Ezért enne egészségesebben a gyerek, ha hosszabb lenne az ebédszünete

Lehet, hogy az alma, a répa és a brokkoli alapvetően nem a gyerek kedvence, de egy friss kutatás szerint nagyobb esélye van annak, hogy megeszi őket, ha hosszabb az ebédszünete az iskolában.

Az Illinois-i Egyetem kutatói érdekes eredményekre jutottak azzal kapcsolatban, hogy a hosszabb ebédidő milyen hatással van a gyerekek étkezési és zöldségevési szokásaira:

azt találták, hogy minél hosszabb az evésre szánt ideje a lurkónak, annál nagyobb az esélye annak is, hogy megeszi a zöldségeket és gyümölcsöket, nem csak azokat az ételeket, amiket nagyon szeret.

Az egyetem sajtóközleményéből kiderül: ahogy itthon, úgy az Egyesült Államokban is gyakori, hogy mindössze tíz-tizenöt perce van a gyereknek az evésre egy átlagos hétköznap, és bár a hivatalos ebédidő egy kicsit lehet ennél hosszabb, a gyerekek nem használják ki.

A kutatás során megvizsgálták azt, hogyan alakulnak a gyerekek zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásai akkor, ha tíz perces ültetett ebédszünetük van, és akkor, ha ez a szünet húsz perces. Az eredmények egyértelműen mutatták, mennyi előnye van a hosszabb szünetnek.

Ez valójában nem meglepő: érthető, hogy a gyerek, ha kevés ideje van, azt eszi meg a tányérjáról először, amit a legjobban szeret.

A kutatók szerint ráadásul ezek az eredmények még inkább relevánsak azon diákok számára, akiknek sorba kell állniuk az ebédjükért, hiszen nekik még kevesebb idejük van az evésre.

A szakértők egy nyári táborozás során figyelték meg a különbségeket, ahol mindegyik gyereknek nagyjából ugyanolyan mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt is adtak. A kutatók még arra is figyeltek, hogy ugyanaz legyen a menü a hosszú ebédes és rövid ebédes napokon is, hogy a személyes preferenciák ne zavarjanak bele az eredményekbe.

A kutatásból az is kiderült, hogy ha választani kell, a gyerekek inkább a gyümölcsökből esznek többet, mint a zöldségekből – de a hosszú szünet során nem volt szembetűnő különbség, és zöldségből is több fogyott.

Forrásunk volt.


Még több gyermekes cikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...