Gyümölcscukor-tények

Egyszer egy ismerősöm akupunktúrás kezelés segítségével kívánt fogyni. A terapeutája a kezelés idejére megtiltotta a gyümölcsök fogyasztását. Szerintetek volt ennek értelme?

Szerintem a gyümölcsök elhagyásának a testsúlycsökkentés idején nincs értelme. Sőt. Kifejezetten butaságnak tartom - különösen ha épp szezonjuk van és tobzódunk a színes, illatos, ízletes termések kavalkádjában.

De lássuk, mire szoktak hivatkozni az„ellenzők”?Természetesen a gyümölcsök magas cukortartalmára.

Ezzel kapcsolatban annyi igaz, hogy a gyümölcsöknek van cukor tartalmuk - jellemzően fruktóz, azaz gyümölcscukor. Igaz az is, hogy ez lehet akár 10 g/10 dkg is és az is, hogy ez a cukor (szénhidrát) gyorsan felszívódik, mivel a gyümölcsben gyakorlatilag oldott állapotban van jelen.De remélem nem gondolja senki komolyan, hogy ha elhagyja a gyümölcsöket az étrendjéből (és máson nem változtat), akkor majd fogyni fog.

Mit gondolok én a gyümölcsökről?

1. Kiváló vitamin- és ásványi anyag források. Persze lehet azon is elmélkedni, hogy jajj, mennyi vitamin is van manapság a gyümölcsökben - csak szerintem nem érdemes. Én biztosan nem cserélném le az ízletes gyümölcsöket (és persze zöldségeket) színes kapszulákra.

2. Élelmi rost források - az élelmi rostok kedvezően hatnak emésztőrendszerünk működésére, táplálják a beleinkben élő, számunkra hasznos baktériumokat. Segítik a bélmozgást, magas víztartalmuknál fogva lazítják a székletet.

3. Alacsony energiatartalmúak - bár való igaz, hogy fő tápanyaguk a szénhidrát, magas víztartalmuk miatt az energiasűrűségük alacsony. Ha szénhidrát-anyagcsere zavarral élünk - azaz pl. cukorbetegek vagyunk vagy inzulinrezisztenciánk van, akkor sem kell elhagynunk a gyümölcsöket az étrendünkből - csak arra figyeljünk, hogy mindig fogyasszunk velük együtt olyan élelmiszert, ami a csökkenti a glikémiás indexet - pl. sajtot, felvágottat, magas rosttartalmú kenyérfélét, kekszet.

4. Rendkívül sokoldalúan elkészíthetők: levesnek, mártásnak, italnak, sütinek - de talán a legjobbak nyersen fogyasztva. Mehetnek a reggeli turmixba vagy müzlibe, tízóraira, uzsonnára marokszám, ebédre, vacsorára salátába vagy desszertnek. Ne sajnáljuk őket magunktól!

5. Színesek és finomak - változatossá teszik az étrendünket, fokozzák az étvágyat, díszítik a tálat, az asztalt.

+1. Nem utolsó sorban pedig azt gondolom, hogy a természet fantasztikus ajándékai, becsüljük meg őket és ha itt a szezon, térjünk be mindennap a zöldségeshez vagy a piacra!

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!