Az első babánál különösen, de még a második gyermeknél is hatalmas izgatottság fogott el, amikor közeledtünk a hozzátáplálás időszakához. Akárcsak a babanevelés egyéb területein, itt is Dunát lehetett volna rekeszteni a felém áramló tanácsokból. Lássuk, melyeket tartok én megfontolandónak, ha eljön a szilárd ételek ideje!
Azt minden gyakorló édesanya tudja már, hogy ideális esetben a babánk 6 hónapos koráig csak szopik. Ha nincs elegendő anyatej, vagy valamiért a szoptatás nem megoldható, akkor a baba tápszert (is) kap. Ekkor már 4-5 hónapos kortól lehet próbálkozni a szilárd ételek bevezetésével.
Én mindkét gyermekemnél gyümölccsel kezdtem: ez lehet alma, őszi- vagy sárgabarack, körte. Bár épp szezonja van, a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder stb.) 2 éves korig nem ajánlottak.
Az utóbbi években lezajlott kutatásoknak köszönhetően ma már azt javasoljuk, hogy a gluténtartalmú gabonák a bevezetett első ételek között legyenek. Ízletes kásákat készíthetünk belőle a babának, főzzünk fel natúr gabonapelyhet kevés vízben, és adjunk hozzá pürésített gyümölcsöt. Figyeljünk oda, hogy a gyümölcs mindig friss, érett, sértetlen legyen, alaposan mossuk meg. A bébiételek édesítése külön nem szükséges, én fontosnak tartom, hogy a babák az alapanyagok természetes ízével találkozzanak.
Tovább növelhetjük a változatosságot a zöldségfélék bevezetésével: burgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Főzve, sütve, kevés zsiradékon párolva kiváló főzelékalapok. Ezeket is sűríthetjük akár egy kis gabonapehellyel, ízesíthetjük gyümölcsökkel.
7-8 hónapos kortól adhatunk húst a főzelékhez feltétnek. Válasszunk zsírszegény húst és kímélően készítsük el: süssük, főzzük levesbe, pároljuk.
Fontos!
Az új alapanyagokat mindig fokozatosan vezessük be, figyeljük a baba reakcióját, soha ne erőltessünk semmit, legyünk óvatosak és türelmesek.