A napfényből a lombhullásba tartunk, ezen a ponton pedig várakozással nézünk előre, s nosztalgiával tekintünk hátra az elkövetkező s már elmúlt gyümölcsökre, a belőlük készített ízletes étkekre. Remélhetőleg nagyrészt sikerekre emlékezhetünk, persze a főzésben a kudarcok sem kerülhetők ki mindig. Vegyük csak a gyümölcskrémlevesek esetét: az ember azt hinné, játszi könnyedséggel turmixolhat bármilyen alapanyagot ízes lévé – azonban a látszat gyakran csal, vannak ugyanis olyan delikvensek, amelyekkel nem járunk olyan jól.
Lássuk most a listát, amelyben felsorakoznak mind a pozitív, mind a negatív példák. Szolgáljon segítségként a jövőben, védjen meg a kudarcoktól!
Nézd meg galériánkban a krémlevesre alkalmas és kevésbé alkalmas gyümölcsöket!
5 gyümölcs, amit érdemes krémlevesíteni és 4, amit nem
Őszibarack
Néha már önmagában is olyan lédús, hogy alig kell hozzáadni valamit, szinte felér egy félkész levessel. Persze azért fokozhatunk az élményen némi joghurttal, citromlével és –héjjal, vaníliával, esetleg mentával. Főzés nélkül, percek alatt kész lesz a legnyáriasabb krémleves.
Sárgabarack
Ezzel szemben a savanykás, kásás húsú baracktárs nem mondhatja el magáról, hogy kiállja a leves próbáját – nyersen legalábbis biztosan nem. Főzve akár még készíthetnénk is belőle egy melengető, fűszeres, tejszínnel dúsított levet, de ha már akad otthon egy nagyobb adag gyümölcsünk, inkább tegyük gombócba vagy süteménybe, esetleg húsok mellé. Mindenki jobban jár így.
Sárgadinnye
Sárga ez is, a barackkal ellentétben azonban kiváló leves készíthető belőle. Még akkor is, ha nem épp a legédesebb, legmézesebb darabot sikerült kiválasztanunk a zöldségesnél: némi méz vagy más édesítő moderált hozzáadásával, valamint citrusos, zöldfűszeres ízesítéssel kiváló első fogás válhat belőle.
Görögdinnye
De nem vonatkozik ám minden dinnyére a krémlevesszabály: a görögből például azért nem éri meg folyadékot csinálni, mert inkább hasonlít majd egy tál hideg limonádéra, semmint tartalmas levesre. Ráadásul tejtermékkel sem dúsíthatjuk, valamint maga a turmixolási-magkiszűrési procedúra sem a legkellemesebb. Ha mégis nagyon levesként szeretnénk enni, tegyük bele egy fűszeres gazpachóba.
Körte
Például körtéből: itt is hasonló cipőben járunk, mint az őszibarack esetében, hiszen ha kellően lédús, zamatos darabokat kapunk a boltban, egy majdnem 100% gyümölcstartalmú, gyors levest is készíthetünk. Főzve is ugyanúgy bevethető: itt az almaleves ízeit vegyük kölcsön, és tálaljuk a gőzölgő, édes, fűszeres levest pirított mandulával.
Szőlő
Ha egyszer az őszi hangulat magával ragadja az embert, nehéz megálljt parancsolni neki: ilyenkor történhetnek meg az olyan esetek, hogy szőlőből próbálunk krémlevest készíteni. És persze, nem lenne teljesen elvetemült ötlet, de csakúgy, mint a sárgabarack esetében, itt is igaz, hogy annyi minden más receptben jobban hasznosulhat a gyümölcs, mint a turmix késes ölelésében.
Az összes bogyós
Nem is kérdés, hogy a különböző bogyós gyümölcsök a krémlevesvilág koronázatlan királynői. Foghatjuk bármelyiket, sőt egyszerre az összeset, és vagy főzéssel, vagy anélkül, tejszínnel, vagy anélkül, egyszóval szinte bármilyen módszerrel krémlevessé alakíthatjuk piros-magenta-kék-fekete gyöngyszemeiket.
Príma receptek nyárra, őszre:
Selymes körtekémleves pirított mandulával
A krémlevesek mindig is nagyon népszerűek voltak, hiszen szinte bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből elkészíthetőek, változatosabbnál változatosabban módom. Még mindig tart a ...
Erdei gyümölcsös krémleves
Nem kell hozzá sokminden, csak egy turmixgép, és szép, friss gyümölcsök, készíts te is gyors gyümölcslevest!
Mentás-joghurtos sárgadinnye-krémleves
A sárgadinnye nagyon édes, így talán kissé unalmas tud lenni önmagában, ezért mi most lime levével és héjával adtunk neki egy kis savasságot, sőt, a mentától frissességet, a ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zöldséges-gyümölcsös cikk vár: