Ha ezt most megnézed, többet biztosan nem eszel gumicukrot

Nem csak a gyerekek, de sok felnőtt kedvenc édes, nyúlós-rágós öröme a gumicukorka. Ha te is közéjük tartozol, és akarsz még valaha enni belőle, most hagyd abba az olvasást.

A gumicukorkák legfőbb vonzereje a színük és formájuk. A polcokról összetéveszthetetlenül csábítják a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt a vásárlásra.Ahogyan a neve is utal rá, a termék egyik fő összetevője a cukor. Közelebbről szemlélve, átlagosan majd felét alkotja.

De mi van egy zacskó gumicukorban?

A termékeket cukor, glükózszirup, keményítőszörp, illetve invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom. Jellegzetes, gumis állagukat a zselatin adja, amit nagyrészt vágóhídi csonthulladékból készítenek.De ez nem minden.

"Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudni illik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.” - írja a mumussá változott gumicukrokban előforduló zselatinról ez a tanulmány.

Nem hiszed el? Nézd meg!

Az elmúlt hetekben szinte minden gasztronómiai és egészséggel foglalkozó szaklap lehozta a belga filmrendező, Alina Kneepkens horrorfilmjét, ami kendőzetlenül, a maga kegyetlen valóságában mutatja meg, hogyan készülnek a nyúlós cukorkák - a véres kezdetektől, a boltok polcairól a kosaradba, majd a szervezetedbe kerülő kész édességig. Mindezt megfordítva, a gyártás végétől az elejéig.

Kneepkens gyomorforgató rövidfilmje egyébként nem az első sokkolóan tényfeltáró dokumetum-videója volt, korábban már készített hasonlóan nyers anyagot a belgák kedvenc tradicionális ételéről, a szilvával sült nyúlhúsról, vagy a magyarok kedvencéről, a véres hurkáról és sült kolbászokról.

Ha fenti videó emlékképeivel többé nem tudsz együtt élni, annyi jó hírünk azért van a gumicukor-témában, hogy létezik egyébként zselatinmentes gumicukor is.

Vegetáriánus zselatin?

Igen, ilyen például az agar-agar. Az E406-t (ismertebb nevén: agaragar) elsősorban a japán konyhában kezdték hasznosítani, levesek sűrítéséhez és desszertek elkészítéséhez. Az agar-agar tengeri vörösmoszatokból nyerik ki, és növényi sűrítő- gélképző és stabilizáló anyagként ismert, de alkalmazzák kozmetikai célokra (pl. szemránckrémekben, szappanokban).Mivel a vegetáriánusok, vega étkezést követők számára a zselatin-amely mindenféle és fajta állati részekből készül- nem használható, így az agar-agar remek kiváltója lehet.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

[via HuffingtonPost]

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...