A füge a Földközi-tenger környéki települések legkedveltebb gyümölcse, bár aszalt változata leginkább Kis-Ázsiából származik. Nálunk bokorrá vagy kisebb fává nevelhető, egészen könnyen szaporítható növény. A magyar füge nem aszalható, de bor, lekvár, sütemények is készíthetők belőle, és húsok, saláták mellé is isteni!
A füge évente kétszer virágzik: az őszi virágokból fejlődő füge - ha nem fagy el télen - , nyárra érik be, a tavaszi virágzásból származó gyümölcsök pedig október közepe táján érnek be és szüretelhetők le – ezért írunk róla most mi is.
Tudtad?
Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és nem titok, hogy a bőrt is igencsak megszépíti. Hozzájárul az egyenletes barnuláshoz, és ha szerencsénk van, akkor az arra hajlamosak esetében megelőzi a pigmentfoltok kialakulását.
Ha sok fügénk van, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.
Hozzávalók ~ 10 adaghoz:
500 gramm füge
250 g barnacukor
2 dl víz
fél citrom leve
fahéjrúd
1 rúd vanília
Elkészítés:
Vágjuk apróbb darabokra a megmosott fügét, és tegyük egy lábosba. Öntsük fel hideg vízzel, tegyük bele a fahéjrudakat és a kikapart vaníliamagokat (meg a rudat is), majd forraljuk fel, és nyomkodjuk át krumplinyomóval.
Öntsük hozzá a cukrot, főzzük tovább kislángon, míg be nem sűrűsödik, folyamatosan kevergessük. Vegyük ki a vanília- és fahéjrudakat, majd botmixerrel pépesítsük le a masszát. A citromlevet is öntsük hozzá, picit főzzük még, majd öntsük kis, sterilizált üvegekbe, és fordítsuk fejre kb. fél órára, majd hagyjuk egy napig állni. Fogyasszuk akár füstölt sonkával, kaláccsal, vaj fölé kenve, vagy süteményekbe, palacsintába töltve!