Gyümölcsök a szénhidrátdiétában? Nincs kizárva!

Hogy férhetnek bele a gyümölcsök a szénhidrát-korlátozáson alapuló fogyókúrába vagy egy cukorbeteg mindennapi étrendjébe? Olvasd el szakértőnk tanácsait!

Sokak számára, akik betegségük miatt meghatározott szénhidráttartalmú étrenden élnek, vagy akár önként választják ezt az korlátozást, a legnagyobb kihívást a gyümölcsök diétába illesztése jelenti. Kisgyerekkorunktól kezdve azt halljuk, hogy együnk minél több gyümölcsöt, mert az egészséges, jót tesz a szervezetünknek. És akkor egyszer csak elérkezünk egy pontra, ahol kiderül, hogy mégsem jó nekünk, ha kilószám esszük a finom gyümölcsöket.

Olvastad már?

Tudj meg többet a szénhidrátokról!

A szénhidrátdiétáról

A szénhidrátdiéta az inzulin felfedezése után a cukorbetegek kiegészítő, ám markáns jelentőségű étrendjévé vált. Nemtől, kortól, fizikai aktivitástól függően változott a javasolt napi szénhidrát beviteli mennyisége.

Megfigyelések szerint az elsődlegesen a szénhidrát mennyiségének csökkentését alapul vevő étrend gyors és látványos testsúlycsökkentési eredményeket hoz, így mára a fogyókúrázók egyik kedvelt diétájává vált.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

A megszabott étrend helyes alkalmazása komoly odafigyelést, a pontos értékek alapos utánajárását és - legalábbis kezdetben - gyakori méréseket igényel. De nem kell aggódni, rutinnal viszonylag gyorsan a mindennapok részévé válhat a méricskélés, tudatos vásárlás, menütervezés.

Gyümölcsök az étrendben

Kellemesen édes-savanykás ízük, jellegzetes aromájuk miatt szeretjük a gyümölcsöket és az ezekből előállított termékeket: aszalványokat, leveket, befőtteket. Ezeknek az élelmiszereknek a szénhidráttartalma azonban nem elhanyagolható, ráadásul ez jellemzően fruktóztartalmukból fakad, ami a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik.

Mint minden egészséges életre törekvő diétában, úgy itt is helye kell hogy legyen a gyümölcsöknek. Ám hiába olyan gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns hatású vegyületekben és rostokban, szénhidráttartalmukkal muszáj számolni, amely a feldolgozott termékekben nem is olyan csekély, így nem kerülhető el itt se a grammok számolása.

Példaként vegyük a népszerű, 160 g szénhidrátot (továbbiakban szh) tartalmazó étrendet, amiben a napi leosztás a következőképp is történhet: reggeli: 30 g szh, tízórai:15 g szh, ebéd: 55 g szh, uzsonna: 15 g szh, vacsora: 45 g szh.

Nézd át mintaétrendünket!

Mintaétrend: 160 g szénhidrát/nap

Hogyan és mikor fogyasszuk őket?

  • Friss gyümölcsök: kisétkezés részeként javasoltak elsősorban, de nem önálló fogyasztásra. Kísérjük a gyümölcsöket sajttal, diófélékkel, magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kenyérrel, amelyek lassítják szénhidráttartalmának felszívódását. Főétkezéseknél lehet része salátáknak, szendvicseinknek (pl. camembert sajtos szendvics almával vagy körtével), kásánknak.
  • Ételkészítéshez: főétkezésbe beépítve gyümölcsleves vagy gyümölcsszósz formájában szerepelhet. Ekkor természetesen figyelembe kell venni a sűrítőanyag – liszt, keményítő - , az édesítő – nyírfacukor, fruktóz stb. – és a tej, tejszín, joghurt szénhidráttartalmát is. Ezek alapján az ebédre szánt 55 g-ból a levesre 25 g-ot számolhatunk. De fogyaszthatjuk húsételek mellé mártásként is.

Szénhidrátdiétába kezdenél? Ezekre ügyelj!:

A szénhidrátszegény diéták 7 tipikus hibája

  • Aszalt gyümölcsök: velük csak óvatosan. Mivel az aszalás lényege a nedvességtartalom kivonása, így az aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmazzák a gyümölcs tápanyagait, beleértve a cukortartalmát is. Ráadásul könnyű a csipegetés hibájába beleesni, és gyorsan lecsúszik 5-10 dkg. Amiről semmiképpen nem szabad megfelejtkezni: a boltban vásároltak egy része hozzáadott cukrot is tartalmaz, olvassuk el mindig az összetevők listáját. Étrendünkben ne szerepeljenek önállóan, de lehetnek müzlikeverékünk, salátánk, kásánk hozzávalói. Persze mindig számoljuk bele az ételbe a szénhidráttartalmukat!

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

  • Lekvárok: a lekvárok magas cukortartalmuk miatt csak nagy körültekintéssel illeszthetőek be ebbe az étrendbe. Habár a diétás, "diabetikus" változatok egyre több helyen kaphatóak, leggyakrabban még mindig fruktózzal készülnek. A szénhidráttartalom itt érdemiekben nem csökken – akár magasabb is lehet lévén a csekélyebb édesítőerőnek. Esetleg glikémiás indexük javíthat valamennyit a megítélésükön. Javasolt maximális adag 3 dkg ami 15-20 g szh-ot jelent. Vacsorába beillesztve 4-5 dkg kenyérrel gyorsan el is értük a 40-es határt.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

  • Szomjoltónak: a gyümölcslevek a lekvárokhoz hasonló besorolás alá esnek. A 100%-os felirat biztosít, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz az innivaló, de alacsony rost-, és magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt gyors vércukoremelő hatással bírnak. Ezért önálló fogyasztásuk nem javasolt. Étkezéssel egybekötve 1-1,5 dl - akár vízzel higítva - 10-15 g szh-ot tesz ki, ami nagyon magasnak számít alacsony telítőértékéhez viszonyítva. Opcióként szerepelhetnek a light levek, amelyek minimális szénhidráttartalommal rendelkeznek, de alacsony gyümölcstartalmuk miatt nem tartoznak a javasolt szomjoltók közé.

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!