Ha csokoládét eszel, a tudtodon kívül árthatsz a legszegényebbeknek

A csokoládé finom, de tudod mi a valódi ára annak, hogy a szenvedélyednek hódolhass? Az iskola helyett a kakaóföldeken dolgozó több, mint 1 millió gyerek a megmondhatója.

A kávéhoz hasonlóan a legtöbb kakaóültetvényen sem olyan emberek dolgoznak, akik tisztességes fizetést kapnak a munkájukért. Amíg mi a boltban néhány száz forintot fizetünk egy tábla csokoládéért, addig azért az összegért akár napokat is dolgozhatnak az ültetvényeken a gyerekek és a szüleik.

Csokoládéfogyasztásért börtön?

2005-ben egy holland újságíró, Teun van de Keuken besétált a rendőrségre, hogy feladja magát. Azt kérte, tartóztassák le, felfogadott egy ügyvédet, hogy segítsen neki abban, hogy börtönbe kerülhessen, a bírót is arra kérte, hogy gyermekmunkához való hozzájárulása miatt ítéljék el. Végül Keukent nem ítélték el, hiszen a bűncselekmény, amire alapozta a saját maga ellen emeltetett vádat, az a csokoládé evése volt. De mi köze a gyerekmunkának a csokoládéhoz? Rengeteg kakaóbab ültetvényen gyerekek dolgoznak éhbérért.

Ez után Keuken úgy döntött, ő maga tesz azért, hogy megállítsa a gyermekmunkát, és alapított egy csokoládécéget, a Tony's Chocolonelyt, ami azon elszegényedett nyugat-afrikai országokban élőket foglalkoztatja, ahonnan a világ kakaóbab-termésének 70%-a származik.

A cég fontosnak tartja, hogy mindenki megértse: a csokoládé egy élvezeti cikk, nem pedig alapvető táplálék.Nem taszíthatunk több mint 1 millió gyereket rabszolgaságba, csak azért, hogy olcsón jussunk az élvezeti cikkekhez. A Tony'scsokoládéi nem egyenlő kockákból állnak, ami nem véletlen: az egyenlőtlen elosztású részek a csokoládéipar aránytalanságait hivatottak érzékeltetni.

A márka 5 alapelve, ami alapján a termelés folyik:

  • az összes összetevő nyomon követése, ellenőrizhetősége,
  • a mezőgazdasági termelőknek korrekt ár fizetése felvásárláskor, és korrekt munkabérek,
  • a gazdálkodók növényeinek kockázati megosztása,
  • a hosszú távú elkötelezettség növelése, és
  • a mezőgazdasági szövetkezetek, a gazdálkodók, valaminta befektetők együttműködésének segítése.

Kakaós kalács

A Csipetkéim óriási kalácsrajongók, hihetetlen mennyiséget képesek belőle elfogyasztani!:) A recept  innen.

Gyerekmunkások a kakaóbab ültetvényeken

A csokoládéiparban rengeteg gyerekrabszolga dolgozik éhbérét, de a felnőttek sem képesek a fizetésükből eltartani, etetni, ruháztatni, iskolába járatni a gyerekeiket. A viszonyítás kedvéért: egyetlen iskolai ruhára 1 havi bérük megy el.A Tony's már a legelső mozzanattól nyomon követi a csokoládé gyártását: azaz fontosnak tartják, hogy a kakaóbab is fenntartható gazdaságokból származzon, a munkások tisztességes bért kapjanak, és a felvásárlás is megfelelő áron történjen.

Lényeges, hogy lássuk: a kakaó világpiaci ára nem egyszer 40 százalékkal is megemelkedik, azonban ennek jelentős részét a termelők fizetik meg, nem pedig a csokoládégyárak, vagy a vásárlók. ATony's cége azonban odafigyelt a kompenzálásra, és azt szeretné elérni, hogy a többi gyártó, sőt, mi vásárlók is reagáljunk, ha emelkedik a kakaó ára.

A Tony's bízik abban, hogy ha az emberek megértik, mi is történik az ellenőrizetlen forrásból származó kakaóbabból készült csokoládé gyártása során, hajlandóak lesznek többet fizetni egy olyan csokoládéért, ami fenntartható gazdaságból, és gyerekmunkások nélkül készült. De ahhoz, hogy ez működjön, természetesen a kormányoknak, a gyáraknak, a felvásárlóknak és az ellátási lánc minden résztvevőkének együtt kell működnie. A jelenleginél jóval nagyobb ellenőrzés szükséges a kormányok részéről ahhoz, hogy a kakaótermelőknek jobb árat fizessenek a felvásárlók.

Az első lépés, hogy megértsd: nem mindegy, milyen csokoládét emelsz le a polcról!

Mostanra a kezdeményezés odáig jutott, hogy a legnagyobb holland szupermarkettel, az Albert Heijnnel együttműködve azon dolgoznak, hogy egy teljes mértékben ellenőrizhető forrásból származó kakaóbabból készült csokoládét hozzanak létre. Sőt, a Tony's az Egyesült Királyságban is szeretné meghonosítani az afrikaiakat segítő csokoládépiacot.

A céljuk, hogy bebizonyítsák: úgyis lehetséges finom, és kereskedelmi szempontból is nyereséges csokoládét gyártani, hogy közben nem alkalmaznak éhbérért munkásokat, gyerekeket. A jó hír az, hogy más csokoládégyáraknak is nyitottak arra, hogy rálépjenek az útra, amin a Tony's Chocolonelyt jár.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...