Egész évben találhatunk egy-két éppen szezonális gyümölcsöt: a lédús, édes barackok, krémes, egzotikus banánok vagy harsanós, fanyar almák jó esetben részét képezik egy kiegyensúlyozott étrendnek. Azonban a rendszeres gyümölcsfogyasztás nem mindenkinél alap, a költségeken kívül általában azért, mert sokan egyszerűen nem szeretnek nyersen falatozni a természet kincseiből. Pedig annak érdekében, hogy a legteljesebben ki tudjuk használni a gyümölcsfogyasztás pozitív hozományait, jó, ha főzésmentesen vagy minimális hőkezeléssel készítjük és fogyasztjuk a különböző alapanyagokat.
Tehát sajnos a sütemények nem számítanak, de annyi minden más igen – nézzük, mik ezek!
Ismerd meg galériánkban a gyümölcsfogyasztás trükkös módjait!
Így egyél több gyümölcsöt, ha nem szeretnél, de muszáj
Smoothie/turmix
Indítsuk a napot egy kiadós, színes turmixszal vagy smoothie-val: szinte akármilyen gyümölcsöt beledobálhatunk a turmixgépünkbe, és pillanatok alatt krémes, vitamindús italt rittyenthetünk. A különböző ízek keverése azért is előnyös, mert így könnyedén elrejthetünk az italban olyan gyümölcsöket is, amiket kevésbé kedvelünk. Érdemes továbbá kiegészíteni a turmixokat növényi vagy rendes tejjel, zabpehellyel, esetleg magvakkal is, hogy még tartalmasabb reggelit kapjunk.
Sós saláta
Gyakran az is segíthet, ha más, erőteljesebb ízek és alapanyagok elfedik a gyümölcsök jelenlétét: sós salátákban kiválóan kipróbálhatjuk ezt a teóriát, ugyanis ezekben a köretekben több olyan komponens is szerepel, ami képes lehet bújtatni a nemkívánatos gyümölcsöket. Vágjuk egészen apróra őket, hogy szinte észre se vegyük, hogy a gyomrunk felé tartanak, majd keverjük zöld levelesekkel, harsány, ress alapanyagokkal (répa, uborka), magvakkal, sajtokkal és egy ütős dresszinggel. Húsok, halak mellett, vagy magában, kenyérrel kiváló ebéd és vacsora válhat egy ilyen salátából.
Grillezve
Ugyan tényleg jól tesszük, ha tartózkodunk a gyümölcsök túlzott hőkezelésétől, vannak még olyan konyhai eljárások, amelyek beleférnek ebbe a szabályrendszerbe. A grillezés rövid időn belül ad át igen magas hőt, tehát anélkül kaphatunk intenzív, mély aromákat, hogy kifőznénk a lényeget az alapanyagokból. Grillezni persze nem lehet mindent: válasszuk ehhez a módszerhez a masszívabb, húsosabb gyümölcsöket, például sárga- vagy őszibarackot, sárgadinnyét, almát, körtét, stb. A grillezett gyümölcs húsok köreteként, saláták feltétjeként, de akár desszertként is élvezhető.
Hideg leves
Tulajdonképpen egy smoothie, amibe nem csak gyümölcsöt pakolhatunk, és az egészet utána lehűtve szürcsölhetjük ebédre – lényegében ez a hideg levesek koncepciója. Ha nem vagyunk gyümölcsrajongók, érdemes a zöldségekkel kevert receptekkel kezdeni, ezekben ugyanis ott lesznek az édes ízű hozzávalók, azonban nem fogjuk őket észrevenni. Egy görögdinnyés gazpacho vagy hideg almás uborkaleves például kiváló kiindulási pont lehet.
Aszalványok/szárított gyümölcsök
Még a nassolás területén is tehetünk valamit, ha észrevétlen növelnénk a gyümölcsfogyasztásunk mértékét. Az aszalás és a szárítás nem ejt olyan nagy csorbát az alapanyagok tápértékén, így ezek az apró, szinte édességnek ható, koncentrált ízű falatok is részét képezhetik egy egészséges étrendnek. Egyedül arra figyeljünk, hogy csak olyan aszalványokat, szárított gyümölcsöket vegyünk, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot!
Desszertként
És ha tényleg „rendes” desszertre vágynánk, nem holmi aszalt datolyákra, akkor készítsünk fagylaltot 100%-ban gyümölcsből – bizony, ez lehetséges! A fagyasztott banán kiváló alapként szolgálhat: csak vágjuk fel, majd fagyasztózacskóban tegyük a mélyhűtőbe és hagyjuk keményre fagyni. Ekkor tegyük aprítógépbe, dolgozzuk simára, és ismét dermesszük, amíg krémes állagú jégkrémet nem kapunk. Az alaprecept kiegészíthető fagyasztott sárgadinnyével, őszibarackkal vagy bogyós gyümölcsökkel is.
Próbálkozz például az alábbi receptekkel:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További gyümölcsöző ötletek várnak rád: