Ha beérett a fügéd, főzz belőle fügelekvárt!

Kishazánk tele van fügefával, és sokunknál épp most érik be. Ha nem esszük meg mind nyersen, főzzük be lekvárnak, tényleg nagyon egyszerű!

A füge a Földközi-tenger környéki települések legkedveltebb gyümölcse, bár aszalt változata leginkább Kis-Ázsiából származik. Nálunk bokorrá vagy kisebb fává nevelhető, egészen könnyen szaporítható növény. A magyar füge nem aszalható, de bor, lekvár, sütemények is készíthetők belőle, és húsok, saláták mellé is isteni!

A füge évente kétszer virágzik: az őszi virágokból fejlődő füge - ha nem fagy el télen - , nyárra érik be, a tavaszi virágzásból származó gyümölcsök pedig október közepe táján érnek be és szüretelhetők le – ezért írunk róla most mi is.

Fügelekvár

Tudtad?

Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és nem titok, hogy a bőrt is igencsak megszépíti. Hozzájárul az egyenletes barnuláshoz, és ha szerencsénk van, akkor az arra hajlamosak esetében megelőzi a pigmentfoltok kialakulását.

Házi fügelekvár

Ha sok fügénk van, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami sós és édes ételekhez egyaránt remekül passzol. Elsősorban sütikhez, palacsintába, de sajttál mellé vagy sült húshoz ugyanúgy kitűnő kísérő. Mi most vaníliával és fahéjjal megbolondítva készítettük. Ráadásul érdemes többet készíteni belőle, mert ajándéknak is igazán különleges.

Hozzávalók ~ 10 adaghoz:

500 gramm füge

250 g barnacukor

2 dl víz

fél citrom leve

fahéjrúd

1 rúd vanília

Elkészítés:

Vágjuk apróbb darabokra a megmosott fügét, és tegyük egy lábosba. Öntsük fel hideg vízzel, tegyük bele a fahéjrudakat és a kikapart vaníliamagokat (meg a rudat is), majd forraljuk fel, és nyomkodjuk át krumplinyomóval.

Öntsük hozzá a cukrot, főzzük tovább kislángon, míg be nem sűrűsödik, folyamatosan kevergessük. Vegyük ki a vanília- és fahéjrudakat, majd botmixerrel pépesítsük le a masszát. A citromlevet is öntsük hozzá, picit főzzük még, majd öntsük kis, sterilizált üvegekbe, és fordítsuk fejre kb. fél órára, majd hagyjuk egy napig állni. Fogyasszuk akár füstölt sonkával, kaláccsal, vaj fölé kenve, vagy süteményekbe, palacsintába töltve!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...