Ez a 6 gyümölcskenyér jelenti másoknak az ünnepet a világ körül

A karácsony egy nagyon specifikus ünnep, nagyon specifikus hagyományokkal és ételekkel. Ezért ritka, hogy van egy olyan főétel vagy desszert, ami a világ több országában is megtalálható. Az aszalványokkal készült gyümölcskenyér azonban abszolút ilyen, lássuk, hány különböző formát ölthet!

Talán a rengeteg bejgli, zserbó és linzer mellett néhány magyar családnál jut hely a karácsonyi asztalon a gyümölcskenyérnek. Ugyan nem a legtradicionálisabb sütemény, mégis azonnal ünnepi hangulatba kerülünk egy-két, magvakkal, csokoládéval és megannyi aszalvánnyal teleszórt édességtől. És míg a magyar karácsonyi ételek tényleg nagyon egyediek, a gyümölcskenyér egy nagyobb nemzetközi család tagja, és közeli rokonai megtalálhatóak a világ különböző részein.

Panettone, Olaszország

Impozánsan magas, szinte az összes más étel fölé tornyosul a panettone. Ez a légies sütemény egy olasz különlegesség, ami főleg karácsony táján gyakori szereplő.

Panettone, Olaszország

Ugyan nem szorult bele túl sok aszalvány – általában csak mazsola és a citrushéj kerül a masszába – , nem is ez a panettone fő attrakciója.

Inkább a szinte pelyhes, lágyan foszlós tészta az, ami miatt azonnal szerelembe lehet esni ezzel az olasz süteménnyel.

Stollen, Németország és Ausztria

Állagban szinte a panettone szöges ellentéte, a tésztája sokkal masszívabb, persze azért egyáltalán nem fullasztó. Gazdagon tele van pakolva minden jóval, gyakran még egy tömzsi marcipánrúd is csücsül a kenyér kellős közepén.

Stollen, Németország és Ausztria

Kívülről, mint egy havas lanka, vastag porcukor fedi a stollent, a sütemény szinte csak ebből nyeri édes ízét, mivel a tészta nem túl cukros. Egy nagy bögre teával vagy bécsi habos kávéval biztos több, mint egy szelet csúszik majd le.

Keks, Bulgária

A stollenhez hasonló sütemény a kelet-európai keks is, ami elsősorban Bulgáriában és Lengyelországban honos. Alapja egy gazdag kevert tészta, mazsola és dió hozzáadásával, amit általában kuglófformában sütnek készre.

Nemcsak karácsonykor, hanem a húsvéti ünnepkor táján is népszerű édesség, ami szinte mindenhol házilag készül.

Keks, Bulgária

Christmas cake, Nagy-Britannia

A brit szigeteken belül is több különböző gyümölcskenyeret találhatunk, és az egyik gazdagabb, mint a másik. Amivel a leggyakrabban találkozhatunk, az kerek formájú, marcipán- és cukormázbevonat is van rajta, így nem csoda, hogy ez a luxussütemény az esküvői ebédek és a karácsonyi vacsorák menüjén is szerepel.

Christmas cake, Nagy-Britannia

Van, ahol sajttal eszik, Skóciában pedig a „Dundee” névre hallgató sütemény hódit, aminek jellegzetes külseje van: a tetejét körkörösen egész mandulák díszítik.

Allahabadi sütemény, India

Néhányak számára meglepően hathat, hogy Indiának is megvan a maga aszalt gyümölcsös karácsonyi süteménye. Pedig így van: az édesség egy észak-indiai városról kapta a nevét, és az ország keresztény lakossága fogyasztja az ünnep ideje alatt.

Allahabadi sütemény, India

A sütemény még izgalmasabb lesz a rumtól, amibe az aszalt gyümölcsöket kell áztatni.

Bolo Rei, Portugália

A francia eredetű édesség egy koszorúra emlékeztet, ami ízletes aszalt gyümölcsökkel elkevert tésztából készül. A hagyomány szerint elrejtenek benne egy szárazbabot vagy kis figurát. Aki a babot kapja, annak kell a jövő évi süteményt finanszírozni. A figura inkább jutalom gyanánt van a süteményben, főleg a gyerekek számára.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az ünnepi édességeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek