Gyümölcscukor-tények

Egyszer egy ismerősöm akupunktúrás kezelés segítségével kívánt fogyni. A terapeutája a kezelés idejére megtiltotta a gyümölcsök fogyasztását. Szerintetek volt ennek értelme?

Szerintem a gyümölcsök elhagyásának a testsúlycsökkentés idején nincs értelme. Sőt. Kifejezetten butaságnak tartom - különösen ha épp szezonjuk van és tobzódunk a színes, illatos, ízletes termések kavalkádjában.

De lássuk, mire szoktak hivatkozni az„ellenzők”?Természetesen a gyümölcsök magas cukortartalmára.

Ezzel kapcsolatban annyi igaz, hogy a gyümölcsöknek van cukor tartalmuk - jellemzően fruktóz, azaz gyümölcscukor. Igaz az is, hogy ez lehet akár 10 g/10 dkg is és az is, hogy ez a cukor (szénhidrát) gyorsan felszívódik, mivel a gyümölcsben gyakorlatilag oldott állapotban van jelen.De remélem nem gondolja senki komolyan, hogy ha elhagyja a gyümölcsöket az étrendjéből (és máson nem változtat), akkor majd fogyni fog.

Mit gondolok én a gyümölcsökről?

1. Kiváló vitamin- és ásványi anyag források. Persze lehet azon is elmélkedni, hogy jajj, mennyi vitamin is van manapság a gyümölcsökben - csak szerintem nem érdemes. Én biztosan nem cserélném le az ízletes gyümölcsöket (és persze zöldségeket) színes kapszulákra.

2. Élelmi rost források - az élelmi rostok kedvezően hatnak emésztőrendszerünk működésére, táplálják a beleinkben élő, számunkra hasznos baktériumokat. Segítik a bélmozgást, magas víztartalmuknál fogva lazítják a székletet.

3. Alacsony energiatartalmúak - bár való igaz, hogy fő tápanyaguk a szénhidrát, magas víztartalmuk miatt az energiasűrűségük alacsony. Ha szénhidrát-anyagcsere zavarral élünk - azaz pl. cukorbetegek vagyunk vagy inzulinrezisztenciánk van, akkor sem kell elhagynunk a gyümölcsöket az étrendünkből - csak arra figyeljünk, hogy mindig fogyasszunk velük együtt olyan élelmiszert, ami a csökkenti a glikémiás indexet - pl. sajtot, felvágottat, magas rosttartalmú kenyérfélét, kekszet.

4. Rendkívül sokoldalúan elkészíthetők: levesnek, mártásnak, italnak, sütinek - de talán a legjobbak nyersen fogyasztva. Mehetnek a reggeli turmixba vagy müzlibe, tízóraira, uzsonnára marokszám, ebédre, vacsorára salátába vagy desszertnek. Ne sajnáljuk őket magunktól!

5. Színesek és finomak - változatossá teszik az étrendünket, fokozzák az étvágyat, díszítik a tálat, az asztalt.

+1. Nem utolsó sorban pedig azt gondolom, hogy a természet fantasztikus ajándékai, becsüljük meg őket és ha itt a szezon, térjünk be mindennap a zöldségeshez vagy a piacra!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...