Ha eljön a szilárd ételek ideje

Az első babánál különösen, de még a második gyermeknél is hatalmas izgatottság fogott el, amikor közeledtünk a hozzátáplálás időszakához. Akárcsak a babanevelés egyéb területein, itt is Dunát lehetett volna rekeszteni a felém áramló tanácsokból. Lássuk, melyeket tartok én megfontolandónak, ha eljön a szilárd ételek ideje!

Azt minden gyakorló édesanya tudja már, hogy ideális esetben a babánk 6 hónapos koráig csak szopik. Ha nincs elegendő anyatej, vagy valamiért a szoptatás nem megoldható, akkor a baba tápszert (is) kap. Ekkor már 4-5 hónapos kortól lehet próbálkozni a szilárd ételek bevezetésével.

Én mindkét gyermekemnél gyümölccsel kezdtem: ez lehet alma, őszi- vagy sárgabarack, körte. Bár épp szezonja van, a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder stb.) 2 éves korig nem ajánlottak.

Az utóbbi években lezajlott kutatásoknak köszönhetően ma már azt javasoljuk, hogy a gluténtartalmú gabonák a bevezetett első ételek között legyenek. Ízletes kásákat készíthetünk belőle a babának, főzzünk fel natúr gabonapelyhet kevés vízben, és adjunk hozzá pürésített gyümölcsöt. Figyeljünk oda, hogy a gyümölcs mindig friss, érett, sértetlen legyen, alaposan mossuk meg. A bébiételek édesítése külön nem szükséges, én fontosnak tartom, hogy a babák az alapanyagok természetes ízével találkozzanak.

Almapüré babáknak

A pici lányom az almát nem és nem akarta megenni. Próbáltam párolva, főzve, nyersen lereszelve, de sehogy sem ízlett neki. Ez egy egyszerű recept, igaz, picit sokáig tart elkészíteni, de ...

Almás céklapüré babáknak

A cékla az egyik zöldség, amit szinte elsőként kaphat a baba. Én is sokszor készítettem a kisfiamnak így, úgy, amúgy, és bár megette, látszott, hogy el tudna képzelni finomabb ebédet. ...

Tovább növelhetjük a változatosságot a zöldségfélék bevezetésével: burgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Főzve, sütve, kevés zsiradékon párolva kiváló főzelékalapok. Ezeket is sűríthetjük akár egy kis gabonapehellyel, ízesíthetjük gyümölcsökkel.

7-8 hónapos kortól adhatunk húst a főzelékhez feltétnek. Válasszunk zsírszegény húst és kímélően készítsük el: süssük, főzzük levesbe, pároljuk.

Fontos!

Az új alapanyagokat mindig fokozatosan vezessük be, figyeljük a baba reakcióját, soha ne erőltessünk semmit, legyünk óvatosak és türelmesek.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...