Ez a 6 gyümölcskenyér jelenti másoknak az ünnepet a világ körül

A karácsony egy nagyon specifikus ünnep, nagyon specifikus hagyományokkal és ételekkel. Ezért ritka, hogy van egy olyan főétel vagy desszert, ami a világ több országában is megtalálható. Az aszalványokkal készült gyümölcskenyér azonban abszolút ilyen, lássuk, hány különböző formát ölthet!

Talán a rengeteg bejgli, zserbó és linzer mellett néhány magyar családnál jut hely a karácsonyi asztalon a gyümölcskenyérnek. Ugyan nem a legtradicionálisabb sütemény, mégis azonnal ünnepi hangulatba kerülünk egy-két, magvakkal, csokoládéval és megannyi aszalvánnyal teleszórt édességtől. És míg a magyar karácsonyi ételek tényleg nagyon egyediek, a gyümölcskenyér egy nagyobb nemzetközi család tagja, és közeli rokonai megtalálhatóak a világ különböző részein.

Panettone, Olaszország

Impozánsan magas, szinte az összes más étel fölé tornyosul a panettone. Ez a légies sütemény egy olasz különlegesség, ami főleg karácsony táján gyakori szereplő.

Panettone, Olaszország

Ugyan nem szorult bele túl sok aszalvány – általában csak mazsola és a citrushéj kerül a masszába – , nem is ez a panettone fő attrakciója.

Inkább a szinte pelyhes, lágyan foszlós tészta az, ami miatt azonnal szerelembe lehet esni ezzel az olasz süteménnyel.

Stollen, Németország és Ausztria

Állagban szinte a panettone szöges ellentéte, a tésztája sokkal masszívabb, persze azért egyáltalán nem fullasztó. Gazdagon tele van pakolva minden jóval, gyakran még egy tömzsi marcipánrúd is csücsül a kenyér kellős közepén.

Stollen, Németország és Ausztria

Kívülről, mint egy havas lanka, vastag porcukor fedi a stollent, a sütemény szinte csak ebből nyeri édes ízét, mivel a tészta nem túl cukros. Egy nagy bögre teával vagy bécsi habos kávéval biztos több, mint egy szelet csúszik majd le.

Keks, Bulgária

A stollenhez hasonló sütemény a kelet-európai keks is, ami elsősorban Bulgáriában és Lengyelországban honos. Alapja egy gazdag kevert tészta, mazsola és dió hozzáadásával, amit általában kuglófformában sütnek készre.

Nemcsak karácsonykor, hanem a húsvéti ünnepkor táján is népszerű édesség, ami szinte mindenhol házilag készül.

Keks, Bulgária

Christmas cake, Nagy-Britannia

A brit szigeteken belül is több különböző gyümölcskenyeret találhatunk, és az egyik gazdagabb, mint a másik. Amivel a leggyakrabban találkozhatunk, az kerek formájú, marcipán- és cukormázbevonat is van rajta, így nem csoda, hogy ez a luxussütemény az esküvői ebédek és a karácsonyi vacsorák menüjén is szerepel.

Christmas cake, Nagy-Britannia

Van, ahol sajttal eszik, Skóciában pedig a „Dundee” névre hallgató sütemény hódit, aminek jellegzetes külseje van: a tetejét körkörösen egész mandulák díszítik.

Allahabadi sütemény, India

Néhányak számára meglepően hathat, hogy Indiának is megvan a maga aszalt gyümölcsös karácsonyi süteménye. Pedig így van: az édesség egy észak-indiai városról kapta a nevét, és az ország keresztény lakossága fogyasztja az ünnep ideje alatt.

Allahabadi sütemény, India

A sütemény még izgalmasabb lesz a rumtól, amibe az aszalt gyümölcsöket kell áztatni.

Bolo Rei, Portugália

A francia eredetű édesség egy koszorúra emlékeztet, ami ízletes aszalt gyümölcsökkel elkevert tésztából készül. A hagyomány szerint elrejtenek benne egy szárazbabot vagy kis figurát. Aki a babot kapja, annak kell a jövő évi süteményt finanszírozni. A figura inkább jutalom gyanánt van a süteményben, főleg a gyerekek számára.

Kovászos panettone

Mint minden kelt tészta, a panettone is csak jobb lehet kovásszal! Persze a macera így sem lesz kevesebb, de a szuper állagú végeredmény mindenért kárpótol. Tradicionálisan karácsonykor ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ünnepi édességeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...