen kihúzzuk a bőrből úgy, hogy a bőrhöz legközelebb eső pontján csippentjük össze.

A cérna

Akinél nincs spéci eszköz, és nem akar körömmel a kullancshoz nyúlni, de van nála cérna, vagy egy ruhadarabból ki tud húzni egy szálat, az megpróbálhatja a fenti elvek mentén cérnával kihúzni a bőrbe kapaszkodott kullancsot. A cérnaszállal hurkoljuk körbe a kullancsot úgy, hogy a fejénél szorítsa össze, semmiképp se a testénél. A cérnaszálat határozott mozdulattal húzzuk felfelé, míg el nem engedi a bőrt.

A sebhely

A sebhelyet azonnal fertőtleníteni kell, alkohollal vagy fertőtlenítő oldattal, kenőccsel. Ha a feje bent maradt, az nem baj, néhány nap múlva magától kilökődik, ha mégsem, érdemes orvoshoz fordulni. Néhány napig oda kell figyelni a sebhelyre, és ha bármi furcsaságot észlelünk, orvoshoz kell fordulni. A sebhelyet sokáig, 6 hétig figyelni kell, mert később is jelentkezhetnek szokatlan tünetek.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...