Ha ezt most megnézed, többet biztosan nem eszel gumicukrot

Nem csak a gyerekek, de sok felnőtt kedvenc édes, nyúlós-rágós öröme a gumicukorka. Ha te is közéjük tartozol, és akarsz még valaha enni belőle, most hagyd abba az olvasást.

A gumicukorkák legfőbb vonzereje a színük és formájuk. A polcokról összetéveszthetetlenül csábítják a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt a vásárlásra.Ahogyan a neve is utal rá, a termék egyik fő összetevője a cukor. Közelebbről szemlélve, átlagosan majd felét alkotja.

De mi van egy zacskó gumicukorban?

A termékeket cukor, glükózszirup, keményítőszörp, illetve invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom. Jellegzetes, gumis állagukat a zselatin adja, amit nagyrészt vágóhídi csonthulladékból készítenek.De ez nem minden.

"Sokan talán már értesültek arról, hogy a zselatin bizony állati fehérjéből származik: előállítására hús- és bőripari melléktermékeket használnak fel. A zselatin tudni illik a porcos részeken, a csontok felületén, a bőr alatt, az izmokban és legfőképpen kötőszövetben tenyésző kollagén nevű fehérje irreverzibilis (vissza nem csinálható) hidrolízisével keletkezik. A boltban azután már por vagy lapkák formájában szerezhető be (E-száma: 441): szaga nincs, színe sem sok, íze is csak alig – éppen annyi, hogy adjon egy kis bónuszbukét a vele felturbózott ételeknek.” - írja a mumussá változott gumicukrokban előforduló zselatinról ez a tanulmány.

Nem hiszed el? Nézd meg!

Az elmúlt hetekben szinte minden gasztronómiai és egészséggel foglalkozó szaklap lehozta a belga filmrendező, Alina Kneepkens horrorfilmjét, ami kendőzetlenül, a maga kegyetlen valóságában mutatja meg, hogyan készülnek a nyúlós cukorkák - a véres kezdetektől, a boltok polcairól a kosaradba, majd a szervezetedbe kerülő kész édességig. Mindezt megfordítva, a gyártás végétől az elejéig.

Kneepkens gyomorforgató rövidfilmje egyébként nem az első sokkolóan tényfeltáró dokumetum-videója volt, korábban már készített hasonlóan nyers anyagot a belgák kedvenc tradicionális ételéről, a szilvával sült nyúlhúsról, vagy a magyarok kedvencéről, a véres hurkáról és sült kolbászokról.

Ha fenti videó emlékképeivel többé nem tudsz együtt élni, annyi jó hírünk azért van a gumicukor-témában, hogy létezik egyébként zselatinmentes gumicukor is.

Vegetáriánus zselatin?

Igen, ilyen például az agar-agar. Az E406-t (ismertebb nevén: agaragar) elsősorban a japán konyhában kezdték hasznosítani, levesek sűrítéséhez és desszertek elkészítéséhez. Az agar-agar tengeri vörösmoszatokból nyerik ki, és növényi sűrítő- gélképző és stabilizáló anyagként ismert, de alkalmazzák kozmetikai célokra (pl. szemránckrémekben, szappanokban).Mivel a vegetáriánusok, vega étkezést követők számára a zselatin-amely mindenféle és fajta állati részekből készül- nem használható, így az agar-agar remek kiváltója lehet.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

[via HuffingtonPost]

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...